Club Atletisme La Pobla de Segur

Club Atletisme La Pobla de Segur

Les verdes i àmplies terres del Pallars Jussà sovint son un territori per descobrir pels catalans. També ho son les seves poblacions i municipis, llocs perduts amb un encant singular i preparats per acollir a viatgers de tots els racons. Es respira aire pur i naturalesa. I aquesta combinació és clau si es vol trobar practicants de qualsevol esport. No obstant, si ens endinsem en les valls de l’Alt Pirineu i les comarques del nord de Lleida trobarem diverses activitats d’aventura, de risc i d’adrenalina pura. El que la gent no sap, potser, és que també podem trobar un club d’atletisme. L’únic de la zona. Amagats i sense ajudes estrangeres, el Club Atletisme La Pobla de Segur ha anat creixent aquests últims 25 anys amb moltes ganes de fer les coses bé, un treball continuat i una junta amb les idees clares. És fàcil per aquestes entitats sobreviure tan de temps i mantenir la flama encesa? Parlem amb en David Valls, president del CAPS, que ens explicarà com tiren endavant el dia a dia.

COM, QUAN I PERQUÈ VA COMENÇAR EL CLUB?

A la Pobla de Segur es fa un esdeveniment esportiu que es diu “Olimpíada Flamicell”. Fa 38 anys que aquest esdeveniment no s’atura i dins de les diferents proves trobem un ampli repertori atlètic. Fa molts anys, un professor d’educació física anomenat Josep Maria Quero va animar a un grup de nens i nenes a practicar atletisme a la zona. Ell també corria i entrenava per la seva banda i el grup poc a poc va anar creixent. De cara a cohesionar tot plegat, es va crear una associació (CAPS) amb la finalitat de poder rebre subvencions i participar en competicions sota un mateix nom. Era l’any 1995 i es marca l’inici del nostre club. L’entitat participava cada any a l’Olimpíada, es va arribar fins i tot a crear una secció de bàsquet i d’hoquei i el club es va assentar.

El grup d’Infantils i cadets entrenat per David Garín. El 50% del club està format per noies. Foto CAPS

COM HA ANAT EVOLUCIONANT?

Els anys següents el club segueix una evolució una mica estranya, doncs es deixa com quelcom simbòlic, sense gaire més repercussió a la zona. Paral·lelament, l’Olimpíada Flamicell creix cada temporada. Penseu que abans no s’organitzaven tantes proves i menys en zones tan petites com la nostra. Venien marrecs de totes les parts de Lleida. La gent del poble feia de jutges de la competició, i aquestes mateixes persones son les qui van decidir formar part poc a poc del CAPS per poder rellançar-lo de nou. Els cinc o sis pares que estaven engrescats amb l’atletisme van ser els qui van tirar endavant el projecte amb la nova junta. Hi havia un dels membres, en Jaume Montaner, que havia corregut amb el FC Barcelona (prova de tanques) i amb ell vam decidir reviure el club. Això fa passar l’any 2016

QUINS SON ELS OBJECTIUS DEL CLUB ACTUALMENT?

Al 2016 vam començar pas a pas, doncs no ens interessava créixer molt ràpid. Vam començar competint en crossos, amb dos entrenaments a la setmana, un projecte integrador i participatiu. A través del Consell Comarcal vam començar a fer una sèrie d’ajustos perquè teníem canalla que no podia assumir el pes econòmic i volíem que tothom hi formés part. Van començar uns 25 nens i nenes i cada any hem anat sumant més. Vam participar primer en algun Cros per Lleida fins a acabar participant en proves de Pista Coberta a Sabadell. Sobretot participem en proves de muntanya o ruta (per equips comencem a destacar) però estem oberts a evolucionar. Ens centrem en el fons i el mig-fons però també tenim alguna experiència en llançaments i salts.

