La taula hongaresa (2/3)

La taula hongaresa (2/3)

Una vegada coneguda la historia de la taula hongaresa i la seva naturalesa (veure el primer article La Taula Hongaresa 1/3) farem una ullada als rècords i els millors atletes. Veiem com la taula hongaresa puntua alguns rècords del mon i les marques d’atletes espanyols i catalans capdavanters:

els 10 «millors» rècords mundials

Tot i havent comentat en l’article anterior que a l’hora d’elaborar la taula els rècords es consideren atípics i que les probabilitats de fer una valoració comparativa acurada es situa més en marques més «normals», és interessant veure fins a quin punt les puntuacions dels rècords de cada prova son homologables.

Adjuntem una taula amb la puntuació que reben els 10 rècords del mon (valorant conjuntament categories masculina i femenina) més ben puntuats segons la taula hongaresa amb la corresponent marca número 100 de tots els temps i els rècords estatals i catalans de les mateixes proves:

ANÀLISI A COP D’ULL

  • Veiem una diferència de 59 punts entre els 10 récords del mon més ben puntuats. Entre les marques 100 «all time» de les mateixes proves la diferencia és encara més ample de 70 punts.
  • Si mirem més enllà de la taula anterior la diferència entre el millor record del mon (disc femení) i el pitjor, que és el de 20 Kmm (femení) és de 130 punts! Sembla quan parlem de records del mon, les diferències haurien de ser més petites…

Per posar en context, una diferència de 59 punts que hi ha entre els 10 millors records del mon és el la mateixa que hi ha entre fer 76.80 i 73.16 en disc femení o entre fer 45.94 i 47.04 en 400mt masculins. I la diferencia de 130 punts que hi ha entre el record millor puntuat i el pitjor puntuat de totes les proves olímpiques és la mateixa diferència que hi ha entre fer 76.80 i 69.75 en disc femení (7 metres) o entre fer 1:23:39 i 1:30:57 en 20 Km marxa femení (més de 7 minuts)

  • Veiem que en 7 dels 10 records mundials millor puntuats son concursos, heptatló i només 3 curses. Això contrasta clarament si anem a buscar la 10a millor marca o encara més, com es veu amb la 100a millor marca de la història de cada prova, on les curses guanyen protagonisme i els llançaments de disc i pes femení i la javelina masculina baixen posicions.
  • Si busquem més proves, per exemple, per la 100a millor marca mundial de la historia en categoria femenina, trobaríem les següents puntuacions:
    Marató 1.223 punts
    100m i 1500m entre 1.205 i 1.210 punts
    100mt amb 1.200 punts
    en llançament de martell 1.126 punts
    ….

En general veiem puntuacions altes en proves on hi ha molta competència i més baixes on hi ha menys practicants. Com hem dit abans, els rècords son més atípics i la taula compleix amb la ponderació del nivell de cada prova segons el número de practicants (el 100è classificat en 800m tindrà millor marca que el 100è classificat en 600m i el 100è classificat en 100m o marató tindrà millor marca que el 100è classificat en proves combinades).


En canvi, veiem amb certa sorpresa que la marca número 100 de la història en 100m té 1.209 punts i en marató 1.223, 14 punts de diferència que no és massa gran però son dues proves de gran tradició i molts practicants arreu del mon per igual. Potser en 100m es perden potencials atletes en favor d’altres esports i en la marató no tant donat que les dones africanes (que han donat un gran impuls de qualitat a la prova) estan sobre-representades per necessitats econòmiques?

Finalment, mirant els rècords espanyols i catalans veiem que els llançaments no estan entre els millors puntuats, exceptuant la javelina en el cas del gran rècord d’Odei Jainaga. Aquí la taula no ens fa dubtar.

LES 10 «MILLORS» MARQUES CATALANES DEL 2022

Finalment, anem a veure la taula de les 10 millors puntuacions obtingudes d’atletes representants de la FCA a l’aire lliure al 2022 a partir del millor registre de cada atleta i la seva posició al «top list» mundial (W.LIST 2022):

ANÀLISI A COP D’ULL

Veiem que no hi ha massa relació entre puntuació i posició al top-list mundial entre les diferents proves. Lamdassen lidera la llista i està el 59è del mon mentre Raquel González i Sara Gallego han quedat molt per davant en les seves respectives proves amb menys punts. Pol Retamal està situat al top-list mundial igual que Lamdassen i en canvi té 38 punts menys. Seguint la no correlació entre punts i posició mundial, Marta Galimany, 6a millor marca, figura en 142a posició, la pitjor de llarg. Una vegada més veiem que la marató dona molts punts. És una prova que té un número molt gran de practicants de molt nivell com també passa, però menys, amb els 100m on Jaël Bestué és la 89 del mon, la 2a pitjor posició dels 10 atletes, amb 11 punts menys que la «recordwoman» espanyola de marató.

En el proper article de Carrer Lliure (tercer i darrer capítol) parlarem una mica sobre la fiabilitat i les imperfeccions de la taula hongaresa.

conclusions

  • La taula hongaresa, que data del 1984, és una taula feta amb el propòsit de comparar el rendiment entre diferents proves de l’atletisme després d’una llarga història de més de cent anys d’evolució i treball de molts autors en l’intent de fer una taula el més acurada possible, inicialment per puntuar proves combinades
  • La taula hongaresa és una taula de referència adoptada el 1984 per la IAAF (avui World Athletics) i base de la puntuació del World Ranking des de l’any 2000 de forma experimental i 2003 ja validada per classificar atletes en esdeveniments com JJOO, Campionats del Món o continentals. També serveix de referència per premiar als millors atletes en campionats.
  • La taula hongaresa es basa amb dades estadístiques i models físics i matemàtics molt estudiats però no pot ser perfecte doncs els criteris sempre tenen una base subjectiva que és més gran quan comparem proves més diferenciades de sectors diferents (per exemple llançaments i curses).

enllaços imprescindibles

fonts d’informació