Galimany a per totes!

Galimany a per totes!

Marta Galimany ha confirmat mitjançant el seu compte d’Instagram que l’objectiu per la Marató de València del proper 6 de desembre serà intentar batre el Rècord d’Espanya d’Ana Isabel Alonso 2:26:51 (San Sebastià, 1995).

El passat 14 d’octubre amb l’article “L’Elit es cita a València el 6-12” a carrerlliure ja ens fèiem ressò que l’organitzador de la Maratón Valencia Trinidad Alfonso 2020 “Elite Edition” havia publicat cromos a la seva web amb els atletes més destacats, i en el de la Marta Galimany (FC Barcelona) indicava “En busca del Récord de España”. Recordem que l’atleta de Valls el passat mes de febrer a Sevilla aconseguia una marca de 2:29:02 i es quedava a només 3 segons del Rècord de Catalunya de Maria Luisa Muñoz (Sevilla, 1996).

Marta Galimany amb el trofeu de guanyadora del Campionat de Marató. Foto de Zurich Sevilla

Segons criteris de la RFEA, Marta Galimany, entrenada per Jordi Toda, ja disposava de la condició de preseleccionada pels JJOO de Tòquio per haver quedat entre les 16 millors del Campionat del Món de Doha 2019. Posteriorment a Sevilla reforçava aquesta preselecció aconseguint la victòria del Campionat d’Espanya de Marató i la Mínima Olímpica per Tòquio (2:29:30). Per tant com ella indica, toca arriscar:

“Portem 34 setmanes entrenant dur per buscar un objectiu ambiciós (ens queden 6). Òbviament li tinc molt de respecte al rècord vigent des de 1995 i sóc conscient que és molt possible que no l’aconsegueixi”

De moment tot va bé, els ritmes en els entrenaments són bons per intentar l’objectiu”

Amb la mínima i la preselecció pels JJOO a la butxaca, toca arriscar per a conèixer els meus límits, i no podia arribar millor lloc que València per fer la prova

Només desitjo poder seguir entrenant com fins ara per presentar-me el dia 6 de desembre a la línia de sortida! Surti el que surti, les 40 setmanes d’entrenament i el fet de poder intentar-ho ja hauran merescut la pena”

L’atleta blaugrana fins el moment ha anat millorant la seva marca a totes les maratons comercials que ha disputat, debut a Berlin ‘17 amb 2:34:16, 2:30:15 a Rotterdam ’19 i finalment 2:29:02 a Sevilla ’20. Com a referència per la Marató de València, tenim el recent Mundial de Mitja Marató a Gydnia, on Marta Galimany en un circuit sensiblement més dur que el de la Mitja de Sevilla aconseguia batre la seva marca personal. Passant 1:11:13 a 1:11:08, el que ens ve a dir que ara 8 mesos després de la Mitja de Sevilla, tot i el període de confinament i les limitacions que això va comportar, ens trobem davant una atleta més forta, que ha millorat el seu rendiment.


Laura Méndez, Marta Galimany i Elena Loyo, Gydnia 2020. Foto: RFEA

Cal tenir en compte que a les curses dels Campionats no es pot disposar de llebre personalitzada masculina com sí que succeeix a les curses comercials. A la Marató de València, novament Roger Roca serà l’encarregat de marcar el ritme de cursa a Marta Galimany. Roger Roca és la llebre de confiança de l’atleta vallenca i l’ha acompanyat en la consecució de gairebé tots els seus èxits. A la Marató de Sevilla, per lesió d’en Roger, va ser l’atleta internacional Pablo Villalobos qui va complir amb precisió suïssa amb aquesta funció. Però ara Roger Roca, com ho demostra el seu recent entreno de mitja marató en pista en 1:07:46m, torna ha estar en plena forma per acompanyar a Marta Galimany durant els 42,195km de València.

Observant el rànquing de 2020, amb la marca de 2:29:02 Marta Galimany es troba 7a del rànquing europeu i 93ª del mundial. Amb la situació actual, d’aconseguir batre l’actual Rècord d’Espanya de 2:26:51, passaria a ocupar el 2n lloc del rànquing europeu el que posa en evidència el gran valor d’aquesta marca. Tot i ser un any atípic, només Lonah Chemtai Salpeter atleta d’Israel però d’origen kenià ha corregut per sota d’aquesta marca.

Marta Galimany amb Roger Roca, Rotterdam 2019 (2:30:15)

El Rècord d’Espanya d’Ana Isabel Alonso va complir “les noces de plata” fa uns dies, concretament el 15 d’octubre, en aquests 25 anys ha hagut dues atletes que l’han intentat batre, les gallegues María Abel i Alessandra Aguilar. María Abel al 2002 a la marató de Frankfurt amb 2:26:58 es quedava a només 7 segons de la plusmarca espanyola.

Anys després l’exblaugrana Alessandra Aguilar en 2 ocasions a la marató de Rotterdam al 2011 i 2013, acompanyada pel català Marc Roig, també apostava per l’intent de Rècord d’Espanya i es quedava a les portes. Al 2011 amb 2:27:00 i 2:27:03 al 2013, com a referència Alessandra Aguilar té una millor marca personal en Mitja Marató de 1:10:56 i abans del 2:27:00 la seva marca personal era de 2:29:01, marques molt similars a les de Marta Galimany.

Per tant, tot i ser un repte d’una gran dimensió, l’objectiu pot estar a l’abast de l’atleta catalana i després de dues atletes que van fer tirs al pal, desitgem com diu la dita “que a la tercera vagi la vençuda” i Marta Galimany pugui córrer per sota d’aquests extraordinaris 2:26:51.

En el món de la ruta hi ha hagut una atleta que ha tingut un pas molt breu, semblava que estava predestinada per haver batut el Rècord d’Espanya, però la seva vida va donar un gir important i creiem que ha deixat la pràctica de l’atletisme. Parlem de Trihas Gebre (d’origen Etíop), 5 vegades Campiona d’Espanya de Cros (2015-2019) i Recordwoman Espanyola de Mitja Marató 1:09:51 (altres 2 marques en 1:09:57 i 1:10:03). La seva única marató d’alt nivell va ser al Campionat d’Europa de Berlin 2018, on amb 2:32:13 aconseguia el 9è lloc.

Trihas Gebre a la Mitja Marató de València

El 6 de desembre a València es podrà batre el rècord o no, pot semblar un tòpic, però a la Marató poden passar mil coses. Però només el fet d’entrenar durant 40 setmanes i posar-se a la línia de sortida amb aquest objectiu tant ambiciós ja és un èxit per la dupla Marta Galimany i Jordi Toda. En aquests moments que escassegen les bones notícies, és d’agrair que hi hagi valents que ens facin despertar les emocions i estar pendents d’aquest esport que tant ens agrada.

Marta Galimany durant una de les “tirades llargues”. Foto: Jordi Toda