Club Atletisme Figueres

Club Atletisme Figueres

La terra de Dalí, capital de la tramuntana i de l’Alt Empordà. Figueres és l’última gran ciutat catalana si seguim l’AP-7 direcció França. És la porta d’entrada a les magnífiques cales, penya-segats i horitzons que ens mostra el Cap de Creus. Qui hagi pujat a Cadaqués, Llançà o El Port de la Selva s’haurà aturat a visitar (o a comprar, qui sap), a Figueres. Amb més de 45.000 habitants, la ciutat empordanesa respira calma, un ambient familiar i a grans trets, esportiu. L’atletisme es va anar incorporant cap a finals dels setanta i va donar el salt definitiu amb la creació del seu club, el CA Figueres, a meitat dels 90. Amb moltes ganes de prosperar, l’entitat es mostra amb una base molt sòlida, però amb deures per fer. La seva coordinadora esportiva, la Lis Majó, ens fa cinc cèntims de la història, el present i les necessitats i fortaleses del club.

COM, QUAN I PERQUÈ VA COMENÇAR EL CLUB?

Inicialment, l’atletisme a Figueres va néixer dins del Club Natació Figueres, al voltant de finals dels setanta i principis dels 80. No hi havien pistes a la ciutat en aquell moment, i els i les atletes entrenaven al carrer. Degut a l’impuls d’unes quantes atletes femenines (l’esport femení sempre ha estat molt viu al municipi), vam aconseguir crear una secció que anés creixent. De la mà de l’atleta olímpica Imma Clopés, una sèrie d’atletes van iniciar entrenaments de diferents modalitats. Dins també hi eren l’Eva i la Núria Velasco o la Concepció Ramada. Això va donar peu a la fundació del club, l’any 1996.

COM HA ANAT EVOLUCIONANT?

A la ciutat no hi havia molta tradició d’atletisme, però gràcies als JJOO es va donar un petit impuls. L’empenta final va venir quan es van construir les pistes, durant el 1999. Amb el que hem explicat abans i aquest fet es va impulsar la creació del Club Atletisme Figueres. Vam començar com un club molt petit i poc conegut dins de l’Alt Empordà. De fet, cap als 2000 ens van proposar de formar part del Girona-Costa Brava, un nou conglomerat d’entitats que es va crear (juntament amb el CA Ventalló, el CA Palafrugell o el CA Palamós) sota el patrocini gironí i amb l’objectiu de crear una entitat potent per competir arreu de Catalunya. Així, fins a l’etapa infantil, els nostres atletes competien amb el Figueres però després ja ho feien sota el paraigües de la gran coalició esportiva. S’alliberaven despeses i unien forces clubs petits. Amb la crisi de 2008 això es va acabar (el Girona-Costa Brava va desaparèixer finalment la 2012-2013) i al 2014 es quan nosaltres agafem el relleu dins de la Junta. Volíem tirar endavant, que el club tingués nom propi i mantenir els atletes. Des de 2016 l’objectiu es créixer i que els atletes competeixin per a nosaltres i no hagin de canviar de club. Cal destacar que des d’aquesta temporada tenim una afiliació amb el CA Manresa, de cara a que els nostres atletes puguin competir en campionats de clubs.

Atletes del Figueres competint amb el Girona-Costa Brava ara fa uns anys. Foto club

QUINS SON ELS OBJECTIUS DEL CLUB ACTUALMENT?

Nosaltres tenim el handicap de no residir en una ciutat universitària, per tant, quan arriben a l’etapa sub20, els atletes marxen a altres ciutats a viure i poden canviar de club. El nostres objectiu és minimitzar aquest impacte. L’escola la tenim bastant ben muntada i ben portada. La primera generació que tenim d’atletes des de la nova Junta arriba ara als 18 anys, i per tant veurem qui camí prenen. En tot cas, i dins del mal any que ens ha tocat viure, estem a l’expectativa per veure que succeeix amb ells. Volem ajudar-los a trobar grups d’entrenaments però que es mantinguin dins del nostre club. Si l’ajuntament ens dona la subvenció anual (que amb la pandèmia existeix el dubte) podrem tirar endavant les coses que ens proposem.

COM FUNCIONA EL CLUB ACTUALMENT? (INSTAL·LACIONS, TIPUS I QUANTITAT D’ASSOCIATS)

Actualment tenim uns 200 socis. Heu de tenir en compte que a banda de l’escola i els federats, tenir un gran gruix de runners que van començar el 2016. Arrel de la primera edició de la cursa de la dona, moltes atletes van venir al club i ara tenim 5 grups de corredors amb 25 persones i un grup de matins amb uns 8 atletes. Aquest 2020 vam decidir canviar l’equipament de tot el club i els hi vam fer un equipament especial perquè es sentissin integrats i tinguessin sentiment de club. A banda d’això, cal destacar que tenim unes pistes, però no estan ara mateix en les millors condicions. Tenen sis carrers i podem practicar salts amb una màrfega, però no tenim zona de llançaments i hem de compartir l’estadi amb un club de futbol, per tant, no podem tocar la gespa. Tampoc podem accedir a vestidors o gimnàs, però tenim un mòdul on podem fer les sessions amb el nostre material. Necessitem un canvi en aquest aspecte.

