Club Atletisme Olesa

Club Atletisme Olesa

Als peus de la serralada de Montserrat, una població s’alça amb força i dinamisme. Acostumada a les bones vistes, Olesa ha sabut guanyar un caràcter propi, el del poble més gran de la zona, adquirint presència en diversos àmbits. Ara fa gairebé 40 anys un nou projecte creixia riu Llobregat amunt, una nova visió de l’esport, amb l’atletisme com a punt de referència. Amb els colors verd i blanc com a bandera, una nova entitat donava a la ciutadania l’opció de practicar un dels esports més antics, més coneguts, amb més persones practicants. Al principi era poca gent, però la bona feina i la constància els ha fet arribar a crear una estructura potent a la comarca. El Club Atletisme Olesa, amb decisió, ens convida a conèixer l’atletisme a tocar d’un dels punts neuràlgics de Catalunya. Parlem amb Juan Carlos Galán, director tècnic del club, que ens ajuda a conèixer encara més l’entitat montserratina.

COM, QUAN I PERQUÈ VA COMENÇAR EL CLUB?

El CA Olesa es va fundar en el 1981 per un grup de gent del poble amant de l’esport i de l’atletisme. Van començar a practicar la nostra modalitat al carrer i al bosc, doncs la gran mancança llavors era una instal·lació amb cara i ulls. Aleshores no hi havia molts atletes però el club poc a poc va anar creixent. Es va crear una Junta Directiva i com a primer gran objectiu estava aconseguir la cessió d’un espai físic per part de l’Ajuntament, aconseguit l’any 1982. Actualment, en aquest terreny es situa la zona esportiva (la piscina descoberta) i l’actual pista, inaugurada al 1994, està situada una mica per sobre. L’evolució del club la va marcar la consecució de totes les instal·lacions.

COM HA ANAT EVOLUCIONANT?

L’evolució de l’entitat l’ha marcada dues claus: d’una banda la creació de la pista i de l’altre el canvi metodològic adquirit cap a l’any 2000 on el nostre club es va començar a mostrar interessat en totes les modalitats atlètiques. Des d’un inici estàvem centrats en les curses de resistència i a partit d’aquell canvi arriba l’escola i es comença a crear una formació de tècnics, es desenvolupen objectius i s’aposta per la innovació i la metodologia pròpia. Ara tenim grups de tecnificació i grups diferenciats per categoria.

Membres del CAO en una edició d’un cros en el passat. Foto Instagram

QUINS SON ELS OBJECTIUS DEL CLUB ACTUALMENT?

Com a club la principal és promoure la salut dins de l’atletisme. Tenim dues àrees diferenciades, l’esport salut i l’esport de rendiment. En l’àrea de rendiment invertim molt de temps en tenir recursos i en la millora dels atletes. D’altra banda tenim també organitzacions pròpies que giren a l’entorn de dos esdeveniments: la cursa del Foc (amb un milla, una 5k i una 10k) i la celebració del casal multiesportiu d’Olesa de Montserrat, que organitzem cada estiu, amb l’objectiu d’arribar a la resta de pobles de la zona i poder també aconseguir que els nens i nenes d’Olesa practiquin atletisme. Com a esdeveniment més petit organitzem un campionat d’infants a l’octubre i allà hem arribat a reunir 700 nens del poble. Mantenir tot plegat és l’objectiu.

COM FUNCIONA EL CLUB ACTUALMENT? (INSTAL·LACIONS, TIPUS I QUANTITAT D’ASSOCIATS)

Actualment comptem amb la pista abans esmentada, de 300 metres, amb carril de salt de llargada i triple. Tenim dues màrfegues pel salt de perxa i d’alçada totalment equipades, i una zona de llançaments. A més a més comptem amb els vestidors per a nois i noies i els artefactes propis de cada modalitat. Actualment tenim 350 socis, tot i que si comptem només els atletes federats ens surten uns 240. Fa 15 anys teníem 30 nens a l’escola i ara ja en tenim 130 de mitjana (entre els 8 i els 16 anys)


Atletes del CAO a la cursa de la dona. Foto Instagram

QUÈ ÉS EL MÉS URGENT?

