El fet de no haver pogut acabar la temporada indoor ens perjudica a l’hora de fer un balanç. No obstant, les perspectives pels atletes catalans eren prou bones.
No sabem quan tornarem a veure bon atletisme a les pistes. El primer, òbviament, és la salut, però el confinament decretat a causa de la Covid-19 ens porta a reflexionar sobre la temporada 2020 a nivell atlètica. La Pista Coberta va acabar abans d’hora (mancaven dues competicions importants) i l’aire lliure ja no ha pogut començar. Aquest any, les coses anaven molt més ràpides degut a la disputa dels Jocs Olímpics de Tòquio, però després del seu ajornament, ningú és capaç de dir una data de finalització dels campionats nacionals i estatals. Ara bé, amb el que portem (de Pista Coberta) ja podem fer un bon balanç.
La temporada (controls de desembre a banda) va començar amb la disputa del Campionat de Catalunya de Clubs A, el primer cap de setmana de 2020. El Barça en nois i l’Agrupa en noies es van endur els títols cap a casa, però en aquell campionat vam veure moltes més coses. D’entrada, que malgrat l’època del curs, els clubs portessin gairebé tota l’artilleria i gaudíssim d’un bon espectacle. Després, les actuacions de clubs en constant creixement com el Cornellà, l’UCA o el Manresa, amb bons resultats generals. El descens, per al CA Tarragona en noies i el CA Canaletes en nois. Noms com els de Jaël Bestué, Ona Rossell, Marc Alcalà, Emilia del Hoyo, Silvia Guerra, Mourad Mounim o Elias Rachidi van destacar per uns motius o d’altres. La crònica d’aquell dia la podeu tornar a llegir aquí.
Però el campionat de Clubs B també ens va deixar espectacle. L’UCA en noies i l’Avinent Manresa en nois pujaven de categoria amb prou diferència com per anar tranquils a la prova dels relleus. Ambdós clubs mostraven molta solvència, l’un amb noms com els de Marina Lamata, Marina Pérez o Clàudia Martínez i l’altre amb Jan Bayona, Ricard Clemente o Eric Molina. Gran ambient a les graderies i esportivitat màxima, com vam reflectir en la crònica d’aquell dia.
Aquell mateix dia es va celebrar el campionat de Catalunya de Proves Combinades. El Pentatló se’l va adjudicar Xènia Benach (guanyant també el sub23), iniciant dos mesos gairebé perfectes, seguida de Mar Vico i Anna Ruiz. En nois, l’heptatló seria pel Jesús Castillo, seguit de l’Iker Martín i l’Eric Rossell. L’Adrià Navajón aconseguia el rècord dels campionats en categoria sub20. Aquí, el resum d’aquell dia.
Pel que fa al Campionat de Clubs en promoció, el campionat sub16 estava dominat pels clubs de la Catalunya central. L’Avinent Manresa en nois i el CA Igualada en noies s’emportaven la victòria demostrant una vegada més el potencial de les escoles d’aquests dos clubs. Amb nou rècord dels Campionats per a la Carla Bisbal en 1000 i en 4×300, la jove atleta igualadina seria una de les protagonistes. El CE Penedès va sorprendre entrant en el podi femení (medalla de bronze). Aquí ho explicàvem aquell dia.
Menció especial pel campionat de Clubs Màster, on el Barcelona Atletisme (noies) i el CA Nous Barris (nois) mostraven el seu potencial en la categoria adjudicant-se els títols, però no podem pas oblidar a clubs com l’Avinent Manresa o el Pratenc, sempre presents en les medalles.
Després arribarien els campionats individuals. El primer a nivell català, el sub23, ens va deixar a diversos dels protagonistes de les setmanes posteriors. La velocitat, totalment protagonista amb proves com el 60mll (4 marques per sota del 6.90 en nois) i amb Ona Rosell en noies, continuant la seva progressió. Pol Retamal, Sara Gallego, África Radsma, Xènia Benach, Aaron Solà o Marc Tomey guanyarien l’or en les seves proves. Tots ells, cridats a destacar també en el campionat estatal. Aquell mateix dia, Abdessamad Oukhelfen guanyava el campionat absolut de 3000 just per davant de Marc Alcalà.
