Zarco desqualificat a València

Zarco desqualificat a València

Com es va comentar a l’article “Catalans a València”, Iván Zarco (CA Canovelles) després de finalitzar la “Maratón Valencia Trinidad Alfonso” el passat diumenge 1 de desembre, amb una marca personal de 2:18:19, s’assabentava al dia següent tot arribant a casa que havia estat desqualificat per agafar avituallament fora dels llocs oficials (article 240.8.h). Per tant no disposava de l’oportunitat de reclamar ni al Jutge Àrbitre, ni al Jurat d’Apel·lació de la competició, sí que té el dret de recórrer al Comitè de Disciplina de la RFEA.

Arran d’un tuit de Joaquín Carmona (@Jokin4318) informant del cas, moltes han estat les respostes que hi ha hagut, les opinions són força coincidents. Queda clar que amb el reglament a la mà, la situació produïda és antireglamentària, i que el desconeixement de la norma no eximeix el seu compliment, però es comenten tres fets importants que s’haurien de tenir en compte per avaluar deixar sense efecte la seva desqualificació. Tot seguit, els comentem::

Primer: el propi article 240.8.h indica que per una infracció el Jutge Àrbitre o bé el Jutge Auxiliar de circuit haurien d’advertir amb una targeta groga a l’atleta, per que aquest sigui coneixedor de la infracció. Per una 2a infracció el Jutge Àrbitre haurà de desqualificar a l’atleta amb una targeta vermella i aquest haurà d’abandonar el circuit de manera immediata. En Iván Zarco en cap moment va ser advertit de manera verbal, ni se li va mostrar targeta groga, ni per descomptat la vermella.

Segon: com molt bé apunta en Nacho Cáceres, l’avituallament personalitzat a les taules oficials de l’organització és limitat, lògicament no té cabuda tothom que el desitgi doncs van ser més de 20.000 els participants. La marató de València avui en dia és una prova d’un nivell extremadament alt tant en categoria masculina com en femenina, això fa que Iván Zarco tot i aconseguir una gran marca de 2:18 no estigui ni entre els 50 primers homes de la general. Quedant fora de les taules oficials d’avituallament personalitzat, com si es tractés d’un popular més, es veu abocat a buscar la col·laboració d’un familiar per rebre avituallament personalitzat.


Tercer: com indiquen Carles Castillejo i Jon Koldo González, aplicant el reglament el 70% dels corredors haurien de ser desqualificats en una marató “popular”, doncs molts volen beure les seves sals minerals i gels coneguts i no experimentar, per evitar problemes estomacals. Tot i que en Iván Zarco pugui anar al voltant de la elit femenina, no s’ha d’oblidar que ell es tracta d’un corredor popular, de bon nivell, però popular i ha de ser considerat com a tal a l’hora d’aplicar aquesta norma tan estricta.

El reglament està clar el que diu, però la seva aplicació ha de ser prou flexible per a que sigui just amb els atletes, adaptant-se a la circumstàncies de la competició.

Estarem pendents de la resposta del Comitè de Disciplina de la RFEA en relació amb aquest cas.

Foto de capçalera: Cursa de Ca n’Anglada, AE Mitja Marató