Cas Zarco, d’Hondures a TÒquio

Cas Zarco, d’Hondures a TÒquio

El proper diumenge a la marató dels JJOO de Tokyo 2020, Ayad Lamdassem no serà l’únic atleta català present, també correrà Iván Zarco. Nascut a Barcelona i amb llicència per la Federació Catalana de tota la vida, després d’aconseguir la nacionalitat hondurenya defensarà els nous colors, doncs Iván Zarco és elegible per aquest país centreamericà des de l’1 de gener de 2020.

Atleta de migfons i fons de bon nivell català, ha competit en temporades anteriors formant part del CA Montornès, CA Igualada i CA Canovelles, actualment és atleta independent a Espanya. En el migfons va aconseguir unes millors marques de 1:55.63 i 3:52.62 en 800m i 1.500m respectivament. Ja en fons podem destacar els 14:28.03 en 5.000m i els 30:11.93 en el 10.000m, un atleta polivalent que també ha competit en cros i en curses en ruta.

La relació d’Iván Zarco amb la polèmica començava el 1 de desembre de 2019 a la Marató de València. Després d’arribar a meta en el 53è lloc de la general, amb un temps de 2:18:19 era desqualificat pel Jutge Àrbitre per prendre avituallament, en diverses ocasions, fora de les zones habilitades. A Carrer Lliure ens vam fer ressò d’aquest fet, explicant el cas i donant veu a diferents punts de vista. En el moment de l’article, l’atleta estava a l’espera de resposta del Comitè de Disciplina de la RFEA. Tot fa indicar que la resposta va ser favorable a l’atleta, doncs ara Iván Zarco consta de nou a la classificació de la marató de València 2019 i la marca està pujada al rànquing de la World Athletics.

Iván Zarco guanyant una cursa en ruta a Catalunya

Ja sent atleta hondureny de ple dret, Iván Zarco participava al Mundial de Mitja Marató 2020 a Gydnia (Polònia), classificant-se el 85è de la general amb una marca de 1:04:08. Arran d’aquesta competició el portal “HONDUSPORTS” el qualificava com a “El hondureño bala”, destacant que havia realitzat un nou Rècord Nacional, ocupant el 8è lloc entre els llatinoamericans.

Iván Zarco al Mundial de Mitja Marató 2020. Foto: Hondusports.com

El 22 de març del present 2021 la revista “CORREDOR” feia pública una notícia que de seguida es va fer viral. L’atleta internacional Camilo Santiago Jimenez havia competit el dia abans a la marató Itelligence Citylauf Invitational de Dresden (Alemanya) amb el dorsal de l’hondureny Iván Zarco i així constava a les classificacions oficials. Fins i tot la Federació Hondurenya d’Atletisme celebrava la consecució d’un nou Rècord Nacional per part de Zarco, establint-lo en 2:17:46, marca que l’hauria apropat a garantir la seva presència als JJOO.

Camilo Santiago, molt abrigat, amb el dorsal de Iván Zarco a la Marató de Dresden

Iván Zarco no es va pronunciar, ni s’ha pronunciat públicament sobre aquests fets en cap moment. La versió donada per Camilo Santiago va ser que ells dos van viatjar junts a Dresden, doncs ell havia de fer de llebre a Zarco, però que durant l’escalfament el català renunciava a participar per trobar-se lesionat. Sembla ser que durant aquest escalfament, algú va robar la motxilla de Camilo Santiago en el que es trobava el seu dorsal i el xip. Segons la versió donada per l’atleta, Camilo Santiago comunicava aquest fet a l’organitzador de la marató i la resposta era que podia córrer amb el de Zarco, donat que no tenia previst participar i que ja ho actualitzarien en el sistema informàtic de resultats.

