Polèmica amb la selecció de Mitja

Polèmica amb la selecció de Mitja

La RFEA ha fet pública la llista d’atletes “preseleccionats” pel Campionat del Món de Mitja Marató. Marta Galimany, Ayad Lamdassem i Adel Mechaal són els 3 catalans que podran competir a Gydnia (Polònia) el proper 17 d’octubre.

A principis de març publicàvem un extens article que titulàvem “2020 any de mitges que relatava tots els atletes espanyols que disposaven tant de la mínima pel Mundial, que en aquell moment s’havia de disputar el 29 de març, com pel Campionat d’Europa de París 29 d’agost i també comentava l’evolució de Marta Galimany en aquesta prova. Però la pandèmia per la COVID-19 va trencar tots els calendaris, nacionals e internacionals, aquest estiu no s’ha disputat ni el Campionat d’Europa de París, ni els JJOO de Tòquio. Afortunadament el Campionat del Món de Mitja Marató sembla que sí es podrà celebrar a la nova data. Després de tant de temps farem una actualització de la situació.

El passat 15 de setembre la RFEA publicava una circular d’actualització dels criteris de selecció pel Mundial, rebaixant la mínima exigida de 1:03:00 i 1:13:00 a 1:04:00 i 1:13:46 per homes i dones respectivament, amb data límit de consecució el 27 de setembre. És a dir, donava la possibilitat de ser seleccionats a aquells atletes que només havien assolit la mínima pel Campionat d’Europa. S’indicava que tindrien preferència els atletes en possessió de la mínima del mundial, però era requisit imprescindible demostrar un bon estat de forma a les dates prèvies a la publicació de la selecció, i que es faria una prova test de 15.000m en pista el dia 26 de setembre a Sevilla per a poder-ho demostrar. El ritme demanat era de 2:58 (44:30) per ells i de 3:30 per elles (52:30).

Grup d’atletes espanyols, amb Ayad Lamdassem i Jaume Leiva Foto: @jaumeleiva

Uns dies més tard, el 20 de setembre entrava en escena un nou actor, Adel Mechaal (New Balance) que fins ara només havia competit en pista i cros amb grans èxits nacionals e internacions, debutava en mitja marató. Donat que actualment resideix a Turquia tenia l’oportunitat de competir a la Mitja Marató d’Estambul, quedant 2º amb una marca de 1:03:25. Per tant complia els 2 requisits demanats, mínima de 1:04:00 i demostrar bon estat de forma recent. El mateix dia Camilo Santiago guanyava la Mitja Marató de Barbastro amb un temps de 1:06:00, Camilo anteriorment havia corregut en 1:01:46 a la Mitja Marató de València (27-10-19) i en 1:03:41 en el Campionat d’Espanya disputat a Port de Sagunt el 2 de febrer de 2020.

En el cas de Marta Galimany (FC Barcelona, 1:11:13; Sevilla 2020), donat que el 4 de setembre establia a la Diamond League de Brusel·les una nova Millor Marca espanyola de 1 hora en pista en 17.546 metres (ritme de 3:25), el seleccionador considerava que no era necessària la seva presència en el test de Sevilla. A la mateixa situació es trobava l’actual Campiona d’Espanya Elena Loyo.

En el cas d’Ayad Lamdassem (At Bikila), 1:01:58 a la Mitja de València d’octubre de 2019 i 1:03:41 al Campionat d’Espanya el 2 de febrer a Sagunto, era necessari demostrar un bon estat de forma al test de 15.000m a Sevilla i ho va fer amb tota solvència, es demanava fer 44:30 i corrent relaxat en tot moment entrava a meta en 1er lloc amb 44:18, gairebé de la mà de Jorge Blanco (Playas de Castellón) amb el mateix temps.

Jorge Blanco especialista en 3.000m obstacles, ha fet el salt a la mitja marató el present any 2020, amb 1:03:42 quedava 6è al Campionat d’Espanya disputat a Sagunto, per tant de la mateixa manera que Mechaal pot accedir al Mundial gràcies a relaxar la mínima de 1:03 a 1:04.