La Txell Martínez, en David Valls i en David Garín amb l’equip de relleus cadet. Foto CAPS

COM FUNCIONA EL CLUB ACTUALMENT? (INSTAL·LACIONS, TIPUS I QUANTITAT D’ASSOCIATS)

Tenim una espècie de pista de terra que fa uns 330 metres de corda. Allà és on entrenem coses específiques, com si fos una pista d’atletisme. Teòricament, l’Ajuntament té un projecte de creació d’una pista homologada, però encara queda temps perquè la puguem gaudir, més amb els temps que corren. Sempre dic que som molt exòtics, doncs tenim tot el municipi per a poder entrenar. Ho fem a la muntanya i en un petit camp que tenim a les afores per fer pujades i entrenaments de cros. Tot és molt multi-disciplinar. No fem entrenaments de cronòmetre, ens agrada més l’aprenentatge diari. Actualment tenim 55 nens i nenes i gairebé 70 socis.


QUÈ ÉS EL MÉS URGENT?

Considerem que ara mateix el més urgent és que l’activitat no s’aturi. Degut a la pandèmia, vam deixar d’entrenar i vam començar de nou al maig. Al juny es va començar amb les activitats de muntanya i ens agradaria, pel bé de l’entitat, mantenir la dinàmica perquè cada cop tinguem més nens que es vulguin apuntar. Si ens aturem tot el que hem guanyat ho podem perdre.

QUINA ÉS L’ESTRUCTURA ESPORTIVA QUE TENIU EN L’ACTUALITAT AL CLUB?

El president soc jo (David Valls). Tenim un vicepresident, en Robert Ferrer i una tresorera, la Lorena Cabrero. Una secretaria, la Núria Farrús i després uns quants vocals. En general tots tenim nens o nenes que corren pel club. Cal pensar que a banda d’atletisme, tenim algun nano que competeix en esquí de muntanya (amb bons resultats, per cert). A nivell d’entrenadors tenim en David Garín, la Txell Martínez i jo mateix, que també coordino l’àmbit esportiu. Tenim tres grups en edats compreses entre els 6 i els 16 anys. Quan arriben a batxillerat deixen de fer els entrenaments escolars. Sovint ells ens ajuden després amb els entrenaments dels petits. Malgrat que freqüentment ho fem per edat, també separem per nivell, si algú destaca no ens preocupa en fer-lo pujar un grau més. Els entrenaments per als atletes que competeixen son els dilluns i els dimecres.

Clàudia Llesuy 4rta en el circuit de Cros de la Diputació de Lleida i Júlia Roy 6a infantil. Foto CAPS

QUINS SON ARA I HAN ESTAT ATLETES IMPORTANTS?

El més important que hem fet és passar de competicions escolars i territorials a fer-ho a nivell català. Vam tenir fins a 20 atletes federats l’any anterior competint en campionats nacionals. Per exemple, una de les nostres atletes, la Rabab Ouzemmou va guanyar el Campionat de Catalunya de Cros sub12 (el primer títol federat del club). Va ser una gran alegria per a nosaltres. Temps enrere ens van demanar que forméssim part del Terres de Ponent (juntament amb Xafatolls i Lleida UA) però vam voler mantenir la nostra singularitat com a club. A nivell lleidatà sempre acabem tenint medalles en els crossos territorials.

Rabab Ouzemmou, primera medallista federada del club. Foto CAPS

COM VEIEU EL FUTUR DE L’ATLETISME CATALÀ I DELS CLUBS? CREIEU QUE HI HA MANCANCES I COSES QUE S’HAURIEN DE MILLORAR?

Veig diverses coses a millorar, com ara que els clubs petits i els que estem més allunyats tinguem una major visibilitat i major importància, perquè a banda de no tenir tants mitjans logístics i econòmics, el desplaçament sol ser molt llarg, i les competicions que comencen aviat (08 o 09h del matí) ens obliguen a quedar-nos a dormir en el lloc o llevar-nos molt aviat. A nivell federatiu segur que es pot potenciar molt l’atletisme per tot el territori. A més, considero que si no tinguéssim recolzament del Consell Comarcal o de l’Ajuntament (a banda dels nostres patrocinadors, Roia i Vall Fosca) no podríem assumir pas els costos totals de competicions i desplaçaments.

CLUB: Club Atletisme La Pobla de Segur
ANY FUNDACIÓ: 1995
ADREÇA:  carrer de la font s/n (pavelló municipal d’esports)
Email:  capspobladesegur@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/capspobladesegur
Instagram: https://www.instagram.com/capspobladesegur/