Demà viurem El Cros 2021

Demà viurem El Cros 2021

Santa Cristina d’Aro, per primera cop a la història, acollirà aquest dissabte el Campionat de Catalunya de Cros Individual que ja arriba a la 102 edició. El campionat comptarà amb la participació d’una llarga llista dels millors fondistes catalans, entre els que destaquen a Marta Galimany i Ayad Lamdassem, que sobre el paper semblen clars favorits al triomf. També cal destacar el retorn a la competició de Mohamed Zarhouni.

Revisant calendari i tenint en compte les restriccions actuals, possiblement aquest sigui el primer cros català de 2021 i a la vegada també el darrer.

El Campionat de Catalunya, que també ho és per equips, serà una llarga matinal amb 14 curses des de categoria Sub10 fins a Sènior, on també tenen cabuda els atletes màster. En aquest any de pandèmia, fora de les competicions de pista, només s’ha disputat el Cros de Granollers i la Cursa dels Nassos. Revisant el llistat de participants es comprova que els fondistes catalans s’han inscrit al Campionat de Catalunya de Cros, com si fos un petit oasi al mig del gran desert. Segurament la participació serà la més important dels darrers anys, en moltes ocasions el Campionat de Catalunya coincidia amb la Mitja Marató de Barcelona i això podia restar participació.

Marta Galimany estrenarà en competició els colors del seu nou club, el CA Adidas. A les seves darreres curses com a blaugrana establia un nou Rècord de Catalunya de Marató a València en 2:27:08 i marcava 33:52 a la Cursa dels Nassos. Per Marta Galimany aquest campionat serà molt especial, doncs tot i els èxits importants assolits als darrers anys, aquest títol de Campiona de Catalunya de Cros encara no el té en el seu palmarès. En el seus primers anys quan encara no tenia l’alt nivell actual, va coincidir amb grans especialistes del cros català i estatal com eren Rosa Morató i Judit Pla, entre d’altres, totes elles internacionals en campionats de cros. I a les darreres temporades per compromisos amb la ruta no ha pogut estar present. El dissabte, tres de les principals rivals seran Laia Andreu (CA Granollers), Montse Mas (FC Barcelona) i Douae Ouboukir (CA Sant Just), campiones a les edicions de 2017, 2018 i 2020 respectivament.

Marta Galimany posant a prova els claus pel cros. Foto: @marta_galimany

L’equip més potent entre els inscrits serà el Club Esportiu Penedès, amb tres especialistes en curses de muntanya com són Gisela Carrión, Núria Gil i Marta Molist i amb la triatleta Sara Loehr, totes elles tenen grans marques en curses de 10km en ruta, pel que de ben segur ocuparan els primers llocs de la classificació individual. La llista de atletes destacades es podria completar amb Meritxell Soler (CA Manresa), Bàrbara Ramón (AA Catalunya) i amb l’atleta local, d’origen britànic, Jenny Spink (CA Sta Cristina d’Aro).

Núria Gil a la Marató de Relleus de Vinyols. Foto: Borges-trail.

A la cursa masculina el nom d’Ayad Lamdassem (Bikila) destaca per sobre de la resta, als seus 40 anys, recentment va aconseguir marca personal en mitja marató 1:01:21 al Campionat del Món de Gdynia i també en marató 2:06:35 a València que va representar nou Rècord d’Espanya. Ayad Lamdassem ve de guanyar el Cros de Valladolid que fins el moment ha estat l’únic cros del calendari RFEA al 2021. Lamdassem va aconseguir el títol de Campió de Catalunya de Cros els anys 2009 i 2011, trencant així el període de dominació de Carles Castillejo entre les temporades del 2003 al 2013. Dissabte a Santa Cristina d’Aro també estaran presents els campions de 2017 Jonathan Romeo i de 2018 Mohamed Zarhouni.


Marta Galimany i Ayad Lamdassem recullen el premi a millors espanyols a la Marató de València 2020. Foto: Marató de València

La presència del blaugrana Mohamed Zarhouni és una gran notícia per l’atletisme català, Zarhouni que a l’atletisme competeix en llisos, a la vida és un corredor d’obstacles. Ara ja fa dos anys, al febrer de 2019 Carrer Lliure conversava amb ell a l’article “El retorn de la fera“.

El proper dissabte, després de 19 mesos i havent estat sotmès a intervencions per posar solució a la epilèpsia que patia i que el limitava en la seva vida personal i esportiva, tornarà a posar-se un dorsal i estar a una línia de sortida. Per davant no tindrà només els 10km del cros, aquest serà un nou punt d’inici per la seva carrera esportiva. Mohamed Zarhouni és un prometedor atleta, ja a la temporada 2017 corria en 8.06.54 els 3.000m en PC i en 28:54.03 els 10.000m, a la seva darrera cursa al juny de 2019, completava els 5.000m en 14:02.31 a l’Estadi Joan Serrahima.

Primers metres, Zarhouni, Sanza, i Martínez, al Campionat de Catalunya de 10.000m. Foto: (UCA)

Entre els favorits al pòdium també trobem a l’atleta local del Santa Cristina d’Aro Santiago Catrofe, que va ser el millor atleta català en el 1.500m al 2020. A Lahcen Ait Alibou (CA Igualada) guanyador del Cros de Granollers 2020, Ibrahim Chakir (At Numantico) Campió de Catalunya de 5.000m i 3.000m obstacles, Abdenasser Oukhelfen (Unicaja Jaén) 2on a Granollers, Youssef Taoussi (FC Barcelona) amb 8:01.58 al Míting de PC i 29:15 a la Cursa dels Nassos 2020. També a Jaume Leiva (Irunwithleiva) atleta més centrat a la ruta (1:03:43 Mitja Sagunto 2020), però que dissabte farà una incursió en el camp a través català.

Lahcen Ait Alibou en un 3.000m PC a Sabadell

Un dels focus d’atenció del campionat serà Reyes Estévez, l’atleta de Cornellà de Llobregat als seus 44 anys, està vivint una segona joventut doncs amb les seves recents marques ens ha deixat a tots bocabadats. Tothom considera a Reyes Estevez com uns dels migfondistes espanyols amb més talent de tots els temps, els seus 3:30.57 en 1.500m i 7:37.93 en 3.000m així l’avalen. Però ara recentment ha corregut en pista coberta en 3:57.73 i 8:17.26, sent la marca del 3.000m Rècord d’Espanya M40, quan ell ja està a punt de passar a M45. I en els 5km de la Cursa dels Nassos marca va un crono de 14:03, sent superat només per 3 catalans.

Entre els Sub23 destaca Èlia Saura (CA València), que va córrer el passat dilluns al Míting Internacional de Barcelona en la distància dels 1500m

Èlia Saura Foto: Miguélez Team Atletismo RFEA

En aquests enllaços podeu consultar el reglament de la competició i el llistat d’atletes inscrits.

Cartell Campionat de Catalunya de Cros 2021