LES ENTITATS I LA SITUACIÓ ACTUAL DE LA PANDÈMIA
A dia d’avui, sense estar eradicada la COVID-19 ni de bon tros, tots els marcadors de l’estat de la pandèmia van a la baixa i sembla que comencem a veure una mica la llum al final del túnel. Avui, gairebé tot el País està immers en la fase 1 de l’estat d’alarma, excepte la regió sanitària de Barcelona que resta encara en una fase zero amb algunes mesures de relaxació del confinament, mentre les Regions de l’Alt Pirineu i Aran i de les Terres de l’Ebre podrien entrar la setmana vinent en la segona fase.
La fase 1 dona la possibilitat de poder obrir les portes de les pistes d’atletisme i alguns clubs s’han posat a treballar. Hem pogut conèixer què han fet, que estan fent i que pensen fer quatre clubs com l’Hospitalet Atletisme, el Club Atletisme Gavà el C.A.Tarragona i la Unió Atlètica Montsià. Dos clubs de la província de Barcelona i dos clubs de la província de Tarragona. Els dos primers estan encara en la fase 0 (Regió Sanitaria de Barcelona) mentre que els clubs tarragonins estan en fase 1 (corresponents a les dues regions sanitàries del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre)
Tots els clubs parteixen d’un mateix problema però les seves particularitats, fins i tot independentment de la fase de desescalada en que es trobin, els ha portat a treballar de diferents maneres en alguns aspectes, per sortir d’una crisi que ha suposat, suposa i suposarà la pandèmia de la COVID-19. Expliquem a continuació què han fet i sobretot què és el que estan fent i pensen fer en el futur, en les vessants esportiva i econòmica.
DURANT EL CONFINAMENT
Durant el confinament els clubs han hagut de tancar instal·lacions deixant els atletes sense possibilitat d’entrenar durant més de 2 mesos. No obstant, com ja vàrem escriure a L’Atletisme es reinventa, alguns clubs seguien entrenant “a distància”, per via telemàtica, amb idees imaginatives amb l’esforç dels entrenadors. En el cas de la U.A.Montsià, el seu director tècnic, Pau Cecilia ens explica que han estat planificant setmana a setmana entrenaments pel grup de tecnificació amb feedback setmanal, amb reunions “online” i també han proposat sessions de condicionament físic i tasques coordinatives pels atletes de l’Escola d’Atletisme per a que mantinguessin 2-3 sessions a la setmana, 1 o 2 en format “online” incloent una competició pel grup d’alevins.
Tant en el cas de l’Hospitalet com el C.A.Tarragona també s’han donat entrenaments proposats pels entrenadors tant per atletes de les Escoles d’atletisme com pels altres grups d’entrenament amb la creació de competicions “online” per fer a casa, amb solucions imaginatives per a tenir engrescats i motivats als atletes. Alex López, del club tarragoní, ens explica que la entitat entén que aquets exercicis programats tenen tanta importància mental com física en aquests moments de crisi. En el cas del club riberenc, ens diu el seu president Josep Maria Piqueras que en algunes competicions també han participat els pares.
Pel que respecta al C.A.Gavà, no es van proposar entrenaments “online” pels atletes de l’Escola. El seu president, Bernat Peso explica que la situació era molt complicada pel gruix de les famílies del club que viu en pisos petits, amb la dificultat que suposa per a poder fer segons quins exercicis i que tampoc poden ser supervisats, factor important a considerar en els nens. El president subratlla que, a més, seria una “feina” afegida pels pares.
A dia d’avui, amb la possibilitat de sortir a fora a fer exercici, les coses ja han canviat pels atletes, sobretot pels corredors i marxadors, i els clubs ja treballen de cara a un futur no massa clar però molt més esperançador.
