La prèvia de l’absolut

La prèvia de l’absolut

El Campionat de Catalunya Absolut de Pista Coberta (-3.000 m)

La gran cita de l’Atletisme Català de Pista Coberta (juntament amb el Meeting Internacional de Sabadell) es presenta, per molts atletes, com la prova més important de la temporada, amb l’Estatal Sub23 la propera setmana (Salamanca) i el campionat d’Espanya absolut a Ourense el 29 de febrer i 1 de març. Els atletes internacionals, amb el Mundial de Nanjing (Xina) suspès, ja no tindran altres oportunitats més rellevants que no siguin els mítings internacionals, per tant, el campionat potser encara puja un esglaó en interès.

Per Carrer Lliure representa el campionat de referència de la temporada hivernal. Aquí vàrem començar  la nostra tasca d’informació sobre l’atletisme català la temporada passada i el proper diumenge farem una àmplia cobertura per les xarxes amb informació en directe (resultats, fotos i vídeos)

Cal dir que enguany el Campionat Absolut es torna a disputar separat del Sub23. Creiem que la excepcionalitat de l’any passat, de fer el  campionat conjunt, va crear una mica de confusió a l’hora de conèixer els guanyadors de cada categoria amb la duplicitat de pòdiums.

Anem a fer un repàs del millor que ens espera d’acord amb la llista d’atletes inscrits que ha publicat la Federació. És un anàlisi aproximat tenint en compte que alguns atletes estan inscrits en dues proves i no sabem si doblaran. També destaquem algunes absències importants: Esther Guerrero, Maria Vicente, Cristina Lara, Zoia Naumov, Emilia del Hoyo, Montse Mas o Laura Redondo en dones mentre en homes faltaran Llorenç Sales, Didac Salas i Arnau Erta, guanyadors de la darrera edició en les seves respectives proves.

Categoria masculina

Pol Retamal a la pista coberta de Sabadell en el Campionat de Catalunya absolut 2018. Foto: L’Esportiu

60M

Potser la prova més competida i la més atractiva, que comptarà enguany amb el recordman català de 60 i 100m Patrik Chinedu Ike (Playas), que ja ha corregut en 6.91. També està inscrit el campió del 2019, Joan Martínez (FCB) amb 6.89 i els 3 primers del rànquing actual: Jan Sans (CAT), Bernat Canet (Cornellà At) i Arnau Monne (FCB) amb 6.80, 6.81 i 6.87 respectivament.

200M

El gran favorit, i doble recordman (ALL i PC), absent l’any passat per lesió, Pol Retamal (FCB) que ja ha fet 21.15, se les tindrà amb Lluis Vallejo (Playas), Joan Martínez (FCB) que no sabem si doblarà, i Alex Kingue (Fent Camí Mislata), tots per sota dels 22 segons. Molt Interessant la presència de Bernat Erta (FCB), si es confirma la inscripció en una distància poc competida per ell (PB indoor de 22.40 el gener del 2018)

400M

El grans absents son Bernat Erta (FCB) i el campió vigent Aleix Porras (FCB) que no tenia planificat fer la temporada de pista coberta però finalment participarà en els 60mt. Si que està el subcampió vigent, Pau Fradera (FCB) amb els líders del rànquing actual encapçalat per Erta, absent, Javier Delgado (FCB), Roberto Tello (SG.Pontevedra) i Oriol Madí (Playas) que és l’actual campió dels 200m. Tots per sota del 49 segons.

800M

Una prova molt oberta i competida que compta amb la participació de l’hondureny del GEiE Gironí, Josue Canales i Eric Guzman (New Balance), dos homes sub 1:50, i el sub23 del CA.Igualada, Guillem Carner (1:51.38 PC).  Absent el que lidera el rànquing actual, Marc Alcalà (FCB) amb 1:52.73

1.500M

Aquí trobem a faltar Llorenç Sales (FCB), el campió vigent que va fer la millor marca masculina i femenina global dels passats campionatsa amb 3:42.76 i van suposar rècord dels campionats. Amb el blaugrana outsider, estan inscrits alguns atletes S23 com Santiago Catrofé (CA Sta Cristina d’Aro) de PB 3:42.73 (A.LL) i Guillem Carner (CA.Igualada) de 3:48.03 (A.LL). També està inscrit Miquel Domenech, campió l’any anterior del 800mll. Interessant seguir el jove S20 del Cornellà At, Jan Badia, que encapçala el rànquing amb 3:52.33 (PB).

