Associació Atlètica Xafatolls

Associació Atlètica Xafatolls

Capital del Pla d’Urgell, Mollerussa és el municipi més densament poblat de la província de Lleida. Forma part d’uns terrenys plans propers a la capital i deu la seva etimologia a l’àrab, llengua que va viure el seu esplendor en les terres properes al riu Segre abans de la conquesta de Ramon Berenguer IV al segle XII. Al sud, a les afores del poble, trobem, creant simbiosi amb la natura, les pistes d’atletisme del poble on corren els nens i nenes de l’Associació Atlètica Xafatolls, el club que des de fa 35 anys forma part del teixit esportiu de la ciutat. El nom, format pel verb “aixafar” i el substantiu “tolls”, va donar peu a un nou mon de vivències, emocions, històries i victòries. Mollerussa, que havia tingut un equip de futbol a la segona divisió estatal, centrava els seus esforços en els esports amb pilota. No obstant, la irrupció de l’atletisme va provocar que la zona s’omplís de competicions que apleguen a centenars de persones. El nostre esport resta ben viu en aquesta part de la província lleidatana, amb humilitat però amb ganes de seguir progressant.

I per conèixer més a fons el club ens disposem a parlar amb una de les veus més autoritzades, el president de l’entitat, el senyor Juli Niubó, perquè ens ajudi a entendre millor que significa ser de l’AA Xafatolls.

COM, QUAN I PERQUÈ VA COMENÇAR EL CLUB?

“El club es va fundar un 2 de març de 1985. Durant els anys 60, a Mollerussa s’havien format diversos grups del que avui es coneix com a running, i amb el pas del temps, altres grups, també amb nens, van veure clar que la millor manera de poder agrupar l’activitat seria amb la fundació d’un club. La primera junta es va formar amb 12 membres i el seu president va ser en Jaume Suau. Des de llavors, han passat set juntes més (la nostra és la segona legislatura i vam renovar l’any passat). Som un club amb una clara vocació organitzadora. Per posar un exemple: Manel Pons, membre honorífic de l’AA Xafatolls, va ser un dels impulsors del repte “euromaraton”, que a l’any 1990 va portar una sèrie d’equips a fer una volta per Europa corrent”.

Molts integrants del Xafatolls a la Marató de València. Font Instagram

COM HA ANAT EVOLUCIONANT?

“Al principi, malgrat que hi havia tres dones a la junta, el club estava format bàsicament per atletes homes. En els últims quinze anys hi ha hagut un gran increment en el nombre de fitxes femenines i hem passat a tenir un tant per cent molt alt (gairebé la meitat) de sòcies. El club, en general, sempre ha sigut de fons i migfons, de fet, quan es va fundar l’escola del Xafatolls, la majoria eren corredors de fons. Al 2015, davant la inquietud de molts pares, vam impulsar i promoure que l’escola participés en crosos, en altres proves rellevants, formar un grup més sòlid amb monitors i unes regles més oficials. Després d’allò es quan va arribar el nou espai, cedit per l’ajuntament, per adaptar-hi una pista d’atletisme. Quan va succeir això teníem ja 120 nens a l’escola. Degut a aquesta crescuda, a les noves instal·lacions i a l’increment econòmic, vam decidir separar la branca social (AA Xafatolls) de l’escola (Escola Atletisme Xafatolls). Els diners generats per un van per un mateix i així amb l’altre. D’aquesta manera, separem clarament els objectius de l’entitat”.

QUINS SON ELS OBJECTIUS DEL CLUB ACTUALMENT?

“A nivell de club els objectius no son altres que consolidar les activitats que nosaltres organitzem, que en aquest cas son cinc (la Baixada del Canigó, la caminada de la llum de la lluna, el Cros Ignasi Culleré, la Mitja Marató de Mollerussa i la cursa del l’Indiot). És una entitat esportiva que es pren molt seriosament aquestes competicions, com a símbol d’unitat i família. Volem consolidar les proves, que cada cop s’animin més voluntaris i també tenir noves idees de noves curses”.