EL PRESENT I EL FUTUR
Amb l’entrada de la fase 1 tenim els dos clubs de Tarragona dins d’aquest període des del dia 11 de maig:
La U.A.Montsià, una setmana després, ja obre les portes. En aquesta fase ja es poden fer entrenaments individualitzats però sota unes mesures molt estrictes pautades per la RFEA i que han hagut d’estudiar amb l’Ajuntament. El Club ha hagut d’assumir tota la responsabilitat i obre les portes a 16 atletes de tecnificació començant els entrenaments 2 dies a la setmana durant 2h. Pau Cecília ho té tot estudiat, amb circuits de circulació, personal de control de la entrada, direcció mèdica per fer exàmens, proves mèdiques i portar el control dels atletes. Fins i tot es passarà un examen teòric als atletes per a assegurar-se que coneixen les normes.
El Club de les Terres de l’Ebre vol començar progressivament, poc a poc, i de les 2 sessions setmanals anar incrementant segons vagin les coses, doncs tenen disponibles tots els dies per a poder obrir. Mentrestant combinaran els entrenaments de la pista amb els de l’aire lliure individualitzats que ja estaven assignats fins ara. De cara a la fase 2, si tot va bé el 25 de maig, ja es podrà entrenar amb grups reduïts i podrien entrar altres grups que no son de tecnificació: des dels Sub14 fins els adults.
Finalment també el club té pendents properes reunions amb l’Ajuntament per valorar la possibilitat de fer campus o competicions internes. Aquí, ja no parlem de present sinó d’un futur més llunyà i incert.
El C.A.Tarragona, també en fase 1, no té possibilitats d’obrir la seva pista d’atletisme de Campclar, ara Estadi Natàlia Rodríguez. Alex López ens explica que es permet l’accés a les zones comunes de l’anella dels Jocs del Mediterrani però no a les seves instal·lacions. El seu ús no quedaria normalitzat, de moment, fins a l’inici de la fase 3, a primers de juny, excepte per Esportistes d’Alt Rendiment que ja podrien començar a entrenar els propers dies seguint un protocol d’actuació concret del Patronat d’esports.
En quant a entrenaments i competicions, pel que respecta a la Escola d’Atletisme (en continu creixement des de la seva fundació l’any 2009) s’estan projectant propostes d’acord amb la proposta de calendari de la FCA. Respecte als altres grups d’entrenament, els entrenadors i la Junta Directiva han acordat allargar la temporada fins al 31 d’agost en lloc del 30 de juny, sempre a l’expectativa dels possibles campionats que organitzin la FCA i la RFEA pel que respecta als atletes que volguessin competir.
Els altres clubs de l’àrea de Barcelona ja veuen a tocar la fase 1, si tot va bé, la setmana vinent.
En el cas del C.A.Gavà, s’està estudiant obrir tot just entrin en fase 1 i l’Ajuntament ho autoritzi. En primera instància per 60 atletes i potser donar entrada als Sub16 i Sub18 a la fase 2.
El Club ha creat un Comitè Intern COVID-19 amb 3 sanitaris (2 metges) i 2 vocals coordinat amb l’Ajuntament . Aquest proper cap de setmana el Pla d’actuació ja estarà llest. L’entitat estarà molt atenta a les experiències prèvies dels clubs com el UA.Montsià. És l’avantatge d’estar en una fase prèvia.
Finalment, el Club Hospitalet Atletisme creu que s’haurien de poder obrir les portes de les pistes del complex esportiu de l’Hospitalet Nord en la fase 1, en la propera setmana. Però serà difícil perquè l’Ajuntament no ho veu factible fins a la fase 2, és a dir, en els millors dels casos, en la 2a setmana de juny. Al tractar-se d’un complex multiesportiu, la seva reobertura potser presenta més dificultats.
El club riberenc té previst, si la evolució de la pandèmia ho permet, seguir el calendari proposat per la FCA amb competicions de cara a la tardor i poder tenir els atletes entrenant durant l’estiu amb les pistes obertes.
Josep Maria Piqueras ens comenta que el futur és incert però tampoc tanca les portes, degut a la demanda que hi ha, de fer competicions internes a l’estiu (Memorials Pere Suñer i Armando Àlvarez es desvincularien del Míting Internacional ). També s’està parlant amb l’Ajuntament de la possibilitat de realitzar un Campus d’estiu entre els mesos de juny i juliol.
