2020 Any de Mitges

2020 Any de Mitges

Any 2020 és any parell, pels fondistes en ruta aquesta dada aporta molta informació. Des del 2010 tots els anys parells es celebra el Mundial de Mitja Marató i el Campionat d’Europa, que inclou la Copa d’Europa de Marató, o bé de Mitja Marató els anys que coincideix amb els Jocs Olímpics com és el cas aquesta temporada. Gydnia (Polònia) i Paris són les cites internacionals en mitja marató per aquest 2020.

El Mundial de Mitja Marató es va disputar per 1ª vegada al 1997 a Kosice (Eslovàquia) i fins l’edició del 2010 a Nanning (Xina) es celebrava anualment, a partir d’aquí va passar a ser bianual en els anys parells, sent la darrera edició el 2018 a la ciutat de València. Ara al 2020 la ciutat polonesa de Gdynia serà la seu del mundial que es celebrarà el diumenge 29 de març.

El Campionat d’Europa d’aire lliure també va modificar recentment la seva periodicitat, des dels seus orígens al 1934 (Turin) s’havia vingut celebrant cada 4 anys (a excepció de 2 petits períodes), a partir de l’edició de Barcelona 2010 va passar a ser també bianual, al 2018 va tenir lloc a Berlin i aquest proper estiu es disputarà a Paris del 25 al 30 d’agost. La Mitja Marató està prevista pel darrer dia de competició, el diumenge 30.

Les 2 cites són bones oportunitats per a que els millors fondistes en ruta puguin participar en una competició internacional amb la selecció espanyola. Al Campionat del Món poden ser fins a 5 homes i 5 dones els seleccionats i els equips que participin a la Copa d’Europa poden estar formats fins a un màxim de 6 atletes. Les marques mínimes de participació són 1:03:00 i 1:13:00 pel Mundial de Gydnia i 1:04:00 i 1:13:46 per la Copa d’Europa de París. Tenint en compte el valor d’aquestes marques, segons les taules de puntuació de la World Athletics, és més assequible per un fondista la participació a la Copa d’Europa de Mitja Marató que no pas participar en les proves de 5.000m o 10.000m del mateix campionat parisenc.

De cara al Mundial del proper 29 de març a Gydnia, els criteris de la RFEA estableixen que els 3 primers del Campionat d’Espanya disputat a Sagunto el passat 2 de febrer, són preseleccionats sempre i quan tinguin la mínima. Els podis van estar formats per Tariku Novales, Mohamed Ali Jelloul, Alberto Sánchez Pinilla i Elena Loyo, Azucena Diaz i Elena Garcia Grimau, però només els campions Novales (1:02:34) i Loyo (1:12:22) estan en poder la mínima exigida. Altres atletes que han corregut per sota de la 1:03:00 i per tant podrien conformar l’equip de 5 atletes són Chiki Pérez, Toni Abadia, Daniel Mateo, Camilo Santiago, Ayad Lamdassem, Houssame Benabbou, Hamid Ben Daoud, Iraitz Arrospide i Jaume Leiva, la majoria d’ells amb marques aconseguides a la ciutat de València. En categoria femenina la llista és molt més curta, només Trihas Gebre i Marta Galimany es sumen a la llista d’atletes sub 1:13:00. Amb la recordwoman espanyola de la distància Trihas Gebre (1:09:51, Olomouc 2018) fora de competició des de fa molts mesos, la vallenca Marta Galimany (1:11:13; Sevilla 2020) s’ha erigit com el màxim exponent.

Grup d’atletes espanyols, amb Ayad Lamdassem i Jaume Leiva Foto: @jaumeleiva

Per la Copa d’Europa de Mitja Marató (París, 30 d’agost) la RFEA considera com a preseleccionats als Campions d’Espanya Elena Loyo i Tariku Novales. Per aquesta competició els atletes amb mínima 1:13:46 i 1:04:00 a més dels citats anteriorment en el cas del mundial, també són Gema Barrachina, Azucena Díaz, Laura Mendez, Elena Garcia Grimau, Aroa Merino en categoria femenina i Ali Jelloul, Alberto Sánchez, Jorge Blanco, Alejandro Jiménez, Javi Guerra i Carles Castillejo (1:03:58, Barcelona 2019) en categoria masculina.


Gema Barrachina a la Mitja Marató de Granollers. Foto: Blogmaldito

Per a la selecció dels atletes per amdues competicions es tindrà en compte la seva projecció de cara als futurs JJOO i els resultats anteriors aconseguits amb la selecció espanyola.

L’atleta blaugrana Marta Galimany ja classificada pels JJOO de Tòquio, després del recent Campionat d’Espanya de Marató a Sevilla amb una marca de 2:29:02, guarda una excel·lent i afectuosa relació amb la mitja marató, doncs va ser la distància amb la que va gaudir de la 1ª internacionalitat i la que la ubicar en el mapa atlètic espanyol d’alt nivell.

Ja fa 4 anys, el 24 de gener de 2016 Marta Galimany (1:13:37) quedava 5ª al Campionat d’Espanya disputat a Santa Pola, això li obria les portes per participar al Mundial de Cardiff (Escòcia), allà en un dia de gossos de vent i pluja amb un registre de 1:15:37 es classificava en 53è lloc i 1ª espanyola, per davant de Paula Mayobre i Marta Esteban, Alessandra Aguilar no finalitzava la competició.

Marta Galimany durant una de les “tirades llargues”. Foto: Jordi Toda

Dos anys després al Mundial de València 2018, tot i formar part de la selecció espanyola composada per 6 atletes, el dia anterior es quedava fora del campionat. La participació estava limitada a 5 atletes per país i el seleccionador de la RFEA decidia que Marta Galimany era l’atleta descartada. Ramón Cid el Director Tècnic de la RFEA en aquell moment assumia la responsabilitat de l’error comès, per incorrecta interpretació de la normativa i se li oferia un dorsal per a que participés a la mitja marató popular anomenada Mass Race. Com és habitual, Marta Galimany és una excel·lent competidora i va guanyar la Mass Race aconseguint una marca personal de 1:13:13, quedant en un hipotètic 2on lloc de les 6 atletes espanyoles que van córrer a València. Loyo, Urbina i Esteban corrien en 1:14, mentre Irene Pelayo feia 1:17:16, només Trihas Gebre amb 1:12:02 superava el rendiment de l’atleta catalana.

Davant de la situació produïda a València, la RFEA li va atorgar de manera directa una plaça per a participar a la mitja marató dels Jocs del Mediterrani 2018, sent de Valls Marta Galimany va preparar aquesta cita tarragonina al màxim detall. Coneixia perfectament el circuit i les condicions climàtiques de calor i humitat que es podien donar a Tarragona a finals del mes de juny. Això va ser clau per a dosificar les forces i fent una cursa de menys a més i remuntant posicions arribava a l’Estadi d’Atletisme Natàlia Rodriguez en un excepcional 2º lloc (1:15:16), aconseguint el seu primer podi internacional.

Marta Galimany amb en Jordi Toda, el seu entrenador als JJMM Tarragona 2018

Al present 2020 hi ha 3 cites internacionals en ruta, de ben segur que Marta Galimany seguirà ampliant el seu bon currículum.