L’atletisme es reinventa

L’atletisme es reinventa

Competicions paralitzades

La pandèmia del COVID-19 ha pogut amb tot i l’atletisme tampoc es salva. De moment tenim competicions paralitzades a Catalunya (Comunicat FCA) i arreu del mon. El dia 17 de març, la World Athletics ja va anunciar la suspensió dels 3 primers mitings de la Diamond league, el darrer programat pel 16 de maig a Xina. Ahir la RFEA va emetre un Comunicat que posava en suspensió cautelar totes les competicions estatals i organitzades per la Federación fins a nou avís mentre que els Campionats Iberoamericans que havien de celebrar-se a Tenerife del 21 al 24 de maig es cancel·laven d’acord amb la RFEA i la Asociación Iberoamericana de Atletismo. També els campionats de la Union Mediterrània Sub23 han estat aplaçats al juny del 2021 quan s’havien de celebrar el 6-7 de juny d’aquest any a La Nucia segons un nou Comunicat de la RFEA del día 20 de març. Per altra banda es manté amb suspens la possibilitat d’aplaçament o suspensió de la celebració dels Jocs Olímpics

De moment, a dia d’avui, gairebé ningú moderadament optimista pensa que es podrà competir al País abans del mes de maig. Però els atletes no poden estar aturats. Els esportistes han d’intentar evitar perdre la forma per dues raons: ni està clar que no es pugui competir en el que queda de temporada ni un atleta mai pot deixar de cuidar-se en cada minut de la seva vida, en la mesura del possible, per difícils que siguin les condicions.

Com viuen els atletes, els entrenadors i els Clubs aquesta situació?

Solucions imaginatives

La pandèmia ha obligat a reprogramar els entrenaments i els entrenadors han d’utilitzar la imaginació més que mai. Uns més afortunats tenen més mitjans que altres, però tots han hagut de reinventar-se.

Les dues millors atletes catalanes del moment, Marta Galimany (FCB) amb la mínima olímpica a la butxaca i Esther Guerrero (New Balance), de moment amb totes les opcions per anar als Jocs (si és que es fan) son dos exemples d’atletes que es veuen afectades per bé que encara son “afortunades” en el sentit que tenen un suport que els hi ha fet arribar material per poder entrenar millor. Ho podem veure en les següents piulades del periodista Xavier Bonastre (TV3-CCMA) i de l’Esportiu de Catalunya:

L’atleta/entrenador Pau Fradera (FCB) explicava a la xarxa algunes coses que es podien fer aquets dies de confinament:

Els Clubs i el COVID-19

I els clubs? Com han encaixat la situació? Totes les entitats han aturat l’activitat de les seves instal·lacions. Els diferents grups d’entrenament i les Escoles d’Atletisme, també. Del tot? No pas. Aquí també hi ha hagut una re-invenció que és palpable donant un cop d’ull a algunes de les diferents webs.

En alguns clubs és visible la situació actual amb comunicats referents al compliment de les normes, notes informatives dels Ajuntaments, la Federació Catalana o avisos sobre la necessitat d’aplaçar o suspendre competicions programades…

Per exemple, el Club d’Atletisme Sant Celoni avisa del tancament de les intal.lacions amb els comunicats oficials del Govern d’Espanya, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Celoni i la Federació Catalana.


El Club d’Atletisme Gavà penja els Comunicat de la Federació Catalana i de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física en relació a l’afectació del COVID-19, avisant de l’ajornament del Gran Premi de Marxa “Ciutat de Gavà” previst pel 21 de març.

Aquest ressò de la situació actual es pot veure reflectit en una vintena de webs dels diferents clubs catalans. Hem trobat que uns pocs han anat més enllà i proposen fórmules imaginatives d’entrenament en confinament. Per exemple, el Club Esportiu Universitari, en la columna de xarxes socials ens mostra que hi ha un grup d’entrenament virtual…

Altres Clubs poliesportius com el Club Esportiu Mediterrani proposen activitats físiques com queda’t a casa i entrena amb nosaltres , activitats virtuals i classes en directe per adults o queda’t a casa i juga amb nosaltres (activitats virtuals per nens).

El Club Natació Catalunya també està fent activitats virtuals, per exemple, en la primera classe de HIIT, per instagram, on han estat connectades més de 150 persones.

El Club Natació Olot també proposa activitats online (tonificació, pilates, estiraments) 2 cops al dia, en directe per instagram/Youtube

Acabem amb l’únic club que hem trobat que proposa activitats específiques pels atletes de l’Escola d’Atletisme segons les diferents edats: el Club Atletisme Tarragona. Els diferents entrenadors de les diferents categories (Minis, Sub10, Sub12, Sub14, Sub16) han penjat uns documents amb activitats i exercicis per fer en espais redüits (Entrenament per al Confinament). La resta d’atletes adults entrenen de manera virtual.

Finalment, gran iniciativa del Centre d’Entrenament de Velocitat i Tanques CEAM, amb seu al Pavellò de la Mar Bella de Barcelona que presenta un seminari d’Entrenament Virtual el dia 28 de març. Si no es pot entrenar tant, es pot aprofitar el temps per aprendre…

Paciència i esperança

Hem volgut fer un resum de com es troba l’Atletisme Català en aquests moments de crisi. La navegació per la xarxa ens permet descobrir coses interessants. Segur que molts entrenadors, atletes i altres clubs que no hem nomenat estant treballant per a poder superar aquests moments amb la esperança de poder retornar a les activitats normals quan abans sigui possible. De moment, tenim la sensació que l’Atletisme Català s’està movent en la direcció adequada: treball imaginatiu i responsabilitat, sabent que en aquests moments el primer objectiu és derrotar el virus sense oblidar tot el que es pot fer per a que els atletes perdin el mínim possible la forma física i puguin tornar amb les millors garanties quan s’hagi acabat aquest malson.