Record d’una vida plena

Record d’una vida plena

Diversos son els membres de la nostra gran família que ens han deixat en els últims dos mesos, víctimes de la COVID-19 o per altres causes. Els trobarem a faltar quan tornem a competir

Aquests mesos hem après a viure d’una manera diferent a la que estàvem acostumats. Hem vist com tot allò que fèiem diàriament quedava aturat, havíem de tancar-nos a les cases per evitar emmalaltir-nos, o bé poder contagiar a les persones del nostre voltant. També hem hagut de viure una situació estranya, a la vegada que punyent: no poder acomiadar-nos dels nostres éssers estimats com tocaria.

Dins del mon de l’atletisme català hem viscut diverses pèrdues aquests dos últims mesos. Per la COVID-19 o per un altre problema, tant és. El trist fet aquí és que no tornarem a veure aquells somriures, o rebre aquelles instruccions, acceptar les esbroncades o desitjar les abraçades.

Una de les morts que més va traspassar fronteres va ser la de Llorenç Cassi. En aquest article fèiem un tribut a la seva persona i recollíem totes les mostres de condol de l’atletisme català i estatal. El 23 de març vam rebre la trista notícia de la mort de l’atleta i entrenador nacional i estatal a l’edat de 79 anys. Especialista en llançaments, rècord d’Espanya en martell l’any 1964, era ara atleta del Pratenc i entrenador de grans figures com Laura Redondo. El seu record va arribar de llocs com les federacions a les que estava vinculat (FCA i RFEA), del CAR de Sant Cugat, dels seus atletes i dels mitjans de comunicació que van recordar la seva amable figura.

Llorenç Cassi durant els anys on va competir a ple rendiment. Foto Llibre Història d’atletisme Catalunya

Un altre dels atletes que ens ha deixat aquest període ha estat José Antonio Martínez Bayo. En aquest escrit de record, la FCA acomiadava el que havia estat internacional absolut, campió d’Espanya i Catalunya dels 1500 (dècada dels 70) i especialitzat en el fons. Ens deixava l’1 d’abril a l’edat de 68 anys. Nascut a Lleida, Bayo també va rebre el reconeixement de les federacions i també dels mitjans de comunicació, com ara el diari MARCA o L’Esportiu, que es feien ressò de la tràgica notícia. Bayo havia format part del CN Barcelona durant la seva exitosa carrera esportiva.

Jose Antonio Martínez Bayo en una imatge d’arxiu. Font FCA

Un altre dels veterans més destacats que ens va deixar aquestes últimes setmanes va ser Salvador Bosch. Igual que Cassi, Bosch era llançador de martell i va destacar durant la dècada dels 50, quan va obtenir grans reconeixements com ser internacional absolut i aconseguir el rècord català i espanyol. Bosch, com explica la FCA en aquest comunicat, va està vinculat a clubs com el CN Barcelona o el CE Universitari. Va ser campió de Catalunya en vuit ocasions i d’Espanya en dues. Mitjans com El Periódico van voler fer un petit homenatge a la seva figura, destacant-lo com un dels “primers grans campions de la modalitat”. Salvador Bosch era el pare de la periodista Isabel Bosch.

El 3 d’abril també rebíem la notícia de la mort d’en Raúl Sánchez, l’atleta més veterà en actiu de l’Avinent Manresa. Sánchez va destacar sobretot en època de màster, aconseguint diversos títols catalans i estatals en pes i disc i essent atleta internacional. El CA Manresa va voler destacar d’ell que “era una gran persona i l’edat no era un obstacle per practicar l’esport i per tenir il·lusió en aconseguir els objectius”. També els mitjans del Bages van voler retre un petit homenatge a la seva figura, com ara el Diari Regió 7, que va destacar també que anteriorment havia jugat a futbol. Ens va deixar a l’edat dels 87 anys.


Raúl Sanchez en un dels Campionats màster a Sabadell. Foto FCA

A Gavà també van plorar la mort d’un dels seus atletes màster. Emiliano Moro, destacat llançador de Pes i Disc (campió de Catalunya i d’Espanya i internacional veterà), ens deixava a l’edat de 70 anys. Moro va deixar una forta petjada al Club Atletisme Gavà, d’on a banda d’atleta era un dels fotògrafs del club. La seva passió per l’esport, les ganes i la voluntat van marcar a molts dels atletes joves que entrenaven amb ell. A banda de la seva carrera com a atleta, mitjans de comunicació com ara TVE van voler destacar la seva experiència en el seu camp de treball, la realització televisiva. Els mitjans locals de Gavà es van fer ressò de la notícia.

Missatge del CA Gavà a Instagram dedicat a Emiliano Moro. Font CA Gavà

La UA Barberà també es va acomiadar d’un dels seus atletes. Jesús Serrano Ruiz va morir el 22 d’abril a Madrid, on residia des de feia un anys. Serrano havia participat en moltes competicions representant el club durant els anys 80 i aconseguint bons registres en les proves de fons. De fet, moltes de les seves marques encara consten com a rècords del club (en 5000 i 10000). La mateixa entitat es va voler acomiadar amb un missatge a les xarxes socials.

Missatge de la UA Barberà en record a Jesús Serrano Ruiz. Font UA Barberà

Recentment també vam conèixer la mort de Francisco Aritmendi, atlete nascut a Guadalajara però que havia desenvolupat gran part de la seva carrera a Catalunya. El 12 d’abril ens deixava a l’edat de 81 anys. Aritmendi havia sigut atleta olímpic i rècord d’Espanya en proves com el 5000 i el 10000 metres. La FCA va explicar en aquest comunicat que va pertànyer a la secció d’atletisme de l’Espanyol i del CF Barcelona.

No obstant, malgrat aquestes males noticies, també hem de celebrar que molts dels nostres han pogut superar problemes de salut aquests dies. Destaquem, per exemple, Josep Molins, president del JA Sabadell i atleta internacional als 50 i 60 va superar la malaltia de la COVID-19.

El temps dirà quan podem tornar a veure atletisme a les pistes. Quan sigui aquell moment, el record de tots els que ens han deixat seguirà vigent, doncs per a molts dels atletes actuals ells eren els pares i les mares d’aquest esport que ens fa vibrar.

Foto portada cedida per la Família Bosch