Autèntics llampecs

El Campionat Sub23 ens deixa diverses marques espectaculars en les proves de velocitat i tanques. Malgrat que en algunes d’elles mancaven atletes, quasi tots els destacats hi eren presents.

6.80, 6.81, 6.87, 6.89…no sabeu encara de que estem parlant? Son les quatre primeres marques de la final dels 60mll del Campionat sub23 disputat el passat diumenge a Sabadell. Un dels atletes més ràpids de Catalunya, Joan Martínez, va quedar fora del podi. Ell, juntament amb Bernat Canet i Arnau Monne formen un trio letal d’sprinters amb un futur (i un present) molt lluminós. Però, malgrat semblar que s’havien de repartir el botí, no comptaven amb un convidat d’última hora. L’atleta del CA Tarragona Jan Sans, que no ha acabat de trobar el seu lloc a les tanques degut a les molèsties, ha aparegut com un tifó a la velocitat, millorant amb escreix la seva marca i alçant-se amb el títol de campió de Catalunya. Ferm candidat a guanyar medalla en l’absolut.

És només una petita mostra del que vam viure al campionat promesa, on les proves de velocitat van ser les protagonistes. En el 60mll femení, Ona Rossell, en un estat de forma pletòric, guanyava l’or amb rècord dels Campionats de 7.52s. A més, aconseguia la victòria en el 200mll mostrant la seva polivalència (25.12). En el masculí, la prova a nivell absolut té un rei: Pol Retamal. L’atleta de Vilafranca no va voler fallar a la cita de la seva categoria i va guanyar amb una primera marca de 21.15. Retamal, participant en aquest campionat, demostra un respecte brutal cap als seus companys i cap a la competició. No importa el lloc, per a ell totes les proves son iguals.

La final del 60mll, amb Ona Rossel com a destacada. Foto de Carrer Lliure

Malgrat la baixa de Jaël Bestué, la gran majoria de les estrelles hi eren. En el 400mll femenins, Sara Gallego va imposar la lògica amb una bona marca (RCAM) de 55.16. En les tanques vam tornar a viure un moment únic: dos atletes d’una gran projecció, ambdós del Cornellà: Xènia Benach i Marc Gale, es feien amb l’or amb marques personals i rècords del Campionat. Sens dubte, les dues finals de tanques van ser de les de més nivell de la jornada (amb África Radsma, Mireia López, Joan Moreno i Pau Aragonès repartint-se les medalles).

El podi femení de tanques. Foto de Carrer Lliure

En els llançaments de pes, malgrat la poca assistència, dos dominadors clars: Aaron Sola, que venia de fer disc al matí en el Critèrium, sumava l’or amb 16.08, amb Ariadna Domínguez del Montornès sumant 11.92 i donant-li l’únic or al club del Vallès.

Aaron Sola en un dels moments del llançament de pes. Foto de Carrer Lliure

En els salts, igualtat fins al final en perxa i triple. Marc Tomey sumava l’or en la primera d’elles després de l’intent errat d’Àlex Gracia del 5.05. Meritxell Benito s’imposava a la prova femenina. Aquí, protagonisme màxim per una atleta: Naiara Estanga sumava dos ors (llargada i Triple) demostrant superioritat i només executant tres salts a la primera prova i dos bons en la segona (l’últim el de 12.87). En Alçada, el primer salt vàlid d’1.60 d’Anna Pereiras li va donar l’or a l’atleta de L’Hospitalet. Héctor Ramos, de l’Igualada, sumava 1.98 per pujar a l’esglaó més alt del podi.

El podi de llargada masculina. Foto de Carrer Lliure

Igualtat també en el mig fons masculí, on Carlos Sáez (UCA) i Tomàs Revilla (Universitari) van tenir una lluita frec a frec en el 800mll, finalitzada amb victòria del primer per només 5 dècimes (1:53.29). En el 1500mll, més diferència però fins l’última volta no va tenir Guillem Carner la victòria davant la pressió d’Aleix Serra. En noies, superioritat de les guanyadores: Adelina Daraban (2:18.54) i Irene Batlle (4:52.09) van encarar l’última recta com a virtuals guanyadores.

A més a més també es va disputar el campionat de 3000m absolut, amb un bon grapat d’estrelles. En la prova masculina, victòria d’Abdessamad Oukhelfen (8:07.51) seguit de molt aprop de Marc Alcalà, que poc a poc recupera el nivell perdut. Abderrahim Ougra (GEiEG) va ser tercer. Per darrere atletes com Carles Castillejo, Santiago Catrofe, Mourad Mounim, Artur Bossy (que es va retirar) o AR Pritchard.

Abdessamad Oukhelfen en un dels moments del 3000m. Foto de Carrer Lliure

En dones, victòria de l’atleta del moment en el fons català, Douae Ouboukir, que vol plantar cara a les millors amb les diferents victòries aconseguides. Aquesta, una més, amb bona marca de 9:34.53, 19 segons per sobre de la medalla de plata, la jove Sofia de Sousa (Muntanyenc) i gairebé un minut més que la tercera (Laura Rodríguez).

Pel que fa als clubs, Cornellà Atlètic i Hospitalet Atletisme van ser els grans guanyadors. El primer, amb nou medalles i 2 rècords del Campionat, sumant també més punts que cap altre entitat. El segon amb nou medalles més i tres títols. No obstant, hi van haver guanyadors morals. El CA Tarragona recupera poc a poc el nivell, gràcies a atletes com Jan Sans, Mireia López o Andrea Trapé. També L’UCA, que va posant-se poc a poc en la zona alta dels equips catalans.

Marc Tomey en el salt de perxa. Foto de Carrer Lliure

En definitiva, qui no gaudeix és perquè no vol. Sabadell, setmana rere setmana, ens deixa moments esplèndids d’emoció, bones marques i abraçades sentides dels atletes que veuen com en pocs segons els somnis es poden fer realitat.