Els atletes del Xafatolls a la Mitja Marató i 5k de Mollerussa. Foto Instagram

COM FUNCIONA EL CLUB ACTUALMENT? (INSTAL·LACIONS, TIPUS I QUANTITAT D’ASSOCIATS)

“El club (AA Xafatolls) està format per 260 socis. Des de fa tres anys, com he comentat abans, comptem amb una pista d’atletisme que encara no està acabada del tot, però que ens permet entrenar totes les modalitats. Tenim al voltant de 150 atletes federats, entre nens i adults. Cal explicar que tenim també la branca del triatló, on també diversos nens i nenes aprenen aquesta modalitat. Abans, anys enrere, els atletes entrenaven al parc de Mollerussa, però ara amb la nova pista ja podem estar tots agrupats”.

QUÈ ÉS EL MÉS URGENT?


“Ara per ara volem solucionar els problemes que donen no tenir les instal·lacions acabades. Volem poder gaudir d’uns mínims, amb els vestidors, bona llum, material, un gimnàs i tot plegat per millorar el servei als nens i als atletes adults. Volem que l’escola creixi amb tot el que un club necessita”.

L’escola és una de les parts importants del club. Font Instagram

QUINA ÉS LA ESTRUCTURA ESPORTIVA TENIU EN L’ACTUALITAT AL CLUB?

“El president soc jo (Juli Niubó). El vicepresident és en Xavi Puigredon. Tenim un secretari, en Jordi Cabello, i dues vocals: Salvador Torrent i Joanna Okarma. D’altra banda, a l’escola atlètica, tenim també altres membres. El president també soc jo, però el vicepresident, en aquest cas, és en Xavi Gomà i en Jaume Polo i l’Eduard Aixalà formen part de la junta”.

“A nivell d’escola tenim dos entrenadors que es dediquen full time amb nosaltres: l’Eduard Aixalà i el Fran Carrillo, que coordinen l’escola i grups amb proves concretes. A més, tenim la Sandra Borda, el Carles Herrero, el Gerard Sans i el Josep Segués“.

QUINS SON ARA I HAN ESTAT ATLETES IMPORTANTS?

“En les primeres èpoques cal destacar en Jaume Suau, en Manel Pons, l’Eduard Aixalà i en Josep Maria Bonastre. A nivell de fons, crec que un dels millors atletes que hem tingut és en Ricard Pastor, guanyador tres vegades de la Marató de Mollerussa i també top ten de la prestigiosa Mitja Marató de Granollers. En noies m’agradaria destacar la Mireia Sosa i l’Eva Ribalta.

“D’altra banda, en pista, l’atleta més destacat que hem tingut és l’Arnau Monne, del que estem molt contents que hagi sortit de la nostra escola. Ara corre pel Barça i ha estat atleta internacional. Amb ell, tot una generació de grans atletes com la Paula Niubó, la Núria Montalà, el Nil Solé, el Pau Aiguadé, l’Aran Badia, l’Èrika Sellart, la Clàudia Sànchez i la Núria Tilló, que ha destacat darrerament”.

“És important destacar que ara els atletes de promoció que surtin de l’escola destacaran amb el Terres de Ponent, el nou club que vam fundar juntament amb el Lleida UA per unir forces a nivell d’escola”.

L’Arnau Monné en la seva època d’atleta del Xafatolls. Font Instagram

COM VEIEU EL FUTUR DE L’ATLETISME CATALÀ I DELS CLUBS? CREIEU QUE HI HA MANCANCES I COSES QUE S’HAURIEN DE MILLORAR?

“Abans d’aquesta crisi a la que estem sotmesos actualment creia que l’atletisme català gaudia d’una bona salut molt important, amb un alt nivell dels atletes i amb uns clubs ben organitzats. Dit això, no se exactament que passarà a partir d’ara, perquè a nivell econòmic patirem molt. Cal destacar que, nosaltres com a club organitzador, no tenim una certesa real de com podrem tirar endavant les proves, això ens afecta molt. No podem organitzar competicions ni proves amb tanta gent a curt i mitjà termini. Espero que ben aviat es puguin trobar solucions i confio molt amb la unió dels clubs catalans per fer front al problema que ens ve ara”.

CLUB: Associació Atlètica Xafatolls de Mollerussa
ANY FUNDACIÓ: 1985
ADREÇA:  Av. del Canal, s/n, 2n – 25230 Mollerussa, Catalunya
Email:  escola@xafatolls.cat
Twitter: http://twitter.com/aaxafatolls
Facebook: http://ca-es.facebook.com/xafatolls?filter=3
Instagram: https://www.instagram.com/a.a.xafatolls/