10 magnífics a Dublín

10 magnífics a Dublín

Dublín serà la seu, el proper diumenge, del Campionat d’Europa de Cros on es donaran cita més de 600 atletes de 38 països. 10 han estat els atletes catalans seleccionats per la RFEA per a competir en aquesta gran cita hivernal del camp a través. A excepció de la cursa femenina absoluta, totes les altres categories estaran representades a gran nivell pels millors fondistes o migfondistes catalans de l’actualitat.

Esther Guerrero, Ayad Lamdassem, Abdessamad Oukhelfen, Adel Mechaal, Elia Saura, Aaron Las Heras, Adam Maijó, Carla Domínguez, Marc Fernández i Eric Lore són els nostres protagonistes.

El cros va ser el gran damnificat per la pandèmia de la COVID, mentre que es van realitzar campionats internacionals de pista coberta i aire lliure, el cros va veure com es cancel·lava tant el seu Campionat d’Europa, com el Mundial. Ara al 2021 recuperem l’Europeu, però el Campionat del Món (Bathurst, Austràlia) haurà d’esperar fins el febrer del 2023.

Circuits i distàncies per categories

A continuació fem un ràpid repàs del tots els representants catalans a Dublín.

L’equip estatal absolut masculí estarà format al 50% per fondistes catalans de màxim nivell, tots ells ja han estat medallistes individuals en campionats anteriors. Per ser el més veterà, en primer lloc Ayad Lamdassem (At Bikila) ara entrenat per Johny Ouriaghli, ja compte amb 8 participacions. Amb 10 medalles és l’atleta espanyol més llorejat en Europeus de Cros, ha pujat al podi per equips en totes les seves participacions, sent en 4 ocasions al calaix més alt. A nivell individual va ser sots campió a les edicions de Albufeira 2010 i Velenje 2011.

Abdessamad Oukhelfen i Ayad Lamdassem a meta. Foto: Atletismo RFEA

Lamdassem ha viscut un darrer any de somni, Rècord d’Espanya de Marató a València 2020 amb 2:06:35 i un 5è lloc als Jocs Olímpics de Tokio 2020. En els crosos d’aquesta tardor de 2021, també ha realitzat grans actuacions destacant el Cros d’Itàlica, on sent el 3er atleta estatal es guanyava la plaça per aquesta competició que tants bons moments ha viscut.

Adel Mechaal (New Balance Team) amb una temporada de cros irregular, es guanyava la plaça in extremis al Cross de la Constitución a Alcobendas. El deixeble d’Antonio Serrano ha pujat al podi individual en 2 ocasions sent bronze a Hyères 2015 i plata a Samorin 2017, sent sempre un rival a tenir en compte pels primers llocs.

Adel Mechaal liderant el grup amb Mola, Carro i Pérez. Foto: Miguélez team Atletismo RFEA

Finalitzem el trident català amb Abdessamad Oukhelfen (CD Nike Running), pels resultats obtinguts, sembla que és el que arribarà al Campionat en un millor estat de forma. A finals d’octubre marcava 28:19 als 10km de la Cursa Bombers de Barcelona, fent la major part del recorregut en solitari. A continuació en els crosos disputats al novembre, sempre ha estat al capdavant de la cursa en el grup d’africans, sent juntament amb l’aragonès Carlos Mayo, el millor atleta estatal del cros actual. L’atleta del grup d’entrenament de Maria Carbó, ja sap el que es pujar al podi, doncs al darrer Campionat d’Europa Lisboa 2019 va ser medalla de bronze Sub23. A les travesses, en Abdessamad Oukhelfen serà un atleta a tenir en compte pel podi.


Abdessamad Oukhelfen al Cros d’Atapuerca. Foto: Sportmedia

Esther Guerrero (New Balance Team) és una peça clau de l’equip de relleu mixt, ha estat en les 3 edicions realitzades fins el moment, sent medallista de bronze a Samorin 2017 i or a Tilburg 2018. A la que serà la seva 4a participació, la pupil·la de Joan LLeonart, tindrà per companys a  Marta Garcia, Víctor Ruiz i Abderrahman el Khayami, un potent equip que novament lluitarà pel podi.

Canvi Sergio Jiménez a Esther Guerrero a Lisboa 2019. Foto: Miguélez Team, Atletismo RFEA

En categoria Sub23 Èlia Saura (Valencia CA) arriba en un gran estat de forma, va ser la millor Sub23 estatal al Cros d’Atapuerca i la 2a a Itàlica. Entrenada per Juan Carlos Galán ja competeix de tu a tu amb les atletes absolutes.

Elia Saura (884) al Cross de Itálica. Foto: @atletasmodelos

En categoria masculina dos atletes de gran nivell seran els representants catalans. D’una banda el Sots campió d’Europa Sub23 Aaron Las Heras (Playas de Castellón), entrenat per Domingo López, fa un parèntesis a la seva temporada atlètica als Estats Units per lluitar per un gran lloc a l’Europeu. I d’altre Adam Maijó (Independent), integrat en el grup de Carles Castillejo, ha mostrat un estat de forma excepcional, sent el millor de la seva categoria en els prestigiosos crosos d’Atapuerca e Itàlica.

Adam Maijó amb Roberto Alaiz a Atapuerca. Foto: IG amaijof

En categoria Sub20, Carla Domínguez que recentment ha estat notícia per informar que la propera temporada formarà part del nou equip Asics Running, tancant l’etapa plena d’èxits a la Joventut Atlètica Sabadell. Entrenada per Albert Parreño, sent l’actual Campiona d’Europa de 5.000m i amb un bon resultat al Cros d’Itàlica, on era 2a per darrera de Mireya Arnedillo, pot aspirar a tot a l’Europeu de Dublín.

Carla Domínguez Campiona d’Espanya Sub20 Foto: RFEA Miguélez

A la cursa masculina Marc Fernández (AA Catalunya) i Eric Lore (CA Canaletes) deixebles de Carles Castillejo i Juan Carlos Galán respectivament. En Marc Fernández molt actiu i amb excel·lents resultats durant el mes de novembre. Guanyava el crosos de Zornotza i Amorebieta, a Atapuerca era 2on només superat per Pol Oriach, el mateix lloc ocupava dies després a Itàlica. Eric Lore es guanyava la classificació gràcies a dos 6ens llocs a Atapuerca e Itàlica.

Eric Lore (581) i Marc Fernández (563) al Cros d’Atapuerca.

A continuació un tuit de la “Athletics Ireland” en el que mostren el circuit del Campionat d’Europa.

Enllaç a les llistes de sortida i resultats de totes les curses.