Francoville espera als Sub18

Francoville espera als Sub18

Amb el Campionat d’Europa Sub18 de Rieti (Itàlia) cancel·lat a causa de la pandèmia de la Covid-19, a darrera hora s’ha organitzat un encontre internacional a França, del qual prendran part els millors atletes catalans de la categoria. Laia Zurita, Marina Pérez, Daniela Fernández, Jan Diaz, Saül Ruiz, Aleix Camats i Eloi Jané, tindran la oportunitat de debutar en competició internacional amb la selecció estatal aquest proper cap de setmana.

El Campionat d’Europa Sub18 que es va disputar per 1a vegada a Tbilisi (Geòrgia) al 2016, hauria d’haver celebrat la seva 3a edició a Rieti (Itàlia) al juliol de 2020. Com a efectes de la pandèmia de la Covid-19 inicialment es va posposar a l’agost de 2021, i finalment el Comitè Organitzador anunciava la seva cancel·lació definitiva. La propera edició del Campionat està prevista al juliol de 2022 a Jerusalem (Israel). El Campionat d’Europa Sub18, juntament amb el Campionat d’Europa de Curses de Muntanya, han estat dels pocs campionats que no s’han celebrat aquest estiu.

Amb poc temps de marge, la Federació d’Atletisme Francesa ha organitzat un encontre per donar la oportunitat als joves Sub18 de competir de manera internacional en aquesta categoria. El campionat es disputarà a l’Estadi Jean Rolland de Francoville a pocs quilòmetres de París. Els països participants seran Espanya, Irlanda, Països Baixos, Suïssa, Ucraïna, Regió de Flandes (Bèlgica) i l’amfitriona França.

Tenint en compte el criteri de selecció d’un màxim d’un atleta per prova i gènere, el recent Campionat d’Espanya va actuar a mode de trials, sent seleccionats el campions o sots-campions. Fem repàs a la presència catalana, tots ells i elles atletes del 2004 o 2005 amb una gran projecció:

Laia Zurita arribant a meta als 300mll. Foto RFEA

Al 400m llisos Laia Zurita de la UGE Badalona, atleta que ja en categoria Sub16 es proclamava Campiona d’Espanya de 300m tant en pista coberta com a aire lliure (39.67). Ara al 2021 en el seu primer any corrent el 400m, també ha guanyat els 2 campionats estatals amb marques personals de 56.46 (PC) i 56.16 a l’aire lliure. Té la 3a millor marca de les participants.

Una altre especialista a la volta a la pista, en aquest cas amb tanques Marina Pérez (U Colomenca At), Campiona de Catalunya de 400m tanques (1:01.20) i 3a en el 100mtq. Al Campionat Estatal a Huelva doblant prova va tenir sort dispar, desqualificada en el 400mt, però campiona del 100m tanques amb una extraordinària marca de 13.64. A Francoville competirà en aquesta darrera prova a la que parteix amb la 2a marca.

Marina Perez
Marina Pérez al proclamar-se campiona estatal en 100m tanques

Daniela Fernández (CA Olesa) serà la representant al llançament de disc. Tot i tenir només 15 anys, amb un llançament de 39.01m es proclamava sots-campiona de Catalunya Absoluta a Igualada. A Huelva millorant fins els 42.16metres es feia amb la medalla d’or al Campionat Estatal.


Al 110m tanques Jan Diaz de l’Avinent Manresa, un atleta polivalent amb grans marques i medalles tant a les tanques com a la llargada, al Campionat de Catalunya Sub18 es feia amb l’or a les 2 proves. Al Campionat d’Espanya, es proclamava campió a les tanques amb un registre de 13.59 i a la llargada era bronze amb 6.84m, un pel lluny de la seva PB de 7.22 metres.

L’atleta del Barcelona Atletisme Saül Ruiz competirà en salt de llargada, sots-campió a Huelva amb 6.95m, però amb una millor marca de 7.05m en pista coberta que li van servir per guanyar el Campionat Estatal disputat al mes de març al Palau Sant Jordi de Barcelona.

Saul Ruiz i Jan Díaz al podi de la llargada. Foto RFEA

El representant en llançament de disc serà Aleix Camats del CA Igualada, sots-campió estatal amb 55.60m, però amb un millor llançament al 2021 de 58.00 metres que el posiciona com a líder del rànquing estatal.

Per finalitzar la presència d’atletes catalans, Eloi Jané (Independent) en el llançament de martell. Eloi és el 2on del rànquing estatal amb 61.45m, només per darrera de Adrian Sedano (Av. Manresa) amb 62.15m. El Campionat celebrat a Huelva va resultar determinant, Eloi Jané amb un millor llançament de 61.45m superava àmpliament a Adrian Sedano, que només era capaç de fer un llançament vàlid de 55.78m. El Campió va ser Matei Petru Bolborici de nacionalitat romanesa amb un tir de 62.60m.

La RFEA ha designat com a Responsable Tècnic per aquesta competició a l’entrenador i responsable de Proves Combinades de la Federació Catalana, Fernando Martínez.

A continuació us deixem enllaços a informació d’interès: