Nou catalans defensaran la RFEA a Bydgoszcz

Nou catalans defensaran la RFEA a Bydgoszcz
Noies al poder: les catalanes desplaçades a Polònia doblen el nombre de nois, en un equip que buscarà la permanència a la Superlliga

Esther Guerrero i Adel Mechaal encapçalen la llista de nou atletes catalans instal·lats a la ciutat de nom impronunciable, Bygoszcz, Polònia, seu de tantes competicions internacionals en els darrers anys, per disputar l’Europeu de Sel·leccions. En ella figuren els noms de les millors catalanes i catalans: Jaël Bestué, Berta Castells, Cristina Lara, Carmen Sànchez, Maria Vicente, Bernat Erta i Pol Retamal. A més dels citats Esther i Adel.

A continuació, detallarem la prova i opcions de cadascun dels sel·leccionats en aquest esdeveniment crucial pels diferents països, preparatori, a més, de cara al Mundial de Doha. Però abans, no volem oblidar-nos de recordar que la llista de noies, en un principi, era un pèl més gruixuda, doncs hi figurava el nom de la Sara Gallego (tant als 400 metres tanques com al relleu 4×400). Desafortunadament, però, la jove catalana va patir una lesió als isquiotibials els darrers dies de preparació que li han impedit poder-hi participar, malgrat viatjar amb l’equip.

Jaël Bestué

La recordwoman espanyola Sub20 de 100 i 200 metres llisos, i bronze a l’Europeu de la mateixa categoria, ha estat sel·leccionada per disputar la prova més curta de la competició, juntament amb el relleu de 4×100.

Els 100 metres llisos consistiran en dues rondes: una primera eliminatòria, on avançaran les tres primeres classificades de cada sèrie, juntament amb els dos millors temps; i una final entre les vuit millors. Les quatre atletes que no qualifiquin, es repartiran els punts en funció dels temps de la ronda de classificació.

La Jaël, amb els seus 11.43, arriba amb el 9è millor temps de les inscrites, però amb possibilitat de ficar-se entre les 8 millors, doncs les rivals que té immediatament al davant seu tenen registres similars al seu.

Esther Guerrero

Últimament l’Esther Guerrero és un valor segur. Ja ho havia estat durant molts anys a la prova dels 800 metres, però amb el seu salt a la distància millera, aquesta vàlua s’ha multiplicat, doncs ofereix nivell en ambdues distàncies. En aquesta ocasió, la banyolina tornarà a la prova amb què ho va començar tot, les dues voltes a la pista, per defensar la sel·lecció espanyola a Bydgoszcz.

En el seu esdeveniment, no hi haurà eliminatòries, sinó que es disputarà directament la final. Només tres atletes de les inscrites han corregut més ràpid que ella aquest estiu (la britànica i la ucraniana, a un nivell superior, han baixat dels 2 minuts, mentre que la sueca es mou en els seus registres), i això vol dir que l’Esther lluitarà per ficar-se als llocs capdavanters de la prova. Però atenció, perquè el nivell és alt: la suïssa Selena Büchel té un registre pobre aquest any, però és una atleta de 1:57; i el mateix passa amb la francesa Lamote i l’alemanya Hering, que tot i arribar amb marques discretes, saben el que és baixar dels 2 minuts.

Berta Castells

La recordista espanyola de llançament de martell sumarà una nova internacionalitat a Bydgoszcz. La seva regularitat aquest estiu en torn dels 67 metres (5 competicions per sobre d’aquest registre, a més de tres més en 66 metres) li han atorgat la possibilitat de vestir la samarreta de la sel·lecció una vegada més.

La regularitat de la Berta fa pensar que té un llançament més llarg dins seu, que esperem pugui treure a Bydgoszcz. De moment, arriba a terres poloneses amb el 10è millor registre, tot i que té a prop a les llançadores germana i grega, amb registres aquest any per sobre dels 68 metres. Totes les demés han enviat l’artefacte més enllà dels 70 metres i seran, per tant, rivals difícils de batre.

