FACVAC Valls

FACVAC Valls

A la capital de l’Alt Camp es respira ambient casteller per tots els costats. Qui no coneix la Colla Vella o la Colla Jove dels Xiquets de Valls? És respira literatura, amb el seu fill pròdig, Narcís Oller, i el seu retrat personal a Vilaniu. Es respira gastronomia, amb el seu assortiment de calçots, i els seus bons vins. Però a Valls, per qui no ho conegui, també es respira atletisme. I es respira des de fa 30 anys, quan un grup de pares i mares van decidir crear un club veient que la petita escola que havien format començava a créixer. Amb esforç, sacrifici i molta unitat, van aconseguir potenciar aquella escola, inaugurar una pista o formar a grans atletes que posteriorment els hem vist, samarreta taronja al vent, guanyant maratons o pujant a podis d’escola. El FAC VAC (Fornàs Atlètic Club Valls Alt Camp) és el club d’atletisme de Valls i qui millor ens pot explicar la seva història, el present i el futur més immediat és en Xavi Garcia, atleta, coordinador i representant de l’escola del club.

COM, QUAN I PERQUÈ VA COMENÇAR EL CLUB?

A Valls, a finals dels 80, hi havia una escola d’atletisme que la gestionava el patronat d’esports i amb el temps aquesta escola es va anar desvinculant de l’àmbit públic. Ells mateixos els hi van dir als pares que amb el creixement de l’escola era un bon moment per gestionar el club de manera individual i llavors aquells pares i mares van decidir que era el moment de crear una entitat nova. Estem parlant de l’any 1990 (enguany celebrem els 30 anys) i vam arrencar amb els membres d’aquell moment que portaven els nens al camp d’atletisme de la zona de Fornàs (per això portem aquest nom). Amb el temps, tota aquella zona ha canviat molt i ens hem convertit en un club amb cara i ulls.

l’escola del FACVAC a la pista d’atletisme. Foto Carlos Paredes

COM HA ANAT EVOLUCIONANT?

Per lògica al principi era un club molt petit, on el gran volum eren els 15 o 20 nens d’aquell moment en edat de base. També hi havia alguna mare o pare que corria, però eren molt pocs. Al no tenir pista d’atletisme, el 90% dels atletes eren corredors i la gran majoria de fons. Els primers 10 anys ja van començar a interessar-se poc a poc per altres proves i al 2005 es va inaugurar la pista que tenim actualment. Això es va deure a que 2 o 3 persones del club van estar molts anys picant pedra amb l’ajuntament per aconseguir-ho. Va ser un esforç que amb el temps hem valorat tots molt. A partir d’aquí, l’escola va anar creixent exponencialment.

QUINS SON ELS OBJECTIUS DEL CLUB ACTUALMENT?

Fa uns anys hi va haver un impàs. Els primers nens es van fer grans, hi va haver una bona generació i va acabar desapareixent, per uns motius o d’altres. Des de llavors, però, l’evolució ha estat força bona. Ens vam concentrar en potenciar la pista d’atletisme i a partir d’aquí ens vam donar el privilegi de créixer. Quan jo vaig agafar la coordinació de l’escola arrencàvem amb 25-30 nens i ara tenim 120-130 a l’escola. Volem mantenir el que hem aconseguit en els últims temps: tenim una forta base de nens i nenes sub18-20 que poden donar el salt a la categoria sènior. Volem seguir fent molta base, no busquem pas reconeixements o títols, tot i que al final acaben arribant. Ara toquem totes les disciplines i tot plegat ens ha donat certa qualitat.

Els atletes del FACVAC també participen a la Pista Coberta. Foto Carlos Paredes

COM FUNCIONA EL CLUB ACTUALMENT? (INSTAL·LACIONS, TIPUS I QUANTITAT D’ASSOCIATS)

En el club distingim l’entitat de l’escola pròpiament. Estem bolcant l’economia i els esforços en potenciar la segona part. Necessitem créixer per baix. A nivell de socis, tenim els actius i els passius. De fet, alguns dels que van començar des de l’inici continuen, malgrat que ja no tenen nens o nenes dins de l’escola. El 90% del club son els atletes de l’escola i unes 30 o 40 persones aquests socis actius dels que parlàvem abans. A nivell d’instal·lacions tenim la pista d’atletisme fundada el 2005 que utilitzem juntament amb clients i usuaris individuals i amb una petita escola d’atletisme que es va fundar fa 6 o 7 anys. A més, tenim un magatzem on podem tenir el gimnàs i guardar el material.

