Mercat de fitxatges mogut

Mercat de fitxatges mogut

Els clubs catalans ultimen la preparació de les seves plantilles amb els canvis confirmats. L’Agrupació de Catalunya, el Barça o l’Igualada protagonistes de l’últim mes pel que fa als fitxatges

Durant el mes de desembre, els clubs i els atletes han tingut molta feina, no sols a les pistes, també als despatxos. Hem vist casos d’atletes destacats que han renovat el seu compromís amb el club actual (Sara Gallego amb l’Hospitalet Atletisme o Aleix Pi amb l’Agrupació) i també de molts d’altres que han decidit canviar de club per ofertes millors o simplement per canvi d’aires. Anem a fer un repàs d’aquests canvis, amb les posteriors explicacions i valoracions d’algun dels protagonistes.

El primer en confirmar el canvi de club va ser un dels actuals atletes sub23 amb més recorregut a nivell català, actual medallista a l’Europeu de Cros, l’ex de l’Igualada Abdessamad Oukhelfen, que deixa l’Anoia per fitxar pel club més important a nivell nacional, el Playas de Castellón. Oukhelfen ens explica que “fitxar pel Playas de Castellón significa que estem fent les coses bé i em sento content de formar part del millor club d’Europa. En tot cas, agraeixo molt aquests anys a l’Igualada”.

El Playas de Castellón va publicar aquest cartell a les seves xarxes socials. Foto: Instagram

El CA Igualada, que lluita any rere any per mantenir-se en l’elit de l’atletisme català, va confirmar l’arribada de dos atletes amb cartell: Eloi Santafé, procedent del JA Sabadell, i Héctor Ramos, del Barça. Santafé ens explica que “he volgut canviar de club degut a que m’agrada competir amb solvència en les competicions de club, i al JAS malauradament cada cop queden menys atletes. Últimament em trobava sol als campionats d’Espanya i a l’Igualada puc fer més grup”. A més d’ells dos, el club igualadí va confirmar l’arribada de la velocista Celia Morillo, procedent del Montornés i de l’especialista en 800mll, Eric Verdugo, procedent del CE Cerdanyola. També es reforça amb Miguel Antonio Jalón, del CA Nou Barris.

L’Agrupació de Catalunya també ha patit un gran ball de noms. Fa pocs dies confirmava la llista de reforços. En nois, Sergi Liébana, Roger Martínez, Ángel Torrero i Daniel Torrero (Salt d’Alçada), Jordi Belenguer i Rubén Pros, que torna a la competició (velocitat), Daniel Collar, Marc Liébana, Albert Herrero i Albert Segués (Llançaments), Aleix Serra i Albert Parreño (Fons) i Biel Mayans (400mll). Pel que fa a les noies, Ouafaa Hamani, Daniela Burguete, Anna Flaquer i Marina Freixa (fons), Estela Garrido (Velocitat), Maria Navarro i Anna Pla (llançaments), Andrea Sabou (Salts) i Nadia Tolos (400mt).

No obstant, també ha patit baixes importants. La més sonada, la de Zoya Naumov, que després de 8 anys abandona el club per fitxar pel New Balance. L’atleta, que ha aconseguit grans èxits, explica que “el fitxatge suposa una oportunitat per buscar el màxim rendiment en competició i poder consolidar-me a nivell internacional. Començar amb New Balance em proporciona el canvi que necessitava tan a nivell físic com psicològic”. A banda de Zoya, Alex Kingue ha fitxat pel Fent Camí Mislata, Ferran Merino ha fitxat pel Cornellà Atlètic i Fani Fortes per l’Unicaja.

El CA Igualada va promocionar aixi l’arribada de l’Eloi Santafé

A nivell individual, també cal destacar la marxa de l’Elia Saura del CA Canaletes. Saura és una de les atletes amb més futur a nivell català en les proves de mig-fons i cros i el València Atletismo ha decidit apostar fort per ella. L’atleta catalana ens explica que “el canvi de club és una manera de sortir de la zona de confort i donar un pas endavant esportivament. Vull formar part d’una nova família i tenir objectius més ambiciosos” admet Saura, que continuarà entrenant a Barcelona.