L’activitat més important del Club pel que fa a l’organització és el Míting Internacional de Paratletisme de l’Hospitalet que enguany compliria la 16a edició. Degut a la pandèmia ja ha estat mogut de la data original del maig al juny i ara el club farà una proposta a la FCA per a que es celebri el primer cap de setmana de novembre. D’aquesta manera és més possible la seva realització i amb alguna possibilitat, potser, de portar algun atleta internacional.
L’ECONOMÍA
Els clubs d’atletisme, com en altres activitats, han hagut de prendre mesures i adequar-se a la situació. La pandèmia ha obligat a tancar portes i això significa que el personal que treballa s’ha quedat sense feina i els usuaris, socis i atletes s’han quedat sense poder utilitzar els serveis.
En el cas de la U.A.Montsià, s’han mantingut els ingressos dels treballadors i s’ha fet un ERTO compensat a 2 entrenadors. S’han congelat les quotes des del mes d’abril i es cobrarà amb bonificació del 50% els mesos d’abril, maig i juny. El Club està molt content amb l’Ajuntament que aporta subvencions i ha destinat una línia d’ajuts a persones amb situació econòmica més precària.
En el cas de l’Hospitalet Atletisme també han baixat els ingressos donat que no s’ha cobrat la quota des d’abril i maig i no es tornarà a cobrar fins que no es reprengui l’activitat. S’han fet un ERTO a tots els contractes i el Club veu amb certa preocupació la participació dels sponsors donat que també han patit ERTOS.
Als treballadors amb caràcter de “voluntariat” també se’ls hi ha reduït un 50% la part salarial.
Els socis que pagaven quota anual per anticipat se’ls proposarà un descompte proporcional la propera temporada. Però el president està molt content amb la implicació d’alguns socis que estan molt contents amb el Club i no s’han volgut acollir a aquesta mesura.
El president del club diu que el futur econòmic passa per potenciar l’Escola. El club ho basa tot en els més petits i tenir una base d’atletes que vagin creixent dins el club i que segueixin conformant el gruix dels equips absoluts.
Pel que respecta al C.A.Gavà el seu president ens explica que els Clubs cobren una quota de filiació, no de prestació de serveis. En el seu cas, la quota de la temporada ja ha estat abonada ja que és una quota anual. La junta va valorar que fins que no finalitzi l’episodi no contempla prendre cap mesura econòmica ni de compensació en la quota 2019-2020 (a banda dels casos excepcionals on s’aplicarà el Programa de Flexibilització com ja és habitual al club). El club sí contempla estudiar alguna compensació a la quota de renovació 2020-2021 si les condicions econòmiques ho permeten.
El pressupost estava organitzat per assumir uns salaris de setembre a juny. Si la temporada s’allarga i estira als mesos de juliol i agost genera unes despeses no previstes. El fet d’haver d’aturar l’activitat i d’allargar la temporada fins al mes d’agost ha obligat a fer un ERTO a tota la plantilla intentant la flexibilització en algun cas concret.
L’entitat intenta garantir una partida especial per a famílies en situació precària i a més, sempre ajuda a tramitar beques i ajudes públiques als socis que tinguin aquesta possibilitat.
Finalment, el C.A.Tarragona cobra dos tipus de quotes: socis i Escola d’atletisme. A les categories més inferiors s’ha suspès el cobrament des de l’inici de l’estat d’alarma i quan retorni l’activitat, potser al juny o juliol es tornaria a cobrar a partir del juliol deixant el mes de juny gratuït.
Pel que fa a les quotes dels socis, l’entitat preveu un descompte en la quota social donada la implicació que tenen els socis amb totes les tasques organitzatives
El Club està molt agraït amb els sponsors privats, Gestoria Sugranyes i Carbonell Figueres, les Administracions Públiques i per suposat amb els seus socis amb l’esperança de reprendre les activitats per acabar aquesta temporada i començar amb molta il·lusió la propera mantenint la mateixa massa social.