Club Atletisme Tarragona

Club Atletisme Tarragona

Color morat a la samarreta, color que identificava antigament a la ciutat. A la pista de 400 m de Campclar recentment remodelada amb motiu dels Jocs del Mediterrani i amb una recta de 60 m. coberta i zona de llançaments exterior s’entrenen la majoria dels seu atletes i el jovent de l’ECAT, l’escola d’atletisme del club en constant creixement.

Avui, a pocs dies d’encetar l’any tinc el plaer de conversar amb el president Joan Bardina (que té la segona marca del Club en 3000 m.o.) acompanyat del meu amic Alex López, un home de pes en la direcció del club. Se’ls veu orgullosos del seu club i no és per menys. Segons el ranking  de clubs que acaba de publicar la RFEA estan situats en 15 a posició d’entre una cinquantena de clubs catalans i en la 91a posició del total de més de 400 clubs espanyols. Tenint en compte el pressupost i on estaven fa pocs anys està molt i molt bé.

Al tancar aquesta publicació les noies del C.A.T. acaben d’assolir el campionat del Catalunya de Clubs B a la pista coberta de Sabadell, primer títol assolit per l’equip absolut i que suposa l’ascens a la categoria màxima de manera que l’any vinent tindrà l’oportunitat de competir amb els 7 millors clubs catalans.

President, anem a l’origen. Quan comença tot?

L’inici cal situar-lo a l’any 1987 quan uns quants atletes del Nàstic de Tarragona varem marxar del club amb el nostre entrenador de mig-fons i fons, Josep Boada, que no li van voler renovar la vinculació amb el club”

O sigui que la figura de Pep Boada és la raó de ser del club. I Així vareu fundar el club…

“Erem un grupet molt unit a l’entrenador que tant ens havia ensenyat. Al club no es creien que marxaríem però així ho vam fer. Primer varem buscar acolliment al Club Natació Tarraco i encara varem estar competint dos anys a la lliga catalana.” Temps en que no eren més de 20 atletes i molts havien de doblar o triplicar proves, un clàssic pels que coneixem el funcionament dels clubs. “Competir és l’objectiu de tot club” diu l’Alex.

Tot i que no estaven mal atesos al Tarraco, el president diu que “un club de Natació no és un club d’atletisme” i el 30 d’agost del 1990, els joves José F.García, Jordi Llobet l’Àlex Hernández, Xavi Martín, Joan Bardina, Joan Domingo, Quico Iborra i Fernando Flores, tots deixebles de Pepe Boada, van fer realitat la fundació del club. La primera junta va ser presidida per José García amb la figura de l’actual president fent de secretari.

Joan explica que “érem gairebé la colla de sempre però ens acompanyaven un grup d’atletes molt joves  que venien bàsicament dels Col.legis  Seminari MenorSant Pau Apòstol. Des de la primera temporada sempre vam tenir equip per a poder participar a la Lliga Catalana. Aquells primers anys van ser fantàstics, vam aconseguir tenir atletes a totes les competicions , medallistes i campions als Campionats de Catalunya (Jordi Solé, Manolo Ruíz…) i també als d’Espanya (Xabi San Juan). Atletes també  destacats en les primers temporades  van ser Carles Torra, Adrià Serres o en Marc José, primer atleta del club que va establir un record estatal  cadet en 60 m.t. entrenat per Pere Pardines

Marc José al Campionat d’Espanya cadet 2008 a Oviedo on va assolir el primer títol estatal pel CAT.
Com tenim el club avui ?

“El club té uns 200 associats, a banda  dels 180 nens que formen part de l’escola d’atletisme.”

L’escola d’atletisme també comença amb el club ?

“No, no. L’escola es gesta al 2008 i es forma al 2009, dinou anys més tard de la fundació.”

El punt de partida va ser la tardor del 2008, amb 8 nanos, fills de socis del club, un d’ells fundador (Quico Iborra), que varen ser entrenats un dia a la setmana per Bernat Rocamora. A partir d’aquí, el setembre de 2009 i amb l’entrada important de nanos procedents dels Col.legis Seminari i Sant Pau  l’ECAT va iniciar-se i va anar creixent fins arribar a dia d’avui a ser una escola consolidada i amb la satisfacció d’haver aconseguit el 2015 el primer campionat d’Espanya individual per part de Mireia López Urbano, que és filla de l’Alex, en 60 m.t. en categoria S16, la primera campiona sorgida de l’escola, i a més, des dels seu inici.


Els entrevistats, Joan Bardina i Alex López
Com funciona l’escola?

“Entrenem a la pista de Campclar tres dies a la setmana compartint un dels dies amb l’escola del Nàstic. Els entrenadors son sorgits de l’escola o ex-atletes i atletes que fan la doble tasca.” 

Foto històrica (Lluís Váquez) del 1er any de l’ECAT temporada 2009/10 amb Bernat Rocamora al darrera.

L’escola va començar la temporada 2009-10, on Bernat Rocamora i en Didac Rios eren els caps visibles amb una cinquantena de nens i dos grups. Ara l’escola compta amb José Miguel Martín, atleta i germà d’un dels socis fundadors  com a figura clau que coordina l’escola d’atletisme. Els més petits treballen la psicomotricitat i abracen l’atletisme amb jocs. Fins entrada la categoria juvenil no hi ha cap especialització,els atletes fan de tot: salten,corren i llancen en proporcions adients d’acord amb les seves característiques i maduració sense pressa per avançar cap a un entrenament més específic que podria donar més rendiment immediat però posar en risc el millor rendiment possible en un futur.