En el Campionat català absolut, alguns dels noms que havien destacat en el sub23 van tornar a marcar el camí del triomf. Atletes com Pol Retamal, Jaël Bestué (rècord del campionat en 60mll) o Sara Gallego van aconseguir vèncer i d’altes com Ona Rossell i Aaron Solà s’emportaven la plata. Atletes més joves, com el medallista europeu Bernat Erta, o la juvenil Celia Payrató també destacaven. Però els sèniors solen portar la veu cantant en aquest campionat. Noms com els de Laura Weyrowitz, Igor Bychkov, Javi Delgado, Xesc Tresens o Cora Salas van manar en les seves proves. Aquesta va ser la nostra impressió d’aquell dia.
També vam viure el Míting Internacional a Sabadell. Atletes com Maria Vicente (guanyadora del Triatló), Bernat Erta (RESP sub20 en 400mll), Santiago Catrofé (3r en el 1500) o Jaël Bestué (guanyadora del 60mll A) van ser alguns dels catalans protagonistes. També cal destacar victòries en les sèries B, com la de Sonia Nasarre als 800mll, Oriol Calsina als 400mll, Elías Rachidi als 1500mll o Carla Gascón als 60mll.
Posteriorment, van arribar els Campionats d’Espanya. En el sub23, notícies de molt tipus. Les bones, les reivindicacions d’atletes com Xènia Benach (rècord català absolut en 60mt del pentatló), Ona Rossell (plata als 60mll amb 7.35), Jaël Bestué (or al 200mll i rècord català), Ramón Adalia (or en triple amb un magnífic salt) o Naiara Estanga (única catalana amb dues medalles). A més, cal destacar l’or de Sara Gallego als 400mll. No obstant, vam viure la lesió de Pol Retamal, que no va poder acabar un 200 que semblava destinat a rècord, a més de les molèsties de l‘Iker Martín, que no va poder acabar un heptatló que també es preveia de rècord per a ell. La crònica d’aquell dia, aquí.
A Ourense, l’absolut va arribar just de temps abans del confinament, però vam poder viure els últims moments de molts atletes guardant imatges per sempre. Els quatre atletes catalans més dominadors en les seves proves, Esther Guerrero (1500), Adel Mechaal (3000), Igor Bychkov (Perxa) i Maria Vicente (Pentatló) van sumar els únics ors. Dos sub23, Ona Rossell i Ramon Adalia, tancaven una magnífica temporada amb la plata i el bronze respectivament, i la sènior Carmen Sànchez, que estrenava equip, millorava les sensacions de l’absolut català amb un bronze. Però a més de tot plegat, cal destacar el rècord d’Europa sub20 d’en Bernat Erta (46.73), els 4rts llocs d’en Xesc Tresens (alçada) i en Marc Alcalà (1500) i la final dels 60mt femenins amb dues catalanes (Manzano i Benach). Jaël Bestué seria desqualificada. La crònica d’aquell dia, aquí
Les últimes competicions catalanes, les d’escola. El Campionat sub18 encara va donar peu al campionat d’Espanya de València (l’últim en celebrar-se). Atletes com Arnau Gómez (RCAM de 200), Clara Fernàndez (Perxa) i Irene Clemente (doble medallista triple i alçada) van ser els noms destacats dins del Juvenil. El Campionat sub20, d’altra banda, ens va deixar a Marina Martínez campiona dels 1500 i els 800, a l’Elvin Canales i el Jan Badia repartint-se mèrits (l’un campió i l’altre RCAM en 800), l’Anna Monsó (doblet en velocitat) i noms com els de Diwa Vila, els germans Torrero i els saltadors de perxa (Nolla i Coll) que sempre donen espectacle. Finalment, l’últim en disputar-se, el campionat sub16, vam veure com l’Adrián Gómez i la Carla Bisbal (1000m) i la Laia Zurita (300mll) feien rècord de Catalunya, amb finals molt emocionants i amb grans marques, com en el 60mll masculí o la llargada femenina.
A València, el Campionat sub18, ens va deixar tres mínimes europees juvenils: la Clara Fernàndez en Perxa i la Irene Clemente i l’Andrey Lavila en Triple. A més, vam viure grans actuacions d’en Marçal Herráiz als 800mll, en Pol Ferrer a l’Heptatló i l’Arnau Gómez i la Celia Payrató als 200mll.
No sabem quan tornarem a veure atletisme, però en tot cas, cal recordar que la Pista Coberta ens ha fet gaudir. No viurem els Campionats sub20 i sub16 estatals, però tots els atletes participants tindran, de ben segur, una ocasió d’or a l’estiu o l’any vinent per demostrar l’estat de forma actual.