L’organització de la Marató de Dresden, que va ser una cursa reservada per a corredors elit amb opcions de classificació pels JJOO de Tòquio 2020, va fer públic un comunicat en el que desmentia la versió donada per Camilo Santiago. Indicava que en cap moment l’atleta havia informat de cap incidència a cap membre de l’organització, i que en cas d’haver-ho fet no se li hauria permès participar amb el dorsal d’un altre atleta, si no que se li hauria facilitat un de nou. Recordem que van córrer poc més de 50 atletes, per tant aquests temes logístics es podien gestionar amb agilitat. Actualitzar la classificació i desqualificant al dorsal 450 assignat a Iván Zarco, atleta del Air Runners a Hondures.

Davant d’aquests fets es va obrir una investigació a nivell internacional i els 2 atletes resultaven sancionats. Camilo Santiago ha estat sotmès a una suspensió de llicència per 2 anys, per tant tot i tenir la mínima per participar als JJOO (2:09:56 a València 2020), es quedava fora de la lluita olímpica, ja amb 38 anys això podria ser el final de la seva carrera esportiva d’alt nivell. En el cas de Iván Zarco també era sancionat, però presentava recurs al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) que era resolt al seu favor, per tant la sanció quedava anul·lada.


Sorprenentment la marca de 2:17:46 de la marató de Dresden encara figura en el perfil de Iván Zarco al web de la WA a l’apartat de resultats de 2021, no en els de “Personal Best”.

Una cop tancat el cas de Dresden, s’obria una nova polèmica per a Iván Zarco, en aquest cas de domèstica a Hondures. El Comitè Olímpic Hondureny disposava només d’una plaça d’invitació per a que participés un dels seus millors atletes als JJOO de Tokyo 2020, i aquesta plaça estava en disputa entre 4 atletes.

Un d’ells, el també català Elvin Josué Canales (GEiE Gironi), corredor de 19 anys especialitzat en 800m, no estava prou ben situat en el World Ranking en el moment de prendre la decisió. Posteriorment, el 17 de juliol al Míting de Ninove aconseguia nova marca personal de 800m en 1:47.51, que el podria haver portar a Tokyo però ja era tard. Un altre atleta en discòrdia era Zack Short llançador de pes establert a Estats Units, que el passat 17 d’abril establia el Rècord d’Hondures en 19.75m. És un atleta de gran nivell, però sense opcions als JJOO, doncs les invitacions no són vàlides pels concursos, únicament per curses. La mínima en el llançament de pes estava situada en els 21.10 metres.

L’Elvin Josué Canales amb la selecció d’Hondures. Foto: FAH

Ja només quedava la pugna amb el velocista Melique Garcia, atleta de 10.50 i 21.70 en 100m i 200m respectivament. Melique Garcia estava força millor posicionat en el World Rànquing que Iván Zarco, però la Federació Hondurenya en un gir de guió de darrera hora deixava fora a Garcia en favor de Zarco. La Federació va al·ludir que Melique Garcia no disposava del passaport hondureny en vigor per a no convocar-lo. Garcia va indicar ala revista CORREDOR que sempre havia participat en competicions internacionals representant a Hondures amb el passaport americà (USA), sense cap problema, també va lamentar que no se li donés cap tipus d’ajuda per agilitzar la regularització del passaport hondureny.

Melique Garca a principis de juliol. Foto: laprensa.hn

Desprès de tots aquests fets, el tortuós camí va quedar lliure i Iván Zarco podrà participar a la Marató dels JJOO Olímpics de Tokyo 2020 el proper diumenge, juntament amb els millors atletes del món. En aquests moments ja s’ha fet pública la llista de sortida, l’atleta hondureny amb els seus 2:18:19 disposa de la pitjor marca personal dels 106 participants, tots els restants han corregut per sota de les 2:11:30 que era la mínima establerta. Per tant, es preveu que haurà de córrer en solitari des dels primers quilòmetres, doncs aquests 7 minuts de diferència en les marques personals, equivalen a uns 10” en el ritme/km.

A continuació un petit vídeo publicat avui a YouTube per Diario La Prensa d’Hondures per conèixer a Iván Zarco, en el que s’expliquen els motius de la seva nacionalització.

Foto de capçalera: Diario La Prensa (Hondures)