El Barça, malgrat la seva forta plantilla, també ha patit baixes destacades i s’ha reforçat amb noms d’atletes amb projecció. Les baixes més destacades a nivell català han estat la marxa d’Artur Bossy al CastiCáceres CA (equip entrenat per Carles Castillejo) i de Carmen Sánchez al Valencia Atletismo. A més, el club ha decidit no comptar amb Gerard M Porras de cara a les competicions absolutes, malgrat que seguirà vestint la samarreta. A nivell estatal cal remarcar les baixes d’Álvaro de Arriba (Nike), Marcos Ruíz (Playas) i Geraxane Ussía (Pamplona At.) i les arribades d’Alba Borrero (Unicaja-velocitat), Águeda Marqués (Playas-Fons), Pedro Garcia (tanques) i Auri Lorena Bokesa (400mll). En el sentit estrictament local, cal destacar diversos moviments: el fitxatge del jove Miguel Gasch, que la temporada passada va sorprendre en velocitat competint amb l’escola Viaró, la marxa del tanquista lleidatà Sergi Felis al Fent Camí Mislata i les arribades de Rosa Maria Buscà, triplista procedent del CA Laietània, la velocista Carla Gascón (CA Sant Just), guanyadora en diversos campionats catalans de base i la tanquista Melango Muakuku (CA Nou Barris). Les dues últimes aportaran molt de nivell al grup sub20 blaugrana. També s’ha de remarcar que l’atleta xilena Stephanie Saavedra, casada amb el també atleta del Barça Pau Fradera, arriba al club blaugrana procedent del Atletismo Alcorcón.

Artur Bossy amb el Carles Castillejo el dia de la seva presentació. Foto Instagram

D’altra banda, un altre club de primera divisió catalana, l’Avinent Manresa, segueix enfortint el seu grup femení. Sense haver patit baixes (Només cal destacar que Paula Raúl està centrada ara en l’skeleton i la llançadora Montserrat Montañés estudiant als EEUU), s’ha reforçat amb l’arribada de les velocistes Maria Quetglas i Yesica Marianly Jiménez, la llançadora de martell cordovesa Coral Montes i la mig-fondista Irene Batlle, que afegeixen bones marques al seu grup format per atletes com Mar Juárez, Mònica Clemente, Marina Guerrero, Meritxell Tarragó, Laia Sola o Emilia del Hoyo.

Xavi Lleonart, director esportiu de l’entitat, comenta que “afrontem amb optimisme el repte d’una nova temporada en la màxima categoria estatal, tot i que som conscients de que serà complicat, com ho ha estat en tots aquests anys, mantenir la categoria“. Admet que “ha estat important mantenir el bloc, i a Mònica Clemente i Mar Juárez com a líders de la formació”. El club tindrà aquest 2020 l’afiliació del CA Figueres i el CA Olesa.

L’Hospitalet Atletisme s’ha reforçat amb els velocistes Paulino Sáez (Lleida) i Paula Llisostella (GEiEG) i la incoporació definitiva de Biel Tenias (CA Laietània), que afegeixen més pólvora al grup de nois i noies que lluiten a nivell català i estatal en les divisions més altes. Malgrat tot, a l’Hospi, cal apuntar una baixa que no deixa indiferent: el veterà marxador Chuso Garcia Bragado, actual recordman en participacions mundials, deixa el club i no competirà per cap equip.

Força destacades son les baixes de dos clubs també punters de l’atletisme català, que en els darrers anys estan veient reduïda la seva capacitat de crear equips potents. En el JA Sabadell cal destacar la marxa de Laia Casajoana, que va assistir a l’últim europeu de Cros, a l’AD Marathon de Madrid. A Terres Lleidatanes destaca la marxa de les germanes Radsma (Aitana i África) al totpoderós Playas de Castellón, deixant enrere molts anys al Lleida UA.

L’últim cas a remarcar és el del Cornellà Atlètic. No tan per les arribades (hem comentat la del decatleta Ferran Merino i cal destacar el fitxatge d’Ona Rossell, velocista que ha començat la temporada de forma esplèndida), sinó per haver mantingut un bloc que l’any passat el va portar a conquerir el bronze en el Campionat de Clubs de Catalunya i a pujar a 1a divisió de nois a nivell estatal. L’arribada del tècnic Sebastià Conesa, un dels més prestigiosos de l’estat, ajudarà a potenciar encara més els atletes del club del Baix Llobregat.

Un dels últims moviments també ha estat un dels més destacats: el velocista Oriol Madí, del CA Sant Celoni, confirmava la seva marxa al Playas de Castellón després de sis temporades al club del Baix Montseny.