26 èxits a Cantàbria

26 èxits a Cantàbria

Els catalans sub23 tanquen un any amb una nota molt alta a Santander, en un campionat on els favorits van aconseguir l’èxit i van viure alguna sorpresa de pes

La temporada està arribant al seu punt i final. De fet, la gran majoria dels atletes que van anar a Santander van tancar la temporada ahir (coses puntals de juliol a banda). Els atletes catalans, amb algunes baixes molt destacades (no hi eren Sara Gallego o Bernat Canet, a Eugene, i Bernat Erta, encara tocat) però amb molts d’ells que, essent de l’any 2000, van voler tancar l’últim any promesa amb una medalla.

26 medalles (comptant la de l’hospitalenca Maria Vicente, amb llicència donostiarra) pels atletes de casa. Si bé és cert que hem comentat que no hi eren Gallego i Erta, cal destacar que sí vam veure, per exemple, a dos atletes d’un nivell ja superior, com Xènia Benach i Marina Martínez. Precisament, el primer que volem destacar és la final dels 100 tanques. Ja sabíem que el nivell català era superlatiu, però la demostració clara va ser la final amb -3.0 de vent que ens va deixar a 4 atletes catalanes en les 4 primeres posicions.

Xènia Benach aconseguia la medalla d’or amb 13.43. Fins aquí, esperat. El que quedava per veure era com es solucionava la resta del podi. Magnífica cursa de Mireia López, amb la plata per l’atleta del CA Tarragona i marca personal de 13.70s. En tercera posició, Aitana Radsma, amb temps de 13.80. Tant ella, com Marina Lamata, 4a amb 13.98, tindran més opcions de millorar la situació, doncs son del 2002 i tenen dos campionats més. La millor cursa de Santander.

També vam viure un podi molt català al 1500m. No era pas d’estranyar. Corrien dues de les atletes amb més nivell a casa nostra, Marina Martínez i Elia Saura. L’atleta maresmenca va marxar en els 200 metres finals per assegurar l’or i una nova mostra de superioritat, amb marca de 4:16.45. Per darrera, l’ex atleta del CA Canaletes, amb força, quedant-se amb la plata amb temps de 4:20.62, baixant, això sí, un esglaó al podi respecte l’any passat. Aquí cal destacar, també, la 4a posició de Laura Rodríguez, en una gran cursa, amb temps de 4:29.39.

Nou doblet també a l’alçada masculina. Aquesta prova sempre ens deixa un resultat excel·lent, doncs la quantitat de saltadors amb nivell a casa nostra és molt gran. Daniel Torrero s’assegurava l’or amb marca de 2.11m, un bon registre final de temporada que alegra la temporada de l’atleta de l’Agrupa. En tercera posició, Héctor Ramos, que tanca el seu periple sub23 amb un bronze i marca de 2.06m, igualant marca personal.

Precisament, en alçada, va arribar una nova medalla, aquest cas en categoria femenina. La campiona catalana en Pista Coberta, Núria Caballero, del CA Tarragona, va sumar el bronze amb marca d’1.72m. Caballero encara té un campionat sub23, el de l’any vinent, per mirar de millorar posicions, tot i que davant tindrà a una atleta d’un nivell excels, com és Una Stancev.

Aina Ramos, de L’Hospitalet Ateltisme, amb la medalla d’or de la Javelina. Foto Club

Dos atletes, Aina Ramos i Adrià Alfonso, han tingut un debut en sub23 poc somiat. La primera, Ramos, la dominadora catalana de la Javelina, ja ha tingut experiències en absoluts espanyols, però a sub23, com en sub20 sembla dominar la seva prova amb mà de ferro (si bé és cert que l’any anterior va ser segona a sub20). Victòria amb 43.59m per a l’atleta de L’Hospitalet Atletisme.

Adrià Alfonso quan va guanyar la medalla d’or del 200mll. Foto Carrer Lliure

En el cas d’Alfonso, cursa meravellosa dels 200mll, per acabar amb una marca excel·lent de 20.79s. L’atleta del CA Canaletes ha tingut un desenvolupament meteòric, amb marques ballant entre el 21.30 i el 20.99, fins que va arribar el moment adequat. En la mateixa final, Julio César Brito va acabar 5è amb 21.31, demostrant també un moment dolç i un futur a tenir en compte.

També cal una menció important els relleus. Dues medalles en els 4x100m, una masculina i una femenina. En nois, alguns diran que les DQ de Reial Societat i GrupoEmpleo Pamplona van facilitar el camí, però estem d’acord que el Barcelona Atletisme té una de les millors generacions de velocistes de la història (en part, gràcies a la tasca d’entrenadors com Pau Fradera o Adrian Revilla). Guillem i Marc Crespí, Julio César Brito i Óscar Garcia aconseguia l’or amb marca de 41.40.

En la següent cursa, l’Agrupació Atlètica de Catalunya aconseguia la plata en els 4×100, amb un equip, com s’encarregava de destacar Clara Gabaldón a twitter, format per una atleta de combinades, dues saltadores i una tanquista. En aquest cas, la mateixa Gabaldón, Andrea Florina Sabou, la madrilenya Marina Covarrubias i Rosa Maria Buscà (temps de 47.28), amb Laia Monforte de suplent.


