Prèvia de l’absolut: Vallehermoso

Prèvia de l’absolut: Vallehermoso

L’Estadi Vallehermoso serà una de les quatre seus que acollirà el 100º Campionat d’Espanya Absolut, realitzant-se les proves de migfons, fons, marxa i també el concurs de salt amb perxa i les proves combinades, tant en categoria masculina com femenina. Pel que fa a la representació catalana, participaran 23 atletes, 8 noies i 15 nois, 6 d’ells es troben en el Top 3 del rànquing com son Vicky Sauleda (800m), Abdessamad Oukhelfen (5.000m), Ibrahim Ezzaydouni (3.000m obst), Jesús Castillo (decatló), Igor Bychkov (perxa) i Esther Guerrero que també és la líder de l’any tant en 800m com en 1.500m.

Cal destacar l’anunci realitzat per Esther Guerrero en el que explicava que intentarà aconseguir el doblet guanyant els títols de 800m i 1.500m, fita anteriorment ja aconseguida per la sabadellenca Carme Valero de manera consecutiva del 1974 al 1976. Tot i l’alt nivell demostrat per Esther aquest estiu, no serà un repte senzill amb 4 curses en 24 hores davant de rivals que també lluitaran pel títol. Les semifinals seran dissabte a les 18:25h i 19:10h, i les finals diumenge a les 18:25h i 18:35h de 800m i 1.500m respectivament.

Cartell 100 Campeonato de España, Estadi Vallehermoso

A continuació farem un repàs prova a prova, per veure qui són els atletes catalans presents i quines opcions tenen en aquest campionat.

Comencem per la prova més curta, els 800m, que a la vegada és la prova amb la participació més nombrosa i a on tenim clares opcions al títol en categoria femenina amb Esther Guerrero (New Balance Team). Esther Guerrero és la líder de l’any amb 2:00.56 (RCAT), amb gairebé 6” de marge sobre la 2a del rànquing 2020 que és Victòria Sauleda (Independent) que té opció de podi. Amb bones opcions per estar a la final, Irene Bonafonte (Ría Ferrol) i Marina Martínez (CA Laietània), també competirà l’atleta del AA Xafatolls Núria Tilló. Tot i la bona participació catalana, aquest any no estaran presents Zoya Naumov (New Balance Team) campiona al 2018 e Irene Bonilla (FC barcelona) una atleta habitual a les finals.

Esther Guerrero després del 1.000m de la DL de Brusel·les.

En el 800m masculí enguany només estaran presents 2 atletes de categoria Sub23. Elvin Josué Canales (GEiE Gironí) que aquest estiu ha corregut en 1:50.70 i Carlos Saez (U Colomenca At) que ho ha fet en 1:52.21. L’atleta del GEEIG per la seva condició d’Hondureny no pot passar a la final, per tant ho haurà de donar tot a la semifinal. Carlos Saez té complicada la classificació per la final, doncs la seva marca d’inscripció és la 15a dels participants. En aquesta atípica temporada Miquel Doménech (CA Gavà) no hi serà present.

En el 1.500m, com comentàvem inicialment també participarà la banyolina Esther Guerrero (New Balance Team) que vol aconseguir el doblet de títols, sent la única representant catalana a la prova. Esther aquest estiu ha corregut en 4:03.13 (DL Estocolm), pel que avantatge en gairebé 10” al grupet perseguidor format per Solange Pereira, Celia Antón, Lucia Rodríguez i Marta Garcia que estan en els 4:12 – 4:13. A priori sembla que ho pot aconseguir, però s’ha de veure com gestiona la fatiga acumulada i l’enduriment de les curses per part de les rivals.

En el 1.500m masculí, per 1a vegada en molts anys l’atletisme català no comptarà amb atletes amb opcions al podi, però sí que estarem representats per 3 joves atletes de categoria Sub23 que estan cridats a fer grans actuacions en properes temporades. Aaron Las Heras i Annasse Mahboub del Playas de Castellón, i Santiago Catrofé (CA Sta Cristina d’Aro). Estant tots 3 en marques sobre els 3:42 – 3:43 lluitaran per estar presents a la final de diumenge. Trobarem a faltar a atletes com Marc Alcalà, Llorenç Sales i Adel Mechaal.

Aaron Las Heras, or en 5.000m i MMP Foto: RFEA

Amb el 5.000m masculí tindrem un dels plats forts de la jornada de diumenge, competirà en Abdessamad Oukhelfen (Playas de Castellón), l’atleta català més en forma del moment, el passat dimarts realitzava un registre extraordinari de 13:17.95 a la Golden Spike Ostrava. Abdessamad està en un estat de forma terrible, però tindrà davant a un grup de grans rivals com Ouassim Oumaiz que amb 13:13.14 té el Rècord d’Espanya Sub23, a Toni Abadia i a Fernando Carro que són atletes de gran experiència i amb un gran final, al tenir també grans registres en 1.500m, tampoc ens podem oblidar de Roberto Alaiz, Chiki Pérez i el triatleta Mario Mola. També competirà un altre atleta català del grup de Maria Carbó, en Lahcen Ait Alibou (CA Igualada) que amb PB de 14:00.92 intentarà millorà la seva marca. El fons femení a Catalunya no passa per un bon moment i es demostra amb el fet que no hi haurà representació femenina en el 5.000m. Faltaran atletes habituals al Campionat d’Espanya com Adel Mechaal, Artur Bossy i Miriam Ortiz.


