Club Atlètic Igualada

Club Atlètic Igualada

Capital de l’Anoia, Igualada és una ciutat amb gairebé 40.000 habitants, bastió de la Catalunya Central, compartint centre amb l’altre tòtem de la zona, Manresa. Amb personalitat pròpia, el municipi compta amb una àmplia oferta esportiva, amb clubs destacats a nivell estatal i europeu (el Club Hoquei Igualada) i antigues entitats com el CF Igualada (Fundat l’any 1939). Ara bé, si de tradició, treball ben fet i constància ens volem referir, no devem més que parlar del Club Atlètic Igualada, una de les entitats més importants del nostre esport a nivell català, orgull dels igualadins, que passa per ser una de les entitats a l’escola més prolífica i amb més grups a totes les proves. Lluita frec a frec amb l’Avinent Manresa per dominar el centre de Catalunya. I de moment, aquesta lluita, fa créixer l’esport.

El Club Atletisme Igualada en una de les últimes lligues absolutes. Foto de Teo Tovar

Però què significa ser del CAI? Com va començar tot? D’una manera molt encertada ens ho explica en Sergi Badet, director esportiu de l’entitat amb més de 20 anys al club.

COM, QUAN I PER QUÈ VA COMENÇAR EL CLUB?

“El club es va fundar al 1952. Va començar per tres persones que ja practicaven atletisme a la ciutat i formaven un grup. Aquestes tres homes eren en Lluís Marimon (que encara és viu i és atleta màster), en Manuel Canals i en Salvador Farrés. Ells competien sota el paraigües de l’OAR (Obra Atletico Recreativa). En aquella època, els atletes sortien de les escoles, on alguns nens es decidien per practicar atletisme. A partir de finals dels 60 i principis del 70, amb la presència d’en Ramon Ribas, el club es va omplir de nens i nenes que volien provar el nostre esport, es va fomentar molt la base atlètica en aquells anys”

COM HA ANAT EVOLUCIONANT?

” El club era molt de poble a l’inici i fins als anys 90 no es va obrir una mica a nous projectes. Fa 20 anys els nens entrenaven junts i ara hem aconseguit tenir grups en diverses categories amb un o dos entrenadors per grup. Vam fer una aposta forta per l’escola, perquè l’objectiu era que els atletes del primer equip sortissin tots de la promoció. Amb els nens que arribaven de tota la comarca de l’Anoia hem aconseguit fer una bona base. A més, cap al 2010, vam aconseguir que Petromiralles s’unís al projecte com a patrocinador, que ens ha permès mantenir atletes de molt nivell i amb ells hem pogut acabar 3rs en alguna de les edicions del Campionat de Clubs català”

Marc Sánchez en un dels últims campionats. Foto de Carrer Lliure

QUINS SON ELS OBJECTIUS DEL CLUB ACTUALMENT?

“Ara mateix, el club busca mantenir-se entre els vuit primers en els campionats a nivell català de pista coberta i aire lliure, tan en nois com en noies. Volem, a més, fer una empenta amb l’escola esportiva, donat que en els últims anys ha crescut l’oferta esportiva de la ciutat i necessitem més força per mantenir aquesta base. No tenim pensat competir a nivell espanyol en clubs. Creiem que les despeses que ens deixaríem aquí les podem destinar a fer créixer el recorregut dels nostres atletes a nivell individual”

COM FUNCIONA EL CLUB ACTUALMENT? (INSTAL·LACIONS, TIPUS I QUANTITAT D’ASSOCIATS)

Tenim al voltant de 300 socis, que paguen una quota única a l’any, i uns 230 nens i nenes a l’escola. A partir de Junior i fins els veterans tothom paga. Dins d’això, els atletes tenen accés a la pista, als vestidors i al gimnàs, a més de la recta coberta que ens van construir al 2019, amb fossar i sis carrers per entrenar a l’hivern, que permet que puguem entrenar tècnica sense patir pel fred. Amb tot plegat, també cal destacar el canvi de la superfície exterior, que datava del 1998. Gràcies a aquest canvi, a partir d’aquest any podrem organitzar competicions que abans no fèiem per l’estat de la pista. Prepareu-vos per veure a Igualada jornades de lliga o campionats de promoció”

Cora Salas en el campionat absolut de Catalunya. Foto de Carrer Lliure

QUÈ ÉS EL MÉS URGENT?

“Ara mateix és la captació de nens i nenes per a l’escola del Club. A més, ens volem mantenir a Divisió d’Honor i que els nostres sponsors ens segueixin acompanyant. Gràcies a la col·laboració amb altres clubs (el Muntanyenc de Sant Cugat, per exemple) ens nodrim d’atletes de fora que volen defensar la samarreta d’un club amb força. Volem seguir amb la mateixa direcció”

QUINA ÉS LA ESTRUCTURA ESPORTIVA TENIU EN L’ACTUALITAT AL CLUB?