4a cursa de la dona a Figueres amb membres del club. Foto Instagram

QUÈ ÉS EL MÉS URGENT?


Sens dubte arreglar les pistes d’atletisme. El club va creixent, l’escola puja i tenim els pressupostos quadrats, amb tothom ben assegurat. Funcionem bé com a entitat, però tenim unes instal·lacions que no s’arreglen des de l’inici als anys 90 i el tartà s’ha desgastat. Ens preocupen molt les lesions, doncs no podem utilitzar la gespa pels exercicis. Això és feina de l’Ajuntament, que ens hauria de donar més suport. A banda d’això, voldríem crear més grups especialitzats de mig fons o d’altres modalitats menys practicades.

QUINA ÉS LA ESTRUCTURA ESPORTIVA TENIU EN L’ACTUALITAT AL CLUB?

Actualment el president és en Romà Brusés. Tenim un secretari, en Ronald Loza i una tresorera, l’Esther Turon. Jo (Lis Majó) soc la coordinadora esportiva i qui gestiona el club a nivell general. Cal destacar que la gran majoria son pares o mares que agafen la tasca de portar el club des de la Junta. A més, tenim cinc vocals (Silvia Guiteras, Núria Agustí i Joan Mallol, Raúl Iranzo i Pep Serano) i tres persones encarregades dels quatre grups de runners (Begoña de la Rocha, Mercedes Vizueta i Xavi Villasevill)

A nivell d’entrenadors, vam començar amb un monitor per als més petits, però ara ja tenim més personal. Una educadora infantil pels sub8 (Erika Rosco) i un entrenador pels sub10 (Yassir El Boussetaoui). Jo m’encarrego dels sub12 i la Marta Ibáñez (mare dels atletes Andrea i Robert Díez) s’encarrega dels sub14. Però si hem de destacar un nom en aquesta parcel·la és sens dubte el de l’Augusto Godínez. Ell va arribar fa molts anys al club i s’encarrega de totes les seccions federades, des de cadets fins a veterans. Treballa moltes hores i ell és qui ha tirat endavant la gran majoria dels atletes del club.

Pep Bossa i Yassir El Boussetaoui al podi junior de fa dos anys. Foto Esportiu

QUINS SON ARA I HAN ESTAT ATLETES IMPORTANTS?

Doncs òbviament, a nivell municipal i d’atletisme de la ciutat, l’Imma Clopés, atleta olímpica dels 90. De les èpoques més avançades destacaria la Lluïsa Mitjà (la seva neboda), la Patrícia Yuste, la Llum Gardella, l’Anna Puigvert o el Cristian Montero. De la nova formada cal destacar en Pep Bossa i l’Andrea Loza. També una atleta juvenil destacada en 100 tanques com la Jana Brusés o en Yassir El Boussetaoui, campió de Catalunya. Cal destacar que tenim molts bons grups de relleus i que el 4×400 juvenil va acabar com a rècord femení català i que al 2019 vam classificar diversos grups pels campionats d’España de relleus de categories com les sub18 o les sub20

L’escola del club, una de les parts importants del CA FIgueres. Foto Instagram

COM VEIEU EL FUTUR DE L’ATLETISME CATALÀ I DELS CLUBS? CREIEU QUE HI HA MANCANCES I COSES QUE S’HAURIEN DE MILLORAR?

Com que estem una mica apartats veiem des de la llunyania coses que ens afecten menys. Però sí que destacaria una cosa que creiem (almenys des de la Junta) que és imperdonable per part de la Federació Catalana: Hi hauria d’haver un responsable provincial. No tenim a ningú a qui dirigir-nos, tot és focalitza en Barcelona i rarament podem obtenir respostes a dubtes que ens surten i que, si tinguéssim algú més proper de la federació, podríem solucionar. A més, també crec que s’haurien de crear campionats provincials per tots aquells atletes que no poden anar a campionats nacionals o estatals i per a que els clubs petits poguessin participar com a entitats. Crec que falten sinergies i vincles entre la Federació i els clubs petits que estem allunyants del centre neuràlgic. No crec que sigui per diners, sovint pensem que es deu a manca de ganes de progressar i d’interès per aquestes entitats.

CLUB: Club Atletisme Figueres
ANY FUNDACIÓ: 1996
ADREÇA:  Estadi Municipal “Albert Gurt”. Plaça dels Voluntaris s/n 17600 Figueres (Girona)
Email:  cafigueres@gmail.com
Web: https://www.clubatletismefigueres.cat/
Facebook: https://www.facebook.com/AtletismeFigueres
Instagram: https://www.instagram.com/caf_figueres/