Constel·lació d’estels a Nassos

Constel·lació d’estels a Nassos

La Cursa dels Nassos 2020 anuncia ser una autèntica pluja d’estels atlètics, si es compleixen les previsions, Barcelona tornarà a ser focus de l’atletisme mundial. Amb curses de 5km i 10km, està confirmada una llarga llista d’atletes que no requereixen gaire presentació, com Genzebe Dibaba, Hellen Obiri, Jimmy Gresier, Esther Guerrero, Marta Galimany, Carlos Mayo i Marc Alcalá, entre molt d’altres.

Amb sortida a l’esplanada de la Platja de Llevant i amb un circuit totalment pla de 5kms per la zona de la Platja de la Mar Bella, la meta estarà ubicada al Passeig Marítim del Bogatell. La cursa que donarà inici a la jornada serà la de 5km a les 16:00 hores amb intent de Rècord del Món femení i d’Europa masculí, a les 16:30 serà el tret de sortida a la cursa Internacional de 10km, amb intent de Rècord del Món femení i d’Espanya masculí. Finalment en 3 fases, 17:20,  18:00 i 18:40 hores, es disputarà la cursa popular que enguany ha estat limitada a només 1.000m dorsals, que es van esgotar en pocs minuts.

Tot i que no és gaire habitual que Tv3 doni atletisme en directe, en aquest cas la Cursa dels Nassos sí que comptarà amb les càmeres de la Televisió de Catalunya. Des de les 16:00 el canal Esports3 emetrà en directe les curses amb el periodista Xavier Bonastre com a locutor, acompanyat per l’atleta Artur Bossy guanyador de les edicions 2018 i 2019.

Per ordre cronològic, a la cursa de 5km l’atleta més destacada serà l’etíop Genzebe Dibaba, posseïdora del Rècord del Món de 1.500m amb 3:50.07 i amb una millor marca en 5.000m de 14:15.41. Actualment centrada en distàncies superiors, recentment aconseguia el triomf a la Mitja Marató de València amb 1:05:18, ve a Barcelona amb la intenció d’establir una nova plusmarca mundial de 5km. La marca a batre del WR és de 14:44 establerta per Sifan Hassan (Països Baixos) a Mònaco al 2019. Ha demanat a les llebres un ritme de 2:50 el quilòmetre que representaria esmicolar el rècord actual.

Genzebe Dibaba abans d’un breu rodatge a Barcelona. Foto: @cursanassos

Pels interessos de l’atletisme català la punta de llança serà Esther Guerrero que intentarà rebaixar el Rècord de Catalunya de 16:14 aconseguit per Marta Galimany al Campionat de Catalunya 2020 a Santa Cristina d’Aro. Amb Esther una llarga llista d’atletes d’alt nivell català Douae Ouboukir recent guