Repàs a les competicions de 2021

Repàs a les competicions de 2021

Expliquem les competicions programades pel nou any, en un calendari encara marcat per la pandèmia de la COVID-19

Fa dos dies explicàvem que degut a les noves restriccions posades en marxa per la Generalitat de Catalunya, era molt possible que no es pogués començar la Pista Coberta al Sant Jordi, tot i que la Federació està treballant perquè no hi hagi d’haver cap problema.

Amb tot, tant la FCA, com la RFEA i European i World Athletics han dissenyat els seus calendaris, uns oficials i d’altres encara per incorporar al circuit. No obstant, totes les federacions han creat un esbós que es podrà anar complint més o menys, depenent de les circumstàncies evidents produïdes per la mateixa pandèmia.

Comencem per la Federació Catalana. Fa unes setmanes publicàvem un calendari possible, que a priori està aprovat però no està incorporat al circuit, doncs les últimes novetats han fet que, si els controls catalans no entren dins del calendari RFEA, s’haurien de posposar, doncs la Generalitat prohibeix encara la celebració de proves a nivell territorial.

De moment, aquest cap de setmana ha quedat suspès un control RFEA que organitzava l‘Agrupació de Catalunya a les pistes de Serrahima, on hi podien participar, teòricament, els atletes entre els 50 millors del rànquing de cada prova.

Pel que fa a la Pista Coberta que aquest any estarà instal·lada al Sant Jordi, si es poden complir els terminis, hauria de començar entre el 16 i el 17 de gener, on es celebrarien dos controls absoluts, un de sub16 i l’altre de sub18-20. Ja el segon cap de setmana (23 i 24) viuríem el Campionat de Catalunya de Clubs B i A, a l’espera de saber els clubs participants (tot i que en principi s’hauria de respectar la classificació de l’any passat, amb els ascensos de l’Avinent Manresa masculí i l’UCA femení).

UCA amb el trofeu de campiones que els hi dona l’ascens a A. Foto de Carrer Lliure

El tercer cap de setmana tindria lloc el Campionat de Catalunya Absolut (31 de gener), amb poques opcions per a molts atletes d’haver aconseguit una marca prou bona per entrar-hi. El dia anterior (30 de gener) es viuria el Campionat de Clubs sub16.

El 7 de febrer, enmig de controls absoluts, s’hauria de celebrar el Campionat de Clubs sub20. El 10 és la data prevista pel Míting Internacional de Catalunya (aquest cop a Barcelona i no a Sabadell). El cap de setmana del 20 de febrer tindrien lloc cinc campionats de Catalunya, entre els que destaquen el sub20 i el de Clubs Màster.

El cap de setmana del 27 i el 28 tindran llocs els diferents campionats d’escola, com per exemple la prèvia sub14, el Campionat de Combinades 16-18 o els campionats de relleus. A priori, i per un tema de dates, la PC catalana hauria d’acabar el cap de setmana del 6 i 7 de març.

Durant la temporada de PC també està pendent de disputar-se els controls de llançaments d’hivern i el Campionat de Catalunya.


A nivell estatal, el sis de febrer s’hauria de disputar el Campionat de Clubs de Divisió d’Honor de dones i homes (Copa Reina i Copa del Rey), on hi hauria algun equip català involucrat. El 13 i 14 seria la data del primer campionat d’Espanya, el sub23, encara amb lloc per determinar. Ja el 20 i el 21 arribaria el Campionat d’Espanya Absolut, marcat per les dures restriccions a l’hora d’aconseguir la mínima i la reducció de places.

60 mt Camp. Clubs A. (Foto: ©Teo Tovar / Atletisme Català)

El 24 tindrà lloc el Meeting Vila de Madrid, on també hi participen atletes de nivell catalans. Ja de cara al març, està previst que es pugui celebrar el campionat d’Europa a Torun (Polònia) durant el 5, 6 i 7 de març, però faltant dos mesos encara ningú ho ha confirmat i la situació sanitària al país no acompanya. Aquell mateix cap de setmana se celebraria d’Espanya sub20 i el de clubs màster.

El 13-14 de març es disputarà el campionat d’Espanya Sub18 (a priori al Palau Sant Jordi) i entre el 19 i el 21 de març el campionat d’Espanya màster i Campionat d’Espanya sub16.

A banda del que passarà a Pista Coberta, sabem que durant l’estiu, el Campionat d’Espanya per Federacions se celebrarà a casa nostra, en concret a L’Hospitalet de Llobregat el 24 de juliol (sempre i quan la pandèmia ho respecti). També s’hauria de poder celebrar el Campionat d’Espanya Sub16 a Les Basses de Lleida (el dia 10 de juliol).

Aquest 2021 és any de JJOO (ajornats del 20 a Tòquio), també és any de Campionat d’Europa de Federacions (a Polònia durant l’última setmana de Maig), Campionat d’Europa sub23 a Bergen (8-11 de Juliol) i Campionat d’Europa sub20 a Tallin (Estònia) durant el 15 al 18 de juliol.

Aaron Las Heras, or en 5.000m i MMP Foto: RFEA

De cara als campionats d’Espanya previstos a l’Aire Lliure, el 19 i 20 de juny se celebrarà a Nerja el Campionat d’Espanya sub23, el 26 i 27 a Getafe, el Campionat Absolut, el 3 i 4 de Juliol a Monzón, el Campionat d’Espanya sub20 i el 24-25 de Juliol, a Huelva, el Campionat sub18.

Pel que fa als campionats de clubs, el 24 d’Abril hauria de començar (amb seus encara per determinar) els Campionats d’Espanya de Clubs de DH i 1a Divisió (La Ligasport i Liga Iberdrola). La 2a jornada es disputaria el 8 de maig i la final e 29 de maig, data també del Campionat de Clubs de 2a divisió. El campionat de Clubs sub20 es disputaria el 22 de maig.

L’equip masculí del FC Barcelona, per JJ Vico.

Queda pendent saber quan es disputarà el Campionat de Clubs de Catalunya, prova que la temporada passada va quedar suspesa.

Tot això queda supeditat a un inici d’any on la pandèmia marcarà possiblement moltes de les dates. De moment, a nivell espanyol és on s’han suspès menys coses. La RFEA sempre és partidària de tirar endavant la majoria de les proves, encara que sigui amb fortes mesures de seguretat sanitària i sense públic.