La IAAF va a sac

La IAAF va a sac

CANVIS A LA DIAMOND LEAGUE

Terratrèmol a la vista! Durant la temporada 2020 només hi haurà 12 proves maculines i 12 femenines que es disputaran al llarg de 15 jornades amb la gran final a Zurich, l’11 de setembre. El problema no és l’ampliació de 14 a 15 jornades sinó que es reduiran les proves puntuables de 16 a 12! Resultaran damnificades les proves de llançament de disc, triple salt, 3.000m obst. i els 200m.

Es dona la situació que s’aparten proves que actualment estan liderades per atletes que tenen els rècords del Mon o que hi estan a tocar, proves que son atractives perque tenen atletes que donen espectacle de veritat. És el cas de Beatrice Chepcoech, recordwoman de 3.000mo amb uns estratosfèrics 8:44.32 o la triplista Yulimar Rojas i els seus emocionants duels amb Caterine Ibargüen, a 9cm del Rècord Mundial, amb 15.41m i 15.31m respectivament. També és el cas del triplista Christian Taylor, 18.21m, a 8cm del Rècord Mundial de Jonathan Edwards. Una altra figura perjudicada serà el velocista Noah Lyles, tota una revelació aquesta temporada liderant els 200m amb 19.50 (-0.1) encara que en 100m té uns grans 9.86 (+0.9), però a l’ombra de Christian Coleman, 9.76(+0.6).

La espectacularitat dels 3.000m.obst. no es podrà veure en la propera edició de la DIamond League. En la foto, la recordwoman mundial Beatrice Chepcoech liderant la cursa.

AMB SEBASTIAN COE, TEMPS DE CANVIS

La IAAF, sota la presidència del mític ex-corredor de migfons Sebastian Coe (elegit a l’agost del 2015), ha passat a l’acció considerant que l’Atletisme necessitava una modernització i una cerca de públic i audiències,  en la línia que ja han fet alguns esports en els darrers anys. Aquí crec que en general tots hi estem d’acord. Però què cal canviar i com es canvia sempre  és motiu de polèmica. Els canvis sempre tenen acceptació o rebuig segons les interpretacions, els gustos i els interessos que facin els aficionats, periodistes i els màxims interessats d’aquest esport: atletes, entrenadors i directius dels clubs i federacions.

Podríem recordar que la IAAF ja ha fet canvis importants com la creació del nou rànquing mundial (que també ha generat polèmica i que està sota revisió), l’acostament de proves atlètiques (concursos) de la pista al carrer (crec que en general han estat molt ben acceptats), la inclusió de proves de relleus mixtes (en general amb bona acceptació) o canvis en el reglament en algunes competicions, algunes de recent creació, The Match (USA-Europa) o a la Copa d’Europa, que han estat rebuts amb diversitat d’opinions si bé amb una sensació que alguns canvis desvirtuen l’esperit i l’essència de l’atletisme.

Evolució de la Diamond League

La Diamond League, competició de màxim nivell (la IAAF la situa al mateix nivell de categoria que uns JJOO o uns Mundials) que consta de diversos mítings arreu del Mon (la major part per Europa) no ha estat aliena als canvis.

Des de la seva creació, temporada 2010, fins a la temporada 2015 no hi ha hagut canvis importants exceptuant el d’algunes seus.

Però sota la presidència de Sebastian Coe a la IAAF comencen els canvis importants: en la primera temporada com a president (2016), tres modificacions: cau el miting de New York, l’Adidas Gran Prix en benefici de Rabat (Míting Internacional Mohammed VI) de manera que els Estats Units es queden amb una única seu representant, Eugene, i Àfrica, únic continent aliè a la competició, entra per primera vegada dins del circuit. El segon canvi és en el sistema de puntuació on s’otorguen 10,6,4,3,2,1 punts des del primer classificat fins al 6è en comptes dels 4,2 i 1 punts que només obtenien els 3 primers classificats fins aleshores. La tercera novetat serien les modificacions en el reglament dels concursos, passant dels 6 intents als 3 intents, amb 3 intents més de millora pels 4 millors atletes. Aquest canvi va resultar ser força polèmic fins al punt que a la temporada següent, 2017, els concursos tornarien al reglament anterior.

Finalment, el darrer canvi important fins avui el tenim a la temporada passada quan cauen del programa els 5.000m. És una distància que sempre havia estat a la Diamond League, a vegades alternant-se amb els 3.000m segons els mítings. La IAAF va considerar que era una prova massa llarga per un format televisiu de 90min. Cal tenir present que els 3.000m no és una prova oficial en el programa dels JJOO o del Campionat del Mon. Treient els 5.000m s’aparten de la competició alguns atletes d’un perfil que combina els 5.000m i els 10.000m i que no poden rendir tant bé en els 3.000m.