Abdessamad Oukhelfen al cartell de la Golden Spike Ostrava

El 3.000m obstacles masculí serà la prova de l’estadi de Vallehermoso que comptarà amb la presència catalana més nombrosa en categoria masculina amb 5 atletes. Destaquem la presència de l’atleta blaugrana Ibrahim Ezzaydouni que amb 8.14.49 de 2019 compta amb la 2a marca dels participants, però amb el handicap que aquesta cursa serà el debut de la temporada per ell. També important la participació de Ibrahim Chakir (Atletismo Numantino) que aquesta temporada 2020 ha tornat al seu millor nivell, 8:32.98 a Castellón al mes d’agost i guanyant el 3.000m obst de la Copa LaLigaSports Oro el cap de setmana passat. A la lluita per les medalles tindran davant a rivals de gran nivell com a Fernando Carro, Daniel Arce i Sebas Martos. També participarà l’atleta andorrà Nahuel Carabaña (Playas de Castellón) que recentment establia un nou rècord nacional i El Mehdi Aboujanah (FC Barcelona) i Abderrahim Ougra (GEiE Gironí).

Ibrahim Ezzaydouni en el 3000 obstacles de Doha. Foto de Miguélez Team RFEA

En categoria femenina al 3.000m obstacles competirà Marina Guerrero (Avinent Manresa), seran els primers obstacles de la temporada per ella, doncs fins el moment només ha competit en llisos. Per marques d’inscripcions els 2 primers llocs semblen clars per Irene Sánchez-Escribano i per a Clara Viñaras, però Marina pot estar lluitant pel tercer calaix del podi.

Marina Guerrero arribant a meta el passat cap de setmana. Foto de Carrer Lliure

Seguint amb els Guerrero passem al 10.000m marxa, en aquest cas amb Marc Guerrero (L’Hospitalet Atletisme) que serà l’únic marxador/a present al Campionat d’Espanya. Marc Guerrero amb una marca de 46:33.3 (2020), està lluny de les posicions de podi e intentarà ocupar plaça de finalista. Hi haurà absències catalanes importants com Raquel Gonzalez, Mario Viñas o Mariona Garcia.

Un cop finalitzades les curses repassem els concursos que també tindran lloc al nou estadi de Vallehermoso.

Al salt amb perxa competirà Igor Bychkov (Playas de Castellón), amb la 2a marca dels inscrits, 5.48m de 2018, la seva participació és una incògnita doncs a les 2 competicions realitzades aquest estiu a Castelló i a València va finalitzar sense marca vàlida. No havent competit aquest estiu, no estaran presents al campionat ni Dídac Salas, ni Aleix Pi.

En categoria femenina, saltaran Mònica Clemente (Avinent Manresa) i Clara Fernández (Muntanyenc S.Cugat) totes dues entrenades per Alberto Ruiz. Mònica Clemente amb els 4.31m de 2019 podria aspirar a un lloc al podi, però al 2020 “només” ha saltat 4.16m en PC i 3.80m a l’aire lliure, el passat cap de setmana a la Copa Iberdrola Oro. Clara Fernández a Vallehermoso farà el seu debut a la temporada d’estiu 2020.

Mònica Clemente Foto: Avinent Manresa

Tanquem el repàs del anàlisis del prova a prova, amb les combinades. En aquesta temporada tant estranya, el pronòstic de les combinades està totalment obert doncs cap dels favorits ha realitzat un decatló o heptatló en el cas de les noies. Per marques d’inscripció de 2019, en Jesús Castillo (Cornellà At) figura en 3r lloc, pel que si realitza un bon concurs pot espirar a tot. En el cas d’elles, Emilia del Hoyo (Avinent Manresa) és 5a entre les inscrites a l’heptatló, pel que també podria lluitar pel podi. En aquesta prova cal destacar la absència important de Maria Vicente (CD Nike Running), després de competir a finals de juliol i durant l’agost en 100mll (11.91), 100m tq (13.60), llargada (5.97m) i pes (11.69), va decidir posar punt final a la temporada i pensar ja en el 2021. Tampoc hi serà la blaugrana Mar Vico.

Jesús Castillo durant el concurs de javelina amb la Selecció Catalana. Foto: JJVico

L’espectacle està servit.

Cartell 100 Campeonato de España, indicant les 4 seus.