60 MT

Absència del campió, l’Arnau Erta (FCB) però sí estarà el subcampió, Marc Galè (Cornellà At) que encapçala el rànquing amb 7.99 seguit de Jan Sans (CAT), vigent campió català S23 de 60mll però només inscrit en els llisos en aquest campionat, i Gerard Mateu Porras (FCB) que ha marcat 8.30 en una cursa poc afortunada. Ja hem dit que segurament estarà el seu germà Aleix Porras (FCB).

ALÇADA

Xesc Tresens (FCB) campió vigent, està acompanyat pels tres capdavanters del rànquing actual, Marc Sánchez (CA.Igualada) 2.13, el propi Tresens amb 2.11 i el jove sub20 Angel Torrero (AACatalunya), 2.09. Interessant disputa per les medalles.

PERXA

Didac Salas (FCB), campió vigent i líder actual amb 5.40m no hi serà. Però sí estarà Igor Bychkov (Playas), 5.18m i l’Alex Gracia (FCB) amb 5.11, també d’aquesta temporada. El quart en discòrdia podria ser el S20 Atur Coll (FCB) que ha saltat 4.90 metres.

LLARGADA

L’actual campió Jordi Yoshinori Matsuoka (CA.Igualada) haurà de competir amb el líder actual, el jove Sub20 Adrià Navajón (FCB) que ha saltat 7.33 per 7.24 del d’Igualada. El subcampió Jaime Guerra (enguany 7.27) està inscrit al triple.

TRIPLE

Jaime Guerra (Cornellà At) intentarà revalidar el títol davant el deixeble d’Antoni Corgos, Ramón Adalia (FCB) que lidera el rànquing amb 15.77 seguit de Julen Sayago (Cornellà At) amb 14.76 i Guillem Verdaguer (CA.Canaletes) amb 14.49, inscrits els dos. Guerra només ha saltat llargada aquesta temporada (7.27)

PES

José Javier Ortega (FCB) campió vigent (17.00 al campionat), el veterà recordman de PC i subcampió l’any passat amb 16.32, Eloi Rovira i el jove Aaron Solà (FCB), líder del rànquing actual amb 16.08 son els tres aspirants al podi.

Categoria Femenina

Jaël Bestué, a la semifinal del Campionat de Catalunya absolut 2019 (Foto: ©Jordi Lacambra | Carrer Lliure)

60M

Absència de la campiona i recordwoman de 100-200mll, Estela Garcia (Nike Team), també de subcampiona Cristina Lara (FCB) que s’està recuperant d’una lesió.

Però està la recordwoman catalana de PC de 60M i 200M Jaël Bestué (FCB), favorita al títol que no ho tindrà gens fàcil amb la presència de Ona Rosell (Cornellà At) en un estat de forma formidable. (estan separades per una centèsima al rànquing actual, 7.51 per 7.52). Carla Gascón (FCB), 7.76, podria ser la 3a en discòrdia.

200M

Ens arriba informació que Jaël Bestué (FCB) té programat doblar i córrer també els 200m. Aquí, l’atleta sempre combativa de l’Hospitalet Atletisme, Anna Obradors serà la que intentarà posar-li les més difícil l’objectiu.

