El Lleida UA va ser l’únic equip català present durant l’últim campionat d’Espanya de clubs sub20. Ho va fer amb els dos equips, el femení a la Final A i el masculí a la B.
Lleida és terra d’atletes prolífics i de nous que arriben amb molta força. No cal nomenar-ne, de sobres els coneixem, a més cal destacar que la gran majoria entrena a les pistes de Les Basses. No obstant, no ha de passar desapercebut que gran part de l’esforç es deu als clubs de la província. Un d’ells, el més potent, el qui s’emporta els mèrits en lligues i campionats, és el Lleida UA.
Aquest passat cap de setmana van disputar el Campionat d’Espanya de clubs sub20. N’hi havia d’altres a Catalunya amb millor coeficient, però varen ser ells els qui ens van representar, doncs va ser l’únic equip català, precisament amb nois i noies a la mateixa vegada. El grup femení va competir en la Final A a València i el masculí a Osca en la Final B.
“Volíem que els nois i les noies gaudissin d’una gran experiència, per molts d’aquests nanos serà l’única oportunitat de trepitjar una pista tan professional i de disputar campionats d’Espanya. En aquestes categories volem que s’ho passin bé, i si hem d’invertir diners perquè hi vagin no hi ha problema, és un retorn emocional” ens explica en Sebastià Vidal, president de l’entitat.
El grup femení va acabar en cinquena posició. Gens malament, un paper molt digne. Vam veure, de fet, bones marques i victòries, com per exemple l’Aida Alemany als 2000 obstacles o segons llocs com el d’Alexia Barroso al Pes. “Veníem amb un bon grup, però teníem atletes lesionades, i eren baixes importants. Jo personalment pensava que seria més difícil però les noies van respondre molt bé. Es van aconseguir marques personals i alguna magnífica marca en velocitat invalidada pel vent. Som un equip menor a la resta però vam competir com les millors” explica el president de l’entitat.
En nois, malgrat l’última posició, vam veure tres victòries, la de Pol Leal als 200mll, la d’Abdelhakim Azzi als 2000 obstacles i la de Pablo Oliver al martell. Òbviament, s’enfrontaven a pressupostos més alts, però el grup masculí sabia que no tenia res a perdre. Cal recordar, amb tot, que l’equip lleidatà no va estar present al sub20 català. Sí ho va fer en noies, acabant quartes amb 91 punts.
“Penso que els atletes han d’anar a passar-ho bé i no entenc que si tens el nivell per assistir a aquests campionats d’Espanya no hi vagis, m’hagués agradat veure més clubs catalans, de fet alguns tenen millor nivell que nosaltres” comenta en Sebas Vidal.
El Lleida UA s’ha mantingut en la Final A del Campionat de Clubs català i actualment lluita per mantenir-se a 1a Divisió d’Espanya, amb situacions diferents per noies i nois, on tocarà patir més. La bona feina en general per aconseguir mantenir aquest nivell es deu, d’una banda, a nodrir-se de clubs com JA Arbeca, CA Pobla de Segur, Pedala Balaguer o Xafatolls. I de l’altra, precisament, de l’acord amb aquest últim, el club de Mollerussa, de fundar una entitat apart per competir als campionats d’Escola.
Fa un any i mig d’aquesta notícia que publicàvem al nostre mitjà, la creació del CA Terres de Ponent, una entitat fundada entre el Lleida UA i el AA Xafatolls, de cara a poder competir de sub10 a sub16 en campionats catalans de pista, cros i ruta i buscar més fiabilitat a l’hora de poder pujar als podis. I realment ho estan aconseguint. “S’està treballant força bé, els resultats així ho indiquen. Som dos clubs amb dinàmiques diverses, amb la seva logística, però a l’hora de la veritat ens entenem molt bé i arribem a un comú acord, gràcies a la feina d’en Fran Carrillo i d’en Tatan Vidal, entre ells no es genera gairebé cap conflicte” comenta el president.
Queda clar que l’objectiu, en part, s’està complint, doncs en l’últim campionat de clubs hem vist el Terres de Ponent en podis en totes les categories (i dues victòries) i la sensació de veure a tots els nens i nenes motivats i motivades. Ara bé, tal i com admeten des del Lleida UA, s’ha d’anar en compte entre els dos clubs per fer prevaldre, per sobre de tot, l’interès de l’atleta abans que del club o de les competicions. “Ens compenetrem bé, doncs peces que ens falten a nosaltres, en proves destacades, ells les treballen. Anem molt bé en gairebé tots els àmbits. A més, els monitors estan molt motivats, donar goig veure la feina que es fa” sentencia Sebas Vidal.
Val a dir, amb tot plegat, que posteriorment el Lleida UA s’ha mantingut en campionats grans, mentre que el Xafatolls AA centra els seus esforços en d’altres disciplines fora de la pista, com la ruta, on tenen a un dels atletes catalans més destacats, com és en Xavi Badia. Amb els dos clubs, i la unió en categories inferiors, sembla que la província de Lleida queda ben representada.