Les tanques regnen

Les tanques regnen

CAMPIONAT D’ESPAYA DE PISTA COBERTA: 60m tanques femení

Totes les proves tenen la seva complexitat, dificultant que es pugui avançar ràpidament en marques, sempre tenint en compte els diamants d’aquest esport que fan que sembli molt fàcil millorar centèsimes, dècimes, segons, centímetres o metres. Però essent realistes, aquesta no és la norma. Dins la complexitat de la prova de tanques curtes hi ha una dificultat afegida, la fusió de la velocitat amb el pas de la tanca. Fins que l’atleta no assimila la seva velocitat per anticipar-se a la batuda de la tanca i que aquesta sigui igual de ràpida poden passar mesos i inclús anys. Per això, és una de les proves en la que la mitjana de les millors especialistes a escala mundial són rondant els 26 anys. Sempre tenint en compte d’aquelles excepcions que destaquen des d’edats “prematures”. 

Tot i aquesta dificultat de la prova, és de les que més força està agafant durant els últims anys, amb un salt de qualitat molt notable arreu del país. De tenir sempre una líder estatal que es destaca per sobre de la resta, aquestes últimes temporades s’estan veient duels molt interessants. Fent que hi hagi un estímul en totes les atletes per voler millorar sempre i no conformar-se, ja que cada setmana el rànquing canvia amb marques personals molt destacades en atletes molt joves. 

Posant-nos en context, fa tan sols uns anys la mínima de participació pels campionats d’Espanya absoluts era entorn als 9 segons. Aquest any la marca mínima era de 8.70, la qual han aconseguit 24 atletes. Amb la mínima de repesca de 8.81, 33 es posaran a la línia de sortida, 5 son catalanes a les quals a continuació farem una breu descripció per saber les seves possibilitats dins el campionat. 

Xènia Benach (Valencia Club Atletismo)

La jove promesa de les tanques catalanes que ja sap el que és pujar al podi d’un Campionat d’Espanya i participar en campionats internacionals, haurà de lluitar amb les basques Teresa Errandonea i Clàudia Villalante, que en aquests moments van primera i segona del rànquing amb 8.09 i 8.12 respectivament. 

Benach, entrenada per David Ruiz a Vilafranca del Penedès, va deixar les proves combinades el 2020 per centrar-se en les tanques, prova en què es va destapar aquell mateix any al Campionat d’Espanya sub23 a Salamanca. Durant la inusual temporada 2020, a causa de la covid-19, Xènia va ser subcampiona d’Espanya absoluta a Getafe per primera vegada. El 2020 li va servir d’embranzida, ja que els anys posteriors no ha deixat de sorprendre’ns amb les seves marques i les fites assolides participant el 2021 a l’Europeu indoor de Torún, l’Europeu sub23 d’aire lliure a Tallinn, i el 2022 debutant en un mundial indoor a Belgrad, o a l’Europeu d’aire lliure a Munich.  

Aquest any es presenta amb una millor marca de la temporada de 8.13 aconseguida a la Copa Iberdrola a Ourense, encara que de l’any passat ostenta un meritori 8.06. El seu màxim objectiu serà coronar-se campiona d’Espanya i rebaixar la marca per assolir la mínima directa pel campionat d’Europa a Istanbul (8.02 o bé 8.06 amb punts del rànquing), que tal com diu ella mateixa, amb una bona sortida i la seva acceleració entre tanques ho pot aconseguir. 

Xenia Benach al Míting Internacional de Catalunya 2023. Daniel Meumann/Avancam.com

Mireia López (CA Tarragona)

Mireia López, del 2000, és originària de Tarragona, però viu a la zona de Barcelona pels estudis, on actualment entrena a Cornellà de Llobregat en el grup d’Àlex Mancheno. El 2022 va córrer en una marca de 8.39, marca que li va valdre per guanyar la medalla de bronze al campionat d’Espanya sub23 celebrat a Salamanca i per competir en el prestigiós míting de Madrid “World Indoor Tour Gold”. A més, va ser setena al d’Espanya Absolut de PC. Aquest any s’ha quedat molt a prop de la mmp amb els 8.43 aconseguits al Campionat de Catalunya. En la passada temporada d’aire lliure va aconseguir el subcampionat d’Espanya sub23 amb un 13.70 marca que aconseguia amb -3 de vent. 

