Joves Atletes de Berga

Joves Atletes de Berga

Al bell mig de la capital del Berguedà, envoltat d’altes muntanyes, boscos i parcs, seria fàcil trobar-nos un grup de bojos de l’atletisme en ruta, del cros o les curses de muntanya. Berga i els seus voltants ajuden a decidir-te per una modalitat concreta dins del nostre esport. El futur camp de Cros permanent dibuixa un futur esperançador per aquesta prova que a vegades considerem com la germana petita, però que mereix els mateixos reconeixements que les altres. Els Joves Atletes de Berga (JAB) busquen potenciar aquesta manera de viure l’atletisme. Parlem amb el seu president, l’Alfonso López, que ens posa al dia sobre la història d’aquest club.

COM, QUAN I PERQUÈ VA COMENÇAR EL CLUB?

El JAB va començar la seva marxa a finals de l’any 1965 i fins al 1975 trobem la primera versió del club. Durant uns quants anys l’entitat es va quedar en stand by, no havia desaparegut però no s’hi feia res. Durant els anys 90, on jo ja hi era present, es va tornar a reactivar el club, tot i que vam tornar a viure una època fosca, doncs no teníem corredors. Seria al 2014 quan es va refundar, amb nous estatuts, amb els cànons de la FCA, la RFEA i la FEEC i sent més seriós.

Joves membres del JAB durant la Covidrun solidària. Foto JAB

COM HA ANAT EVOLUCIONANT?

Doncs estem molt contents. Ara mateix, amb gairebé 300 socis i una escola força consolidada, podem dir que evolucionem de manera saludable. Tenim curses populars on assisteixen atletes d’alt nivell, un grup femení de Cros molt consolidat (l’any passat vam quedar tercers en Clubs) i un grup de nois que creix dia rere dia. Molts dels nostres atletes s’hi dediquen al trail o a la ruta, tot i que també fem pista. No tenim pista d’atletisme, això provoca que els nens que volen fer proves que només es poden practicar en tartà els enviem a Manresa. La gran majoria dels nostres atletes son de Berga i de la comarca.

D’esquerra a dreta: Jordi Hernando, Alfons Lòpez, Josep Maria Isanta i Jordi Isanta (ajupit)

QUINS SON ELS OBJECTIUS DEL CLUB ACTUALMENT?

El principal objectiu era crear una escola potent de cara al futur i això ho hem aconseguit. Crec que el grup de Cros masculí i femení es nodreixen força dels nostres petits. El futur passa per tenir una pista d’atletisme, s’està mirant però ara mateix és molt complicat. Fa 30 anys que ho reclamem però no rebem bons auguris. Això sí, s’està perfilant un camp permanent de Cros, l’únic a tota Catalunya, al poble d’Avià, on podrem centrar-nos en una part de la temporada (la del camp a través) amb moltes garanties. Allà tenim la seu de l’escola actualment.

La Núria Cascante, l’Ariadna Arisó, en Pol Raich i en Roger Camprubí en els relleus mixtos. Foto JAB

COM FUNCIONA EL CLUB ACTUALMENT? (INSTAL·LACIONS, TIPUS I QUANTITAT D’ASSOCIATS)

Doncs ara mateix tenim 287 socis i sòcies, una escola consolidada amb 75 nens i nenes, dos entrenadors titulats, quatre monitors i un jutge. A nivell logístic, la seu formal la tenim a Berga, a més tenim camins, vies verdes, parcs on poder fer els entrenaments, a banda del camp de Cros permanent d’Avià, on tindrem un gimnàs i vestidors.

QUÈ ÉS EL MÉS URGENT?


La pista d’atletisme és el més urgent ara mateix, però tenim clar que això és un somni difícil d’aconseguir. Acabar el camp permanent de Cros també és important, continuar obtenint les subvencions per poder comprar material i tenir bon tracte amb l’Ajuntament. Bàsicament ho tenim tot bastant arreglat, falten pinzellades. Som coneguts en el Berguedà i també a nivell català en proves de Cros.

La Sara Loehr, del JAB, una de les triatletes més destacades del panorama nacional. Foto JAB

QUINA ÉS L’ESTRUCTURA ESPORTIVA QUE TENIU EN L’ACTUALITAT AL CLUB?

Doncs tenim una Junta Directiva amb gent del poble, meitat homes i meitat dones. Jo (Alfonso López) soc el director esportiu i el president de l’entitat, a banda de tenir titulació d’entrenador de la FCA i la RFEA i el títol de jutge. Tenim un altre entrenador de nivell 1 i diversos monitors. Jo m’encarrego de l’equip de cros masculí i femení i dels infantils, cadets i juvenils de l’escola. En Jesús Penis del grup popular. La Sandra Hernández de la categoria aleví, l’Oria Quirós categoria Benjamí i l’Arnau Soler dels Prebenjamins.

QUINS SON ARA I HAN ESTAT ATLETES IMPORTANTS?

Actualment tenim al campió de Catalunya de Cros Infantil, en Biel Vázquez, a la sots-campiona infantil, l’Aina Civil, i dins de l’equip federat de Cros tenim noms molt destacats, com ara la Sara Loehr, la Núria Cascante, la Clàudia Sabata (campiona del món junior en curses de muntanya- modalitat crono vertical-) i d’altres que han passat. En nois podem destacar en Jose Maria Arnal, en Jordi Hernando o en Pol Raig. També destacaria, en l’esport del Triatló, una atleta que competeix amb nosaltres, l’Ariadna Arisó.

Medalla de Cros Aleví al Campionat de Relleus mixtos. Foto JAB

COM VEIEU EL FUTUR DE L’ATLETISME CATALÀ I DELS CLUBS? CREIEU QUE HI HA MANCANCES I COSES QUE S’HAURIEN DE MILLORAR?

A nivell de clubs trobo a faltar beques de les federacions, com per exemple les que atorga la FEEC. Quan jo era atleta hi havia sortides puntuals al CAR, més ajuts, semblava que la federació estava més aprop de nosaltres. També destacaria les mancances dels entrenadors. Actualment, molts no tenen títol i no els hi reconeixen prou la tasca que fan, no guanyen les hores que treballen. Nosaltres intentem créixer dia rere dia, sense més ajuts que els que ens poden donar a nivell local.

CLUB: Joves Atletes de Berga (JA Berga)
ANY FUNDACIÓ: 1965 (refundat 2014)
Email: jab.berga@hotmail.com
Web: www.jaberga.com
Facebook: https://www.facebook.com/JAB-Joves-atletes-de-Berga-1498978700346124/

Twitter:https://twitter.com/JAB_Berga?lang=es
Instagram:https://www.instagram.com/jab_berga/