Unió Atlètica Montsià

Unió Atlètica Montsià

A les Terres de l’Ebre, envoltats d’un entorn privilegiat, tota una Reserva de la Biosfera, podem trobar la UA Montsià, vestits de verd i negre i amb una filosofia molt particular, potser més típic de fora de Barcelona i rodalia, i on el club és una segona família.

Tot això ens ho explica un històric del club, en Pau Cecília, un dels entrenadors del club, i amb moltes coses a dir.

Com, quan i per què va començar el club?

El club es va fundar l’octubre del 1988, per tant aquesta temporada 2018-2019 estem immersos al 30è aniversari. Va sorgir a partir de la excisió d’un club ja existent a Amposta, es volia fugir de tan sols córrer ruta i asfalt i evolucionar a l’atletisme, i anar cap a un “l’atletisme no és només córrer”, atletisme en tot el seu més ampli espectre. També es volia acollir gent de totes les Terres de l’Ebre, no només d’Amposta, i d’aquí el nom.

Com ha anat evolucionant?

“De ser un petit club de poble, durant aquests 30 anys hem anat evolucionat fins a l’actualitat on tenim més de 200 atletes i participem en tot tipus de campionats (modalitats i nivells). Destacar que 5 atletes internacionals amb Espanya en diferents categories han sorgit del club.”

Imatge de la Pista Atletisme Amposta. (Foto: Turisme Esportiu Amposta)
Quins són els objectius del club actualment?

“Consolidar el creixement aconseguit en els darrers 10 anys en quantitat i qualitat. Aconseguir millores i actualitzacions de les instal·lacions on entrenem. Ampliar i consolidar el número d’equips participants en campionats de clubs.”

La UA Montsià és ja un fixe en moltes competicions de clubs.
Què és el més urgent?

“Actualment el que més necessitem és una profunda remodelació de les instal·lacions i serveis annexos de la pista d’atletisme (accessos, grades, vestidors, torre d’arribades, oficines…) i també modernitzar alguns materials (tanques, artefactes de llançaments, matalassos de salts verticals,…). Per tot això, s’està en converses amb l’Ajuntament d’Amposta de crear un projecte integral de remodelació de la pista que fins i tot podria incloure un mòdul cobert.”

Com funciona el club actualment?
(Instal·lacions, tipus i quantitat d’associats)

“Entrenem a la pista d’atletisme municipal d’Amposta (pista homologada de 8 carrers) com a seu principal, i fem ús altres instal·lacions municipals. En l’actualitat tenim vora els 200 atletes, i un total de 350 persones com a massa social.”

Els integrants de la UA Montsià a la presentació oficial de la temporada 2018-2019.
Quina és la estructura esportiva teniu en l’actualitat al club?

“L’equip tècnic és un dels nostres punts forts, per quantitat, experiència i formació. Actualment el club compta amb la col·laboració de 6 tècnics.”


La plantilla de tecnificació del UA Montsià per aquesta temporada està formada per:

  • Pau Cecília: Entrenador Nivell 3 (nacional) i INEFC . Entrenador llançaments i velocitat/tqs/salts horitzontals categories S16 i superiors.
  • Enric Obiol: Entrenador Nivell 3 (nacional) i INEFC Lleida. Director tècnic del club i entrenador diferents grups especialitzant-se sobretot en perxa.
  • Llorenç Sales: Entrenador Nivell 3 (nacional) i INEFC Lleida. Entrenador dels atletes de mig fons i fons de més nivell del club.
  • Josep Benito: Entrenador Nivell 3 (nacional) Entrenador a l’Escola d’atletisme i als grups de Perfeccionament, sobretot en els llançaments.
  • Sergi Tomàs: Entrenador Nivell 2 (club) i INEFC Barcelona. Entrenador a diferents categories de Sub10 fins S18. Sobretot velocitat, tanques, salts horitzontals.
  • Jonatan Gilabert: Monitor Nivell 1 (RFEA) Tècnic escola d’atletisme.
Equip de tecnificació de la UA Montsià 2018-2019
(d’esquerra a dreta): J. Gilabert, E. Obiol, J. Benito, P. Cecília, Ll. Sales
Quins son ara i han estat atletes importants? 

“Com hem comentat, hem tingut molts atletes que han fet medalles en campionats estatals i nacionals, que han estat becats tant per FCA com RFEA, però per simplificar destacaríem els internacionals:”

  • Llorenç Sales (88) Atleta d’elit en actiu, especialista en 800-1500m.
  • Moisès Gilabert (82) Va ser rècord d’Espanya d’octatló juvenil i atleta internacional juvenil.
  • Oscar Oliver (92) Multi campió d’Espanya des de cadet fins a promesa. Internacional també des de cadet fins a promesa.
  • Cristian Ravar (95) Campió d’Espanya i multi medallista en proves de llançaments. Especialista en llançament de martell. Actualment als Estats Units amb beca esportiva i internacional Sub23. Posseïdor de la MMP espanyola de la història en martell pesat en pista coberta.
  • Francesc Navarro (01) Internacional FOJE amb RFEA-COE. Salt amb perxa i altres disciplines de salts.
  • Meritxell Benito està entrenant als grups de la UAM i va passar per l’atletisme base del club en alguna etapa.
Cristian Ravar progresant al concurs de Pes al Campionat de Catalunya Absolut Clubs B PC 2018-2019 defensant la samarreta del UA Montsià. (Foto: Pere Tibau)
Com veieu el futur de l’atletisme català i dels clubs? Creieu que hi ha mancances i coses que s’haurien de millorar?

“Per una banda estem veient el gran creixement de practicants d’atletisme en dues grans franges d’edat: iniciació i màster. Però, per desgràcia, a partir categoria Sub18 fins absolut hi ha un gran abandonament i un gran descens del nivell competitiu en qualitat i quantitat. L’atletisme català necessita una reconversió total en molts aspectes.”

Equip de 4×400 de la UA Montsià al Campionat de Catalunya Absolut Clubs B PC 2018-2019. (Foto: Pere Tibau)
Suposem que viure l’època universitària té molt de pes en aquesta davallada?

“Doncs sí, però és una de les fites que estem aconseguint des de la UAM. Que molts atletes no ho deixin quan comencin la seva etapa universitària. Actualment tenim uns 15 atletes a diferents ciutats que segueixen amb l’atletisme.”

Teniu algun projecte a curt termini?

“Consolidar els diferents grups, créixer a nivell atlètic però també social i aconseguir la remodelació de la pista com a punt d’inflexió.”

Veneu-vos una mica. Com animaries a la gent de la comarca a fer atletisme amb vosaltres.

“La nostra millor carta de presentació són els resultats obtinguts durant aquests 30 anys i sobretot que tenim un projecte formatiu – atlètic que garanteix que a més a més de fer esport, formem persones i creem ciutadans actius i que estimen l’esport més enllà de la competició.”

Moltes gràcies Pau per atendre a Carrer Lliure. La feina ben feta té els seus fruits, i la consolidació d’un projecte esportiu com el vostre, amb més de 30 anys i amb gran vitalitat segur que ens portarà moltes alegries.

CLUB: Unió Atlètica Montsià
ANY FUNDADACIÓ: 1988
ADREÇA: Carrer Sebastià Joan Arbó, Pavelló Poliesportiu, 43870-Amposta
Email: unioatleticamontsia@gmail.com
Web:  www.uamontsia.cat
Facebook: running.unioatleticamontsia
Instagram: @uamontsia