L’Elit es cita a València el 6-12

L’Elit es cita a València el 6-12

En el dia d’ahir, l’organització del “Medio Maratón y Maratón Valencia Trinidad Alfonso 2020” va fer pública la relació d’atletes espanyols que competiran el proper 6 de desembre a l’anomenada “Elite Edition”, possiblement siguin les 2 millors curses en ruta de tot 2020. Entre la llarga llista trobem als catalans Marta Galimany, Ayad Lamdassem, Gema Barrachina i Marisa Casanueva a la marató i a Adel Mechal a la mitja marató.

En aquesta setmana a la cual els atletes que competiran al Campionat del Món de Mitja Marató ja estan a punt a punt d’embarcar cap Gdynia (Polònia), farem un breu repàs de la trajectòria de cadascun d’ells.

Començant per la prova curta, trobem a l’atleta que menys experiència té en proves en ruta de llarga distància Adel Mechaal (New Balance Team). Mechaal, que a l’hivern es proclamava Campió d’Espanya de 3.000m en PC a Ourense, però es retirava en el Campionat d’Espanya de Cros a Saragossa, va renunciar a la temporada de pista a l’aire lliure per enfocar la seva preparació cap l’Europeu de Cros. Donat que recentment s’anunciava la cancel·lació d’aquest campionat, sembla haver-se re-enfocat cap a la ruta, concretament a la Mitja Marató. D’aquesta manera el passat 20 de setembre disputava la Mitja Marató d’Estambul aconseguint una marca d’1:03:25 i també una plaça per formar part de la selecció espanyola al Campionat del Món d’aquest proper dissabte. Després del mundial disposarà de set setmanes més de preparació per arribar a València en un estat de forma òptim i poder aconseguir un gran registre en aquesta Mitja Marató que ha demostrat ser de les millors del circuit mundial. De cara als JJOO de Tòquio 2021, veurem a quina prova intenta fer la marca mínima, serà en pista o a la marató?, tot pot ser.

Adel Mechaal durant la presentació de la 96a Jean Bouin. Foto de CarrerLliure

Passant a la Marató, la més destacada de l’apartat femení és l’atleta de Valls Marta Galimany (FC Barcelona) vigent Campiona d’Espanya de la distància. Marta Galimany amb els 2:29:02 de la Marató de Sevilla d’enguany disposa de la mínima pels JJOO (2:29:30). Tot i ser una temporada molt estranya per la pandèmia de la COVID-19, Marta ha seguit entrenant amb normalitat de cara a obtenir una nova millora i poder arribar als JJOO de 2021 sent encara més competitiva. Fet que es demostra havent batut en dues ocasions la millor marca espanyola de 1 hora en pista, elevant el registre fins els 17.540 metres. Dissabte a Gydnia tindrà una nova oportunitat per a demostrar el seu bon estat de forma sobre l’asfalt. Com podem veure a continuació la organització indica “En busca del Récord de España”, és de 2:26:51 (Ana Isabel Alonso) en cursa mixta i de 2:27:53 (Mónica Pont) en cursa únicament femenina. El rècord de Catalunya és 2:28:59 de Maria Luisa Muñoz (Sevilla, 1996).


Cromo Marta Galimany Marató de València 2020 “Elite Edition”

Gema Barrachina (Ríos Running) un any després torna a la Marató de València, a l’edició 2019 aconseguia una marca excepcional de 2:33:29. Amb la progressió que ha tingut al 2020 en mitja marató, 1:13:33 a Barcelona, podríem somiar amb una nova marca personal en els 42km. Gema Barrachina és una atleta d’extraordinari nivell, amb una marca de 31:54.64 en 10.000m es quedava a poques centèsimes del Rècord de Catalunya de Rosa Morató.

El trident català femení el tancarà Marisa Casanueva (At. San Sebastian), nascuda a Sant Vicenç de Castellet, però actualment residint a Sant Sebastià té llicència per la Federació del País Basc. Marisa Casanueva és una experimentada maratoniana, atleta de pista i cros ja al 2013 feia el salt cap a la ruta, inicialment a la mitja i al 2015 a la marató. Amb una millor marca de 2:32:22 a Hamburg al 2017, va ser internacional el mateix any al Mundial de Londres arribant a meta lesionada amb un temps de 3:05:03. La darrera referència en marató la trobem a Berlin 2019 amb uns bons 2:35:03.

Per tancar l’article, l’atleta amb la biografia més extensa entre els catalans que competiran a València serà Ayad Lamdassem (At. Bikila). Amb 39 anys recent complerts, portant ja 15 anys al màxim nivell i ha competit en tots els terrenys, pista, cros, ruta, aconseguint èxits internacionalitats en totes les modalitats. Pel que respecta a la marató, té una millor marca de 2:09:28 (Londres 2013) i la temporada passada a València realitzava un gran registre de 2:10:52 que representa mínima pels JJOO de Tòquio (2:11:30), però la competència és ferotge doncs actualment hi ha fins a 9 atletes amb la mínima per a només 3 places disponibles. Està realment complicat doncs hi ha 2 atletes de 2:07 (Javi Guerra i Hamid Ben Daoud), i Daniel Mateo que en teoria té plaça fixa per la seva bona classificació al Mundial de Doha.

Cromo Ayad Lamdassem Marató de València 2020 “Elite Edition”

Aquest dissabte veurem competir a Marta Galimany, Ayad Lamdassem i Adel Mechaal en mitja marató, si les condicions climatològiques són bones podran presentar una carta d’intencions de cara a la propera cita de València. Des de Carrer Lliure n’estarem pendents.