400M

Potser la cursa de velocitat més interessant per la lluita per les tres medalles: Carmen Sánchez (València), recordwoman catalana de la distància a l’aire lliure i vigent campiona, que encara no ha corregut 400mll però sí 200m en 24.41, haurà de lluitar contra la recordwoman catalana de pista coberta i líder actual del rànquing amb 55.16, Sara Gallego (L’Hospitalet Atletisme) i amb Stephanie Saavedra (FCB), 56.11, una atleta que va fer la temporada passada a l’aire lliure 53.86, PB.

800M-1.500M

Es nota a faltar l’absència de les dues millors migfondistes catalanes: Esther Guerero i Zoia Naumov. Una, per temes de planificació de la temporada en la cerca de punts de cara al rànquing mundial per la classificació dels JJOO, i l’altra recuperant-se d’una lesió. Tampoc estarà la veterana campiona de les 5 darreres edicions del 1.500m, Montse Mas (FCB) que participarà al Campionat de Catalunya de Cros que es celebra al mateix dia.

Tampoc oblidem l’absència de les  dues joves que lideren el rànquing de 800m: Julia Garcia (FCB) que és S18, 2:10.02 i la Sub23 Laia Casajoana (AD.Marathon), 2:10.86.

Moltes atletes figuren inscrites a les dues proves: la vigent campiona de 800m, Marina Guerrero (A.Manresa), Irene Bonafonte (Ria Ferrol) o Silvia Guerra (L’Hospitalet Atletisme) sense oblidar la sots-campiona de 800m, Sonia Nasarre (L’Hospitalet Atletisme) que està inscrita al 400m però no als 1.500m.  Segons com es decideixin les sortides de les dues proves, podrien quedar unes curses força interessants a pesar de les absències.

60MT

Una prova que té enguany té 7 atletes Sub 9.00 però que no comptarà amb la sorprenent líder de la temporada, la  combinera Emilia del Hoyo (A.Manresa), 8.45 ni amb la recordwoman catalana, Maria Vicente (Nike) que estarà al meeting de Tallinn, ni amb Mireia López (CAT), lesionada, que tancaria el grup Sub 9.00.

Per tant, finalment tindrem les dues favorites al títol, la campiona vigent, Alba Manzano (AA.Catalunya), 8.56 enguany i la combinera Xènia Benach (Cornellà At) amb 8.51. Molta guerra donaran també les germanes África i Radsma Aguilar (Playas) que han fet 8.68 i 8.70.

ALÇADA

La campiona vigent, Maria Artero (AA.Catalunya) ho tindrà molt complicat amb la jove del 2002, Anna Rabadan (FCB) que encapçala el rànquing amb 1.73 per 1.69 de la campiona. Irene Clemente (Cornellà At) també ha fet 1.69 i Anna Pereiras (L’Hospitalet Atletisme), 1.64. Per tant, lluita molt interessant a veure com queda ordenat un possible podi.

PERXA

La campiona actual i recordwoman catalana a l’aire lliure i pista coberta, Mónica Clemente (A.Manresa) de moment ha saltat 4.00m. Molta guerra li pot donar la sub18 Clara Fernández ( Muntanyenc S.Cugat) que també ha saltat 4.00m.

LLARGADA

Estarà la campiona actual, Cora Salas (CA.Igualada), que lidera el rànquing amb 5.96m. En la lluita pel títol, també Elena Llobera (Ria Ferrrol), 5.83m. Niara Estanga (AA.Catalunya) 5.77m, està inscrita però es suposa que farà triple.

TRIPLE

La campiona actual i també subcampiona de llargada Nora Taher (CA.Igualada) enguany només està inscrita al triple. De moment parteix amb SB de 12.71 per 13.01 de Niara Estanga. La lluita pel títol serà molt interessant. La tercera en discòrdia, la jove Sub20, Diwa Vila (Cornellà At) ha saltat 12.61.

PES

Absent Laura Redondo (FCB), la campiona del 2019 amb 12.49, ni tampoc la líder Maria Vicente (Nike) amb 11.93 queden Ariadna Domínguez (CA.Montornés) 11.92m i Clara Remacha (FCB), 11.82 com les dues grans favorites al títol.

REGLAMENT I HORARIS