L’escola a juny del 2018 a la platja de l’Arrabassada . Campclar no era accessible per la celebració dels Jocs del Mediterrani. (Foto: Blanca Tortajada)
Quin és l’objectiu del club?

“El principal és l’objectiu social , competir i fer una escola d’atletisme prou important per a que promocioni atletes que omplin totes les disciplines. Els èxits esportius no  eren l’objectiu principal tot i que ara  ja ens interessen una mica més”. No m’estranya ja que els èxits esportius van arribant tant a nivell individual com  algun per equips com l’esmentat campionat de Catalunya de Clubs B femení a la pista coberta de Sabadell. La  bona organització i l’entusiasme dels pares, directius, entrenadors i atletes comença a  donar fruits.

La estructura esportiva es divideix en 6 sectors: sector d’iniciació i combinades amb José Miguel Martín i Pere Pardines; velocitat i tanques amb Ferran Tortosa; salts amb Bernat Rocamora; mig-fons i fons amb David Lago; sector de llançaments amb Joan Domingo i la marxa amb Fernando Flores. A més, el sector de veterans compte amb Josep Maria Mateo i José F.García.

Quins atletes podem destacar?

El Joan i l’Alex em van dient noms dels atletes de totes les categories. En aquest club tots son protagonistes i no volen deixar-se ningú. Actualment jo destacaria l’anomenada anteriorment Mireia López de 18 anys amb marques de 8.72 i 14.28 en 60 i 100 mt., campiona d’Espanya S16 i S20 indoor i que no va ser campiona outdoor només per milèssimes. L’altre gran valor del club és el també tanquista Jan Sans de 20 anys que ja ha quedat campió d’Espanya S18 outdoor, campió d’Espanya S20 indoor, campió de Catalunya absolut en 60 m.t. i 3er en 110 m.t. amb millors marques en aquestes dues proves de 14.76 (+1,6) i 8.12. Ferran Tortosa té part important de la culpa dels èxits doncs va entrenar-los  als dos des de categories infantil i juvenil respectivament i és l’actual entrenador del Jan.

Jan Sans i Mireia López, dos valors del club, els dos en les tanques altes després de guanyar Jordi els 110 mt i Mireia els 100 mt i 200 mll dels Campionats de Catalunya a Lloret 2017. (Foto: Alex López)

No em vull deixar els èxits internacionals dels veterans. El portent polifacètic Juan Carlos Herrera (entrenador Josep Maria Mateo), que la temporada passada va ser 6é al campionat del Món de Málaga 2018  M45 en decathló (5.752 punts), campió d’Espanya en 400 m.t (1.00.85) i campió de Catalunya de combinades M35-49 amb 6138 p . I en l’actualitat té  el rècord d’Espanya de Pentatló M45 amb 3319 punts. I aixó que fins fa 4 anys  només corria curses fins 10 km !!.

Èxits internacionals representats pels veterans Juan Carlos Herrera (amb el seu entrenador J.M. Mateo a la seva esquerra)

La migfondista Patricia Amador, també ha assolit un gran èxit doble l’any 2018, 8a al campionat del Món de Málaga M35 de 800 m. amb 2.19.53  i 3a al campionat d’Europa indoor amb 2.19.45.

La migfondista Patricia Amador en acció (foto: ©Pere Tibau)
La migfondista Patricia Amador en acció (foto: ©Pere Tibau)
Finalment passem al funcionament del club a nivell econòmic…

Han de pagar el lloguer de la instal.lació, renumerar als entrenadors i pagar els desplaçaments dels atletes amb les quotes dels socis amb un sistema de pagaments dividit en tres modalitats. O sigui que es pot ser soci pagant per ser federat o només per fer ús únic i exclusiu de la pista si un no vol competir. I l’escola també té quota diferenciada. Les quotes son molt assequibles i jo no sé com surten els números! Bé, alguna subvenció municipal o de diputacions de tant en tant ajuden i l’aportació d’esponsors  recents com la Gestoria Sugranyes (des de la temporada passada) i la constructora Carbonell Figueres (des d’aquesta mateixa temporada) son ben rebudes… Això si, tots els atletes paguen igual i només reben ajuts pels desplaçaments a campionats i“mai hem pagat per contractar un atleta” diu el president orgullós d’aquesta filosofia.

Les recents campiones de Catalunya de Clubs B a la pista coberta de Sabadell el 12 de gener del 2019

En fi, un club tarragoní amb valors, en creixement i amb personalitat. Molt bona  gent que sap el que vol i que gaudeix de l’atletisme. Els deixebles de Pep Boada tindran nous deixebles  i així sigui per molts anys i qui sap si creixent fins a límits que no sospitaven quan tot va començar fa gairebé 30 anys. Ha estat un plaer parlar, la horeta de conversa ha passat volant. Gràcies Club Atletisme Tarragona per entrar a formar part dels amics de Carrer Lliure!

CLUB: Club Atletisme Tarragona
ANY FUNDADACIÓ: 1990
ADREÇA: Carrer Josep Pla Casadevall, 7, baixos – 43007-Tarragona
Email: cat@clubatletismetarragona.cat
Web: www.clubatletismetarragona.cat