De velocistes i tanquistes

De velocistes i tanquistes

El Campionat absolut que se celebra a Getafe ens deixarà possibles finals de velocitat i tanques amb gran protagonisme català.

Hi son gairebé tots. No han volgut faltar a la cita. Els atletes de velocitat i tanques catalans buscaran obtenir el millor resultat possible, qui sap si amb opcions de quelcom més en les properes setmanes. Noms com Sara Gallego, Xènia Benach, Maria Vicente, Jaël Bestué, Pol Retamal, Bernat Erta o Arnau Monne tenen clares opcions de victòria. D’altres arriben d’outsiders, però també amb opcions a tot.

Comencem pel 100mll i el 200mll. A nivell femení, no hi ha color: les tres primeres del rànquing del 200mll son catalanes. Maria Vicente encapçala un temible esquadró amb la seva excepcional marca de 23.29, seguida just darrera de Jaël Bestué, amb 23.30. Ambdues viuran un moment molt important durant la final, amb l’objectiu de coronar-se com a campiones. Cristina Lara, que aquest any ha recuperat el nivell, les segueix amb tres dècimes però amb marge de recuperar el nivell anterior. També pendents del que puguin fer Anna Obradors, medallista a l’absolut PC, o Anna Monsó.

En nois, Pol Retamal lidera totes les travesses. Després de la seva aclaparadora victòria al Sub23, l’atleta de Vilafranca arriba amb totes les opcions, tot i que haurà de batallar amb Jesús Gómez i Dani Rodríguez. També cal destacar dos premis a una gran temporada, la de David Jiménez, del Rubí i Miguel Gasch, del Barça, ambdós classificats amb molt bons temps i pendents del que pugui fer Álex Kingue. Oriol Madí serà finalment baixa a causa d’una lesió.

Pel que fa al 100mll, les coses estan més reduïdes. Entenem que Jaël Bestué competirà, tot i que no es descarta que se centri només en el 200mll. Mai podem descartar a Ona Rossell, que arriba amb el vuitè millor temps. En nois, Arnau Monne arriba com a segon, just darrera de Sergio López, però Bernat Canet el va superar al sub23, per tant també aquí veurem un bonic duel.

Jaël Bestué després de guanyar la final de 200m a Getafe 2020. Foto CarrerLliure

En el 400mll també tenim nom i cognom català. Bernat Erta arriba en un molt bon estat de forma, amb la millor marca (45.74) i disposat a tot. No ho tindrà fàcil, recordem que a PC no executar una bona competició, però arriba amb ganes de tot. Pau Fradera, que va tornar a baixar dels 47 segons, arriba amb ganes de millorar i poder entrar en la final. Premi pel campió català absolut, Guillem Valls, que també buscarà millorar i entrar a la final.


A nivell femení, la responsabilitat recau en Carmen Sànchez. No ho tindrà fàcil ni tan sols per entrar a la final, doncs davant té un grup molt important d’atletes en plena forma, però arriba amb confiança. Seguida d’ella, Laura Hernàndez, amb ganes també de recuperar nivells anteriors. El premi, aquí, per a la medallista de bronze sub23, Laura Centella, del Nàstic, en la seva millor temporada i dins de l’Absolut, acompanyada per Laura Bou, de l’Avinent Manresa.

Compte amb les tanques femenines. A PC ja va donar la sorpresa i ara està disposada a més. Xènia Benach, de rècord en rècord, buscarà davant de Caridad Jerez i Teresa Errandonea el títol a l’Aire Lliure. Serà una lluita aferrissada, arribant amb la tercera millor marca. No obstant, son moltes altres catalanes les que participaran. Buscaran la final Aitana Radsma (13.39), a un nivell excepcional, Mireia López (13.74), que es va reivindicar al sub23 i Emilia del Hoyo (13.78) que sembla haver recuperat les ganes de competir. A priori, premi majúscul per a Jana Brusés, sub18 del CA Figueres i amb un futur prometedor, i per a Àfrica Radsma, constant i aplicada, ambdues de l’Alt Empordà.

Mireia López al podi del 110t tanques, a casa seva. Foto Carrer Lliure

En nois, el 110t només tindrà la representació d’en Marc Gale, sempre present i cada evolucionant, però encara lluny de les primeres places, intentarà arribar a la final, i d’en Javi Lorente, de L’Hospitalet At., un magnífic atleta que també correrà el 400t, pel que encara no és segur, depenent de si entra o no a la final, que corri les tanques curtes. En tot cas, en gaudirem.

En les tanques llargues, a banda de Lorente, el millor classificat català és en Javi Delgado, campió altres vegades, que no arriba aquest cop en el seu millor estat de forma, però mai es pot descartar. També cal destacar la gran tasca de dos experimentats, com son Oriol Piqueras, que acumula any rere any presències als campionats absoluts, i Eric Esteve, que arriben per gaudir i donar alguna sorpresa. Finalment, Iker Gómez, de l’Agrupa, tanca la participació com a 17a millor marca.

Javier Delgado a la semifinal del 400mt de Getafe 2020. Foto CarrerLliure

Deixem pel final la cirereta del pastís. El premi gros, o un dels premis grossos. Si hem parlat de Maria Vicente, la nineta dels ulls a nivell català d’arreu de l’estat, que podem dir de Sara Gallego, un alter ego perfecte, triple campiona espanyola, que tornarà liderant la competició i amb opcions a tot, fins i tot d’una hipotètica plaça olímpica. No ho tindrà fàcil, doncs Nerea Bermejo serà una gran rival. Quatre atletes catalanes més completen la llista. Lluisa Mitjà, un altre premi a la constància, seguida de Geena Stephens, futur de les tanques catalanes. Sara Dorda i Andrea Trapé, amb una temporada més que destacable, buscaran millorar les seves marques i aproximar-se al minut. Alea iacta est.