A nivell econòmic no tenim cap problema, el club està sanejat i tot plegat gràcies a la bona gestió del president. Aquesta tranquil·litat ens ha portat a tenir, durant aquests mesos de confinament, una solvència important a l’hora de pagar els sous de cada entrenador i treballador. Hem de seguir treballant l’estructura metodològica, que ara és molt bona, però sempre hi ha coses a millorar. A l’escola per exemple volem traduir la bona feina amb resultats esportius quan els atletes son més grans. Volem créixer i millorar el nivell de formació. L’objectiu és avançar en qualitat i quantitat.

QUINA ÉS LA ESTRUCTURA ESPORTIVA TENIU EN L’ACTUALITAT AL CLUB?

El nostre president és en Juanjo Agudo. El secretari de l’entitat és l’Àngel Espes. L’encarregada de les xarxes socials i la tresorera del club és l’Adriana Morraja. A nivell esportiu, el director tècnic soc jo (Juan Carlos Galán), a banda de ser l’encarregat de l’àrea de rendiment. El coordinador de l’àrea de salut és en Raül Agudo i la persona que porta l’escola és en Noé Reina. Dins dels entrenadors tenim a diversos llicenciats en CAFE i AFE i entrenadors amb formació d’atletisme. Tenim un nucli d’entrenament de llançaments, un de fons i mig-fons, un grup de velocitat, tanques i salts horitzontals i el grup salut (amb 85 participants).

Integrants del CAO al Trail de Penyagolosa. Foto tiwtter

QUINS SON ARA I HAN ESTAT ATLETES IMPORTANTS?

Doncs destacaria en Joaquín Romacho, maratonià que tenia una marca de 2’16, en David Bernardo, sots-campió de 1500 juvenil a nivell estatal (tenia 30’12 en el 10.000), en Jorge Linares, que malauradament ens va deixar, va ser finalista en campionats d’Espanya. De fet, cada temporada tenim un premi que porta el seu nom. També en Marc Orozco que va ser atleta internacional, en Cristian Gonzàlez, especialista en 400 i campió d’Espanya en categories inferiors, en Noel del Cerro, campió de la Joventut en Salt de Perxa i l’Olga Morraja, medallista en Campionat d’Espanya en llançaments llargs.

COM VEIEU EL FUTUR DE L’ATLETISME CATALÀ I DELS CLUBS? CREIEU QUE HI HA MANCANCES I COSES QUE S’HAURIEN DE MILLORAR?

A títol personal crec que hi ha algunes mancances globals, com ara l’obtenció de recursos, penseu que molts clubs no s’atreveixen a dignificar la figura dels entrenadors i això suposa incrementar els preus de les quotes. Ens basem a vegades amb les ganes i la voluntat dels entrenadors. Aquí a Catalunya encara ho tenim una mica assumit, però veus altres clubs arreu de l’estat i la gestió administrativa de moltes juntes directives deixar molt que desitjar. Son estructures desfasades, no tenen les eines per poder crear un projecte econòmic i social que faci de paraigües de l’estructura. Si no dones visibilitat a la tasca que fas no venen nous adeptes. Crec que aquests dies estem veient una forta tasca de comunicació per part dels clubs petits, proposant activitats i transmetent valors familiars. Sobretot, no podem mai oblidar la tasca educativa: guanyar competicions és positiu, però ensenyar als nens i educar-los a través de l’esport han de ser els punts forts.

CLUB: Club Atletisme Olesa
ANY FUNDACIÓ: 1981
ADREÇA:  Carrer de l’Urgell, 08640 Olesa de Montserrat, Barcelona
Email:  info@cao.cat
Web: www.cao.cat
Facebook: https://www.facebook.com/Club-Atletisme-Olesa-167556799930659/
Instagram: https://www.instagram.com/caolesa/