Buscà, Gabaldón, Sabou i Covarrubias, medallistes de plata al 4×100. Foto Club

Però les medalles no es van aturar aquí. Maria Vicente, una de les millors atletes estatals (i una de les millors catalanes), va renunciar al Mundial per no estar al 100%, però queda clar que segueix mantenint suficient forma per obtenir un or en llargada, amb 6.27m. L’atleta, amb llicència donostiarra, vol seguir buscant el punt ideal de cara a l’any vinent. En la mateixa final, destacar a Andrea Sabou. L’atleta no podia guanyar medalla (l’any que ve ja sí) pel tema de la nacionalitat, però com a catalana que és s’ha de destacar el seu paper, acabant tercera amb només tres salts.

Més ors. Aquests més esperats. Arnau Monné, David Martín i Àlex Gràcia també estan en el top 10 dels millors atletes catalans de la categoria (de fet possiblement, també a nivell absolut), però no per aquest motiu tenen menys mèrit. S’ha d’anar a Santander i guanyar. En el cas de l’atleta de Mollerussa, demostra que, Canet a banda, hi ha velocitat per estona. Victòria amb 10.49, buscant mantenir la forma.

En el cas del llançador de martell, no només va venir a guanyar, també va obtenir marca personal, i comença a aproximar-se als 70 metres, en aquest cas 66.67m en l’últim campionat sub23. Excel·lent resultat de l’atleta del Barça, igual que Gràcia. El saltador de perxa ja ha sigut campió absolut, però sap que guanyar el de la seva categoria dignifica la seva feina. 5.42m en un salt suficient per assegurar l’or. L’any que ve, també serà absolut.

L’última victòria, també força esperada. Paul McGrath, ara per ara molt superior a la resta de sub23, té l’ull posat a una temporada propera amb ganes de lluitar les difícils proves absolutes de marxa. Ahir guanyava amb 39:50.38, doblant els seus rivals i demostrant estar en un estat de forma genial.

Paul McGrath amb la medalla de campió del 10.000 marxa. Foto instagram

Les plates van arribar al 400 tanques, on Joan Moreno, malgrat arribar com a líder, calia lluitar amb gent d’alt nivell, i va acabar amb la segona posició amb marca de 51.74 (no obstant, temporada genial de Moreno, 4rt absolut). Pau Rodríguez, segon a la Javelina, amb MMP de 61.05m, i superant a rivals amb millor marca a priori. Mireia Urrutia, als 10.000 marxa, també mostrava un nivell excel·lent, que no li va donar per aconseguir l’or. 47:08.34 amb marca personal.

L’atleta del Cornellà Atlètic, Àlex Salas, aconseguia la plata en un campionat amb molts obstacles, després de la requalificació per caiguda a les semifinals. L’atleta va sumar la segona posició amb marca de 4:05.68, en una final on el seu company Jan Badia acabava quart amb 4:06.47.

Finalment, els bronze. El primer, de Ghita Bahim als 3000 obstacles, amb temps de 10:42.04, en el seu debut sub23. També bronze d’Adam Maijó al 5000m. L’atleta ebrenc lluitava en dues proves, i finalment va sumar el tercer lloc en la distància llarga amb 14:27.97, amb molt marge de millora. Ivan Azuara, de l’AA Catalunya, guanyava el bronze amb 47.67m, en una cursa també d’alt nivell.

També va obtenir bronze l’Èric Guzman, atleta de 800mll del New Balance. Guzman va acabar tercer amb 1:52.80, en una final summament disputada on va acabar a tocar del primer i segon lloc, després d’una excel·lent remuntada faltant 50 metres.

L’últim bronze, qui sap, si el més treballat (durant el transcurs del campionat, clar), per tot el que comporta. Clara Gabaldón obtenia la tercera plaça en l’Heptatló, amb marca de 4870 punts. Gabaldón va guanyar els 200mll (25.17) i va acabar segona a la llargada (5.58m). És evident que, malgrat tot, aconseguir medalles en campionats com aquest és molt i molt complicat.

També destaquem la 4a plaça de Gemma Mora al 10.000 marxa (Amb marca personal), la 4a d’Irene Rubio als 800m, la 5a d’Arnau Ribé a la Javelina, 5a d’Aitor Caldito a la llargada, 5a de Meritxell Tarragó als 400mll, la 4a d’Eloi Santafé als 100t i la 5a del figuerenc Pep Bossa a la mateixa prova, la 5a de Rosa Buscà al Triple, la 4a d’Anna Monsó als 200mll i la 5a de Marc Fernàndez als 3000 obstacles. També cal destacar a Gerard Merino, 8è en el Decatló amb 6505 punts.

Acaba un nou campionat d’Espanya. A l’espera del sub20 i el sub26, els propers, la temporada dels atletes catalans està sent molt bona. La categoria sub23 no és gens fàcil (En moltes proves trobem medallistes absoluts) i la dinàmica dels últims anys és molt positiva. Això sí, després de la generació del 99, la del 2000 acaba i amb elles dues s’acaba gairebé un lustre d’un nivell altíssim. Veurem les properes com actuen.