Per a l’edició del 2020, els canvis esmentats de la caiguda de les 4 proves estaran acompanyats de 2 novetats més: l’ampliació de 14 a 15 jornades i la final única a Zurich. Fins la passada edició, hi havien 2 jornades finals, amb la meitat del programa a Brusel.les i l’altra meitat a Zurich. En la propera edició, aprofitant que l’estadi belga estarà en obres, Zurich albergarà en solitari tot el programa que serà televisat en un format de 2 hores i 30 minuts, 1h més llarg de l’habitual.

La espectacular atleta del FCB, Llulimar Rojas, gran damnificada. Foto: FCB

LES EXPLICACIONS

L’explicació dels canvis que dona la IAAF és que han saltat les 3 proves que tenen menys seguiment. Els 200m s’exclouen per proximitat i coincidència d’atletes amb la prova reina, els 100mll. Es tracta de posar les 12 proves de màxima audiència en meetings per ser televisats en un format de 90 minuts on l’espectador pugui rebre una informació completa sense perdre detall de cap event.


L’estudi en que es basa la Federació per dictaminar quines son les proves de més o menys audiència ha estat a partir d’una recerca online a Xina, França, Sud-àfrica i Estats Units; investigacions a partir d’enquestes posteriors a competicions fetes a Bèlgica, Gran Bretanya i  Suïssa i també per l’estadística sobre el visionat dels vídeos per a les xarxes socials a les diferents competicions de la darrera Diamond League. Segons els resultats, les proves més populars son per aquest ordre: 100m, llargada, alçada, perxa, 200m, 400m i les menys populars serien els 3.000m obstacles, el disc i el triple.

I què passarà amb aquestes proves excloses?  En el cas dels 200m i 3.000m tindran cabuda en 10 meetings de la Diamond (5 de dones i 5 d’homes) a Oslo, Roma i Doha però sense puntuar. Pitjor tracte rebran el disc i el triple, amb la seva inclusió en només 4 meetings (dos de dones i dos d’homes). Totes aquestes disciplines formaran una competició apart anomenada Continental Tour amb característiques diferents. Els 200m quedarien absolutament fora del programa.

SEUS I DISCIPLINES DE LA EDICIÓ DEL 2020

Les 15 ciutats que formaran part de la DiamondLeague 2020 son:

Doha, Xangai, Estocolm, Roma, Rabat, Eugene, Oslo, Paris, Londres, Mònaco, Gateshead, Lausanne, Brusel.les i Zurich.

Respecte l’anterior edició, es cau Birmingham mentre s’incorpora Gateshead, que ja havia format part del circuït de la Diamond, i també s’inclourà una ciutat xinesa encara per decidir.  

Les proves per a la Diamond League del 2020, una vegada apartades el disc, triple i els 3000m.obst i 200m, son les seguents:                 

100m, 100m/110mt, 400m, 400mt, 800m, 1500m, 3000m, Salt de llargada, Salt d’alçada, Salt de perxa, Llançament de javelina, Llançament de pes

CRITIQUES

La veritat és que les crítiques no han fet més que aflorar des del dia que s’ha fet públics aquests canvis. Crítiques dels aficionats, periodistes, i dels mateixos atletes i no únicament d’atletes de 200m, disc, triple o 3.000m.obst. Totes les crítiques apunten en dues direccions: per un costat no es veu clar que reduint proves s’hagi de millorar l’audiència i per l’altre, que no s’hi val tot per voler guanyar espectadors.

Ramon Cid, ex-atleta de triple i ex-director tècnic de la RFEA del 2013 al 2018, és categòric:

Cal destacar que el triplista Christian Taylor ha publicat per les xarxes una carta dirigida a tots els atletes fent públic el seu rebuig i anunciant la creació d’una associació d’atletes independent de la IAAF. Moltes estrelles de l’espectre atlètic ja l’han signada.

La veritat és que la Diamond League ja partia, des de l’inici, amb l’absència de les proves de 10.000m, llançament de martell i les de marxa. Peró la reducció actual ha obert un debat important en que molts ens preguntem on estan els límits.

Com acabarà tot? Rectificarà la IAFF davant la pressió de les crítiques? Seguirem veient més canvis  que traspassaran la Diamond League afectant altres competicions, Jocs olimpics inclosos? El temps ens donarà les respostes i esperem que siguin les millors en benefici de l’Atletisme.