Simón i Carrión, campions d’Espanya de trail running

Simón i Carrión, campions d’Espanya de trail running

Andreu Simón (CA Olesa) i Gisela Carrión (CE Penedès), eren clares opcions al podi, però ahir es va ratificar. Els dos ultracorredors catalans es van proclamar ahir Campions d’Espanya de trail running RFEA al circuit el Paso (La Palma), amb Marta Molins (CA Granollers) com a tercera al podi femení.

La carrera masculina ha tingut un clar dominador en Andreu Simón, atleta internacional del CE Olesa que arribava a l’illa canària sense haver competit en els últims set mesos però que des de l’inici de la prova va sortir a fort ritme acompanyat de Zaid Aït Malek, que van anar plegats fins al primer control d’avituallament situat en la Cumbrecita (11,32km) amb un grup perseguidor format per Alejandro Forcades, Mario Mirabel i David López Castán, a més de dos minuts.

Així s’han mantingut fins a la base El Reventón (18,72km), la part més dura de la carrera amb un ascens fins als 1.420m on Simón ha agafat distància al seu rival amb un ritme que no ha decaigut en cap moment que fins i tot ha anat augmentant a mesura que passaven els quilòmetres; qui també s’acostava al segon classificat Malek era Forcades, que en un gran ascens a aquest segon punt d’avituallament, retallava distància al seu rival.

Pel quart pas per Las Pernadas (33,29km), Simón, a un ritme espectacular i en ple descens en direcció cap a la meta, es va presentar com el nou campió, amb una gambada uniforme i sense donar mostres de flaquesa pels quilòmetres que portava ja a les seves cames; Forcades mantenia la seva segona plaça així com Malek, que tractava de mantenir aquesta privilegiada plaça però ja sentint l’alè de Borja Fernández, que venia molt fort.

En El Pino de la Virgen (38,20km) ningú discutia ja la primera plaça de Simón, que ha continuat augmentant fins als tres minuts el seu avantatge amb Forcades en continu descens i amb una gambada encara més forta del català; anava enfilat a meta i així seria en una part final de descens vertiginós pels camins de l’illa, per a arribar sobrat marcant un temps de 3.38.47 pels 44 km de recorregut. Just quatre minuts després (3.42:47) arribava Alejandro Forcades, subcampió d’Espanya i tercer Borja Fernández, en una enorme progressió en la part final de la cursa, amb un temps de 3.45.40.

Andreu Simón Aymerich (CA Olesa) al podi del campionat d'Espanya trailrunning 2020
Andreu Simón Aymerich (CA Olesa) guanyador, juntament amb Alejandro Forcades Pujol (Independent) i Borja Fernandez Fernandez (KM Vertical) completant el podi.

La femenina també ha sigut espectacular on tot s’ha decidit als darrers kilometres. De sortida, Azara García de los Salmones i Ohiana Kortázar, a priori les dues favorites al triomf final, s’han posat al capdavant de la prova des de la mateixa sortida; ambdues capdavanteres amb gran facilitat en els primers desnivells que els portarien a La Cumbrecita on seria Ohiana la primera a fer el cim, a poc més d’un minut de Azara que gairebé no parava a l’avituallament (per més d’un minut d’Oihana) que l’ha fet retallar temps amb el seu rival. Per darrere anaven passant Marta Molins (a més d’un minut de Azara) dos minuts més enrere Virginia Pérez i Gisela Carrión.


Kortázar, que per aquest parcial passava 12a en el global de la competició, una mostra més del gran nivell d’aquesta atleta que als 36 anys i després de la seva maternitat ha tornat amb molta força; així arribava fins a la base de El Reventón on tindria l’apropament d’Azara, que es desenvolupa millor en les pujades i que l’ha anat retallant temps com així s’esperava en l’ascens al punt de El Reventón, que novament faria la selecció de la carrera. Per aquest segon pas, Oihana mantenia un ampli avantatge sobre Azara (gairebé dos minuts) i acostant-se a aquesta, Marta Molist a uns quinze segons.

Anaven caient els quilòmetres i ja en La Pernada Oihana Kortázar veia com les seves rivals s’anaven acostant, llavors la corredora basca ja no tenia la mateixa frescor que havia demostrat abans i en el Pino de la Virgen les distàncies s’anaven escurçant sent Gisela Carrión la que millor aguantava aquests últims quilòmetres de descens cap a la meta; tant que després del llarg camí recte abans d’agafar els últims trams de fort descens, Gisela superava a Ohiana i encara que en un primer moment no aconseguia marxar, al final havia de sucumbir davant l’enorme baixada que es marcava la barcelonina, aconseguint el seu primer títol de campiona d’Espanya.

Per darrere arribava una Ohiana que s’havia deixat tot però que les forces al final eren les justes per acabar subcampiona. Completava el podi una altra gran actuació amb nom propi: Marta Molins.

Dues catalanes, Gisela Carrión Bertran (CE Penedès) i Marta Molist Codina (CA Granollers) al podi del campionat d'Espanya trailrunning 2020
Gisela Carrión Bertran (CE Penedès) com a guanyadora i Marta Molist Codina (CA Granollers) com a tercera de la general amb la corredora basca Oihana Kortazar Aranzeta (Durango Kirol Taldea) completant el podi.

La cursa s’ha dut a terme sota un estricte protocol sanitari. Tots els participants han hagut de realitzar una PCR amb resultat negatiu mínim 96 hores abans de viatjar a la Palma. A més, la sortida de la prova, que s’ha donat a les 8 del matí, ha estat de manera esglaonada en grups de 10 atletes separats cada sèrie per 30 segons. En tot moment, sortida, carrera, avituallaments individuals i arribada a meta, s’han complert tots els protocols de seguretat establerts prèviament on a més s’ha comptat amb equips de control COVID-19.

Font: RFEA