QUÈ ÉS EL MÉS URGENT?


Doncs podríem donar una passa endavant si a nivell institucional tinguéssim més ajudes de les que rebem. Tots sabem que, al no ser un esport com el futbol o el bàsquet, les ajudes sempre son més reduïdes. No tenim cap queixa amb l’ajuntament, això és cert, el que rebem és força raonable i a més se’ns té en compte. Però al final sempre demanes més. La pista, per exemple, fa 15 anys que està feta i haurien de començar a arreglar certes coses que amb el temps es desgasten. Com a club, malgrat tenir gent molt vinculada i arrelada, sempre ens falta fer créixer el grup humà perquè sinó son els mateixos els qui acaben fent la feina. Per la resta crec que tenim un funcionament correcte i tot va com toca.

L’escola és una de les parts més importants del club. Foto Carlos Paredes

QUINA ÉS LA ESTRUCTURA ESPORTIVA TENIU EN L’ACTUALITAT AL CLUB?

La Junta està formada pel president, que és l’Àngel Valderrama, ex atleta del club. Jo (Xavi Garcia) hi soc com a representant i coordinador de l’escola. Tenim un responsable tècnic que s’encarrega de tots els grups i amb el qui treballo, que és l’Emili Aubareda. A banda d’això, tenim diferents càrrecs com son els de secretari/a, tresorer/a i demés que s’encarreguen algun dels pares o mares del grup, a banda d’organitzar els esdeveniments.

A nivell esportiu, l’escola la tenim dividida en els grups sub8, sub10 i sub12 a nivell més escolar. Els sub14 també formen un grup i els sub16-18-20 els tenim junts, tot i que cadascú entrena la seva especialitat per separat. Escalfen plegats i formen un grup però després tenim un entrenador de salts (Enric París), un de llançaments (Joan Domingo), dos de velocitat i tanques (Joan Miró i Quim Royes) i un de migfons (que en aquest cas soc jo).

QUINS SON ARA I HAN ESTAT ATLETES IMPORTANTS?

Hem tingut molts atletes en escola destacats, però no cal mostrar-los nominalment. Això sí, m’agradaria destacar que el nostre president, l’Àngel Valderrama va ser un atleta amb molta projecció a la seva època. A més, per l’escola han passat en Jordi Toda (entrenador) i la Marta Galimany (atleta amb mínima olímpica). Tots dos entrenen per Valls i quan es van iniciar van estar a la nostra escola. En el meu cas, he sigut guanyador de la mitja marató de Tarragona i primer espanyol en la marató de València. Recordo també en Jaume Jové, sub18 que va arribar a ser internacional… i en general també hem tingut algun llançador amb rècords de martell. Som una escola prolífica.

La pista d’atletisme de Valls en tot el seu esplendor. Foto Carlos Paredes

COM VEIEU EL FUTUR DE L’ATLETISME CATALÀ I DELS CLUBS? CREIEU QUE HI HA MANCANCES I COSES QUE S’HAURIEN DE MILLORAR?

Crec que som una federació amb molta projecció i molt potent. Sí que veig (o crec) que potser tenim un potencial molt gran en la base però que després ens falta que arribin aquests mateixos atletes a edat sènior. És cert que últimament les coses estan canviant. Crec que hem tingut una tradició molt gran en edat de formació d’anar als campionats i després no hem acabat de potenciar aquests mateixos atletes com tocava. En la meva generació sobretot sortien corredors de fons i en canvi, des de fa 5-6 anys, surten atletes catalans de totes les proves. En això hem donat un salt important. També crec que el boom del running ens ha aportat coses positives i negatives. Els nens s’animen més a sortir i els pares els apunten a les escoles, per tant, l’atletisme des de la base creix. I això davant d’esports més potents és una sort. També m’agradaria destacar que necessitem que la FCA es fixi més en Tarragona o Terres de l’Ebre i no tant en Barcelona. Nosaltres també fem les coses bé i voldria que ens tinguessin en compte.

CLUB: Fornàs Atlètic Club Valls Alt Camp (FACVAC Valls)
ANY FUNDACIÓ: 1990
ADREÇA:  Instal·lacions esportives “El Fornàs”. Passatge President Tarradellas, s/n
Email:  facvac@gmail.com / coescolafacvac@gmail.com
Web: http://facvac.blogspot.com/
Facebook: https://www.facebook.com/facvac.valls
Instagram: https://www.instagram.com/facvac.valls/