Es presenta al campionat amb un clar objectiu: passar a la final, sap que el nivell és alt i que això suposa rendir al màxim fent marca personal. Tot i això, un contratemps d’última hora que l’ha deixat alguns dies fora de la pista, res greu, fa que vagi al campionat sense expectatives. Si aconsegueix un bon estat de forma, diu que ha entrenat molt bé i que pot estar en la seva marca personal per intentar disputar la final. 


Mireia López al Míting de Catalunya 2023. Daniel Meumann/Avancam.com

Emilia del Hoyo (Avinent Manresa)

L’atleta manresana de 25 anys entrenada per Fanny Majó, s’entrena durant la setmana a Manresa i els caps de setmana a Lleida amb la seva entrenadora. Aquest any ha corregut amb una millor marca de 8.49, a prop dels 8.40 que té de la temporada passada. Aquest 2023 ha sigut subcampiona de Catalunya i quarta a la Copa Iberdrola del passat cap de setmana a Ourense. 

Emilia, ve de les proves combinades i en el seu moment, va travessar l’Atlàntic per estudiar la universitat als Estats Units, a Sacramento. Una vegada finalitzats els estudis, va tornar a marxar però aquesta vegada a Anglaterra, a Nottingham per estudiar el màster. Ja instal·lada de nou a la seva ciutat va decidir deixar les proves combinades per centrar-se en les tanques amb les quals va aconseguir el 2022 classificar-se en quarta posició al Campionat d’Espanya a Nerja. Aquest hivern té un objectiu  entre cella i cella: la final. Sap que pot acostar-se a la seva marca personal i obtenir-ho, però no tindrà fàcil amb 7 atletes entre els 8.40 i els 8.49. 

Emilia del Hoyo. Foto: Daniel Meumann/Avancam.com

Àfrica Radsma (Playas de Castellón)

Atleta de l’Escala de 24 anys, que recentment m’he canviat de grup d’entrenament i em trobo a Vitòria entrenant sota les ordres de Gorka Zuazo. Després d’unes temporades sense córrer la pista coberta, aquest any he tornat estant regular en les meves marques del 60 tanques. La meva marca personal es de 8.57 del 2020, tot i que aquest any he corregut a tan sols una centèsima amb 8.58. Amb resultats crec que bastant positius en els campionats d’Espanya d’aire lliure, la pista coberta sembla que se m’entravessa una mica sense haver acabat cap temporada indoor de manera satisfactòria. Afronto la competició amb l’objectiu de competir bé i fer marca personal per almenys passar a les semifinals i lluitar per estar a la final, tot i que soc conscient de la dificultat que hi haurà aquest any. Però mai se sap, son tanques i tot pot passar. 

Àfrica Radsma. Foto Daniel Meumann.

Marina Lamata (U Colomenca)

Marina Lamata, del 2002, va fer un salt de qualitat durant el passat aire lliure on va rebaixar per primera vegada la seva marca dels 14 segons als 100m tanques fins a deixar-la en 13.78, quedant sisena a l’estatal absolut. Aquesta progressió l’ha continuat aquest hivern, on ha volat a les tanques curtes i ha aconseguit aturar el cronòmetre als 8.59 al Campionat d’Espanya sub23 a Antequera

La recent campiona de Catalunya sub23 entrena a Santa Coloma de Gramanet en el grup d’entrenament de Quim Garom. Per aquest campionat, l’objectiu de Marina juntament amb el del seu entrenador és plasmar la feina assolida en els entrenaments. Afirma que si és capaç d’executar-ho, no descarten la semifinal i estar en la seva marca personal o inclús batre-la. 

Marina Lamata. Imatge de Daniel Meumann

LLISTA INSCRITS

No us les perdeu! Les podreu seguir en directe en el següent horari:

DISSABTE 18 

  • 18:00: Ronda 1. 

DIUMENGE 19 

  • 12:10h: Semifinals 
  • 14:35h Final