4×100 (Cristina Lara i Jaël Bestué)

El quartet espanyol del 4×100 té un nivell bestial. La meitat de l’equip és català, tot i la baixa d’un dels pilars del conjunt, l’Estela Garcia, que va donar per acabada la temporada fa unes setmanes degut a molèsties persistents. Tot i així, la Cristina Lara i la Jaël Bestué, acompanyades de la Paula Sevilla i la Maribel Pérez, optaran a plantar cara als equips més potents del continent.


La Jaël Bestué escalfant abans del 100mll. Foto de Carrer Lliure
4×400 (Carmen Sànchez)

La Carmen Sànchez serà la única representant catalana del relleu llarg, després de la renúncia per lesió de la Sara Gallego. Tot i presentar un equip compacte, la sel·lecció espanyola tindrà en aquest 4×400 un paper més complicat que al relleu curt, on a més es barrejaran la joventut de la Salma Celeste i la Carmen Avilés, amb l’experiència de la pròpia Carmen o l’Aauri Lorena Bokesa. Aquestes dues últimes semblen titulars indiscutibles, juntament amb la plusmarquista estatal Sub20 de 400, Andrea Jiménez. Però la quarta component no està encara decidida.

Reserva (maria vicente)

Reserva de luxe. La recordista espanyola absoluta i campiona d’Europa Sub20 d’heptatló és la millor carta per tenir com a reserva en una competició de clubs. La seva versatilitat en proves de velocitat, tanques o salts horitzontals, fa a la Maria la reserva perfecta, per suplir la possible baixa en un gran espectre d’esdeveniments.

Tot i que esperem que Vicente no hagi de saltar a la pista (ja que això implicaria la lesió d’alguna companya), és una tranquil·litat per l’equip el fet que estigui present a Polònia.

Adel Mechaal

L’Adel sembla un valor segur de la sel·lecció espanyola. Després d’aconseguir la marca mínima per Doha, que va ser de pas marca personal, als 1.500 metres (3:33.91 a Lausanne), ha donat un cop sobre la taula, mostrant que la millor versió del palamosí ha tornat. I això vol dir que arribarà a Bygoszcz amb ganes de guanyar.

En un principi i sobre el paper, les seves opcions semblen clares: és el que té millor marca personal en la prova que disputa (3.000 m.ll.) amb 7:35.28, així com la millor marca de l’any dels inscrits. Però en ser una prova no olímpica, a vegades, els registres poden portar a equívoc. I, de fet, tindrà rivals importants sobre la pista. Els dos més destacats, joves que donen exhibicions any a any: el francès Jimmy Gressier (bicampeó europeu Sub23 de 5.000 i 10.000 metres), i l’italià Yemaneberhan Crippa, que ve de fer 13:07.84 als 5.000 metres de Londres.

Relleu 4×100 (Pol Retamal)

El jove sprinter català ha tingut una temporada complicada degut a les lesions. Però, afortunadament, es va recuperar a temps per disputar l’Europeu de la seva categoria i, de pas, colar-se a la final.

Aquests mèrits l’han fet colar-se a la sel·lecció absoluta amb el relleu 4×100. Tot i que sembla que aquest any, les proves curtes masculines estan marcades per les lesions, Espanya presenta un equip força equilibrat, amb l’Àngel David Rodríguez com a referent, acompanyat del Daniel Rodríguez i del Mauro Triana. Curiosament, el relleu estarà format doncs per dos representants del FC Barcelona i dos del Playas de Castellón.

relleu 4×400 (bernat erta)

El somni de les vacances ja està aquí mateix pel Bernat Erta. Després d’una temporada eterna que, recordem, va començar amb la disputa dels Jocs Olímpics de la Joventut a Buenos Aires al mes d’octubre, el jove lleidatà tancarà el seu any atlètic a Bydgoszcz, disputant el relleu llarg, com ja fes a l’Europeu absolut en pista coberta.

A Polònia, el català compartirà equip amb els millors quatrecentistes espanyols del moment, com són Óscar Husillos, Samuel Garcia i Bruno Hortelano, juntament amb el Darwin Andrés Echeverry i el Sergio Fernández, que també disputarà les tanques. Tot i que el 400 espanyol ha baixat lleugerament el nivell en comparació amb les darreres temporades, l’equip és fort i pot lluitar per tot.

Bernat Erta a Lleida (Foto: Jordi Lacambra)