Per darrera de Lamdassem i Blanco, ja per sobre dels 44:30 demanats entraven a meta Juan Antonio Chiki Pérez i Toni Abadia en 44:44, i Iraitz Arrospide en 45:02. Camilo Santiago no finalitzava el test al retirar-se poc abans del km 8, tots ells en poder de la mínima sub 1:03 (octubre 2019 a València). Camilo Santiago va ser requerit per la RFEA a córrer el test de 15.000m al considerar que la marca realitzada a Barbastro (1:06:00), no era suficient per demostrar un bon estat de forma. Tampoc finalitzava el test de Sevilla Alejandro Jiménez, que havia corregut en 1:03:05 a la Mitja de València.


Va haver una llarga llista d’atletes que tot i disposar de la marca mínima no es van presentar al test, el Campió d’Espanya Tariku Novales per lesió, Jaume Leiva, Javi Guerra, Daniel Mateo, Hamid Ben Daoud, Houssame Benabbou entre d’altres. Aquest any 2020 marcat per la pandèmia de la COVID sense competicions en ruta en els darrers mesos, ha provocat que hi hagi menys atletes que hagin entrenat amb normalitat.

Tenint en compte totes aquestes dades la RFEA ha seleccionat a 5 atletes per participar al Mundial de Gydnia que són, Ayad Lamdassem, Adel Mechaal, Jorge Blanco, Toni Abadia i Chiki Pérez.

Adel Mechaal liderant el grup amb Mola, Carro i Pérez. Foto: Miguélez team Atletismo RFEA

Amb això ha saltat la polèmica entre 2 atletes que han quedat fora de la selecció (Camilo Santiago e Iraitz Arrospide), primerament es critica el canvi de la mínima que ha donat l’oportunitat a nous atletes com Adel Mechaal i Jorge Blanco. Per altre banda es considera que Camilo Santiago tot i haver-se retirat en el test havia demostrat un bon estat de forma a la Mitja de Barbastro. També indiquen que Iraitz Arrospide tenint la mínima de 1:03 (1:02:56, Octubre 2019 a València), tot i fer 45:02 a Sevilla hauria d’estar seleccionat.

Un fet afegit que avui en dia no és baladí és el de les sabatilles de competició. Segons el nou reglament de la World Athletics en ruta es pot competir amb sabatilles amb soles de fins a 40mm de gruix, en canvi al test de Sevilla al ser una competició de fons en pista, el límit era de 25mm de gruix. Això provoca que alguns atletes, com el propi Camilo Santiago, acostumats a utilitzar les Nike Vaporfly Next % haguessin de buscar sabatilles alternatives permeses en pista.

Nike Vaporfly Next %

El debat està servit i sembla que no hi ha entesa entre els que creuen que han d’anar al mundial els que a data d’avui han demostrat un millor estat de forma i els que opinen que no s’haurien d’haver canviat els criteris de selecció, per tant fer un equip només amb els que tenien la mínima de 1:03.

En el cas femení, a banda de les citades Galimany i Loyo, amb la nova mínima de 1:13:46 es donava accés a Gema Barrachina, Azucena Díaz, Laura Méndez, Elena Garcia Grimau i Aroa Merino. Però al test de Sevilla només es presentaven la catalana Gema Barrachina (Ríos Running) recent guanyadora de la Cursa de la Mercè (34:19) i Laura Méndez (Playas de Castellón) cap de les dues finalitzava la prova. Barrachina es retirava sobre l’equador de la distància i Méndez amb símptomes de lesió als isquiotibials uns kms després.

Gema Barrachina a la Mitja Marató de Granollers. Foto: Blogmaldito

A la preselecció publicada per la RFEA s’ha inclòs a Laura Méndez que juntament amb Marta Galimany i Elena Loyo formaran l’equip que representarà a Espanya el proper 17 d’octubre a Gdynia.

Us deixem l’enllaç al web del campionat “World Athletics Half Marathon Championships