“El nostre president és en Lluís Cañamares. Durant molts anys havia sigut en Ramón Mir, que ara és membre de la junta”


“Diverses persones porten l’àrea econòmica. La Noemi Carreras (mare dels atletes Jan i Pol Roca) porta la part esportiva. En Marc Sánchez, atleta d’alçada del club, és l’enllaç entre els atletes i la junta directiva. En Santi Ramos és el director tècnic de l’escola i jo mateix (en Sergi Badet) el director esportiu. Cal destacar l’Ignasi Costa, el nostre secretari, sembla que no però fa que tot funcioni”

“Cal destacar que, a banda dels grups de promoció (tenim totes les categories) i els de tecnificació, també tenim una secció de Triatló i un grup de curses populars anomenat CAI Popular, on els pares i altres persones que volen començar a fer atletisme de ruta, iniciar-se en curses populars o practicar esport en el nostre entorn ho poden fer amb una quota econòmica”

“A nivell de tecnificació, els nostres entrenadors son: en Jose Maria Lagunas i en Jaume Basas pels Llançaments, en Jaume Mallén per la Perxa, en Santi Ramos per la Velocitat, Tanques i Salts i en Jose Antonio Fernàndez i Jo mateix en el grup de Mig Fons. Marxa ja no en tenim, però els qui es volen dedicar els enviem al CAR amb en Valentí Massana

L’escola del CAI a la Pista Coberta de Sabadell. Foto de Instagram

QUINS SON ARA I HAN ESTAT ATLETES IMPORTANTS? 

“Hem tingut una història molt plena pel que fa als atletes. Ens els anys 70, per exemple, vull destacar en Jaume Basas, campió de 400 tanques. Durant l’època dels 80 destacaria en Lluís Santos en Disc i en Jacint Santamaria, campió d’Espanya en Salts. De la dècada dels 90 en Xavi Brunet, rècord del club de 110 tanques (i mundialista) i de Perxa. A més a més, en Marcelí Quintana en el martell. De l’època dels 2000 destacaria a en Jose Antonio González, únic atleta olímpic del club (Atenes 2004 en marxa). A més, també estava en Roger Roca, internacional sub23 amb la selecció espanyola”

“Pel que fa al sector femení, destacaria a la Maria Ángels Solà (rècord en 400 tanques), la Regina Gabarró, dels 100 metres tanca, la Paquita Pérez, en 800 metres i la Mercé Alonso, internacional en Proves Combinades. En temps més moderns tenim l’Anna Bové, en el mig-fons i les germanes Niria i Elia Pascual, en Javelina”

“Atletes com l’Eduard Viles o l’Abdessamad Oukhelfen, en l’època actual, també han fet gran el nom del CA Igualada”

“Actualment, destacaria els noms d’en Marc Sánchez en alçada, el Jordi Yoshinori Matsuoka en Llargada, la Cora Salas en Llargada, la Nora Taher en Triple i l’Ariadna Ramos

COM VEIEU EL FUTUR DE L’ATLETISME CATALÀ I DELS CLUBS? CREIEU QUE HI HA MANCANCES I COSES QUE S’HAURIEN DE MILLORAR?

“Bàsicament crec que s’hauria de millorar en tres coses molt concretes:

D’entrada, cal destacar que el que succeeix a Catalunya amb els clubs és molt inusual. N’hi ha moltíssims i un sentiment de pertinença molt gran. Crec que la Federació Catalana, sabent això, hauria de regularitzar les competicions en els mateixos llocs, i distribuir les proves arreu del territori català. Que Lleida, Tarragona, la Catalunya Central també notessin que son importants per organitzar proves. Son masses proves i masses atletes per una sola competició en alguns caps de setmana durant l’any”

“Després, crec que hauria de ser més barat poder competir en els controls. Anys enrere era gratuït o molt més barat. Crec que si s’organitza una prova en una ciutat, els atletes d’aquella ciutat (o aquell club) haurien de poder competir sense pagar. Hauríem de subvencionar les competicions perquè els costos (bàsicament, sou de jutges i lloguers) es poguessin cobrir gairebé amb això”

“I per acabar, millorar els serveis mèdics. Considero que les federacions haurien de preocupar-se més pels atletes en general quan han patit una lesió, poder donar recursos a persones que han estat internacionals o tenen bones marques. A més, rebre més beques o ajuts a atletes de nivell que no entrenen al CAR. Penso que a vegades se’ls té quelcom abandonats”

CLUB: Club Atlètic Igualada
ANY FUNDADACIÓ: 1952
ADREÇA: Av. Emili Vallès s/n. 08700 – Igualada (Barcelona)
Email: cai@clubatleticigualada.com
Web:  www.clubatleticigualada.com
Facebook:  https://www.facebook.com/ClubAtleticIgualada/
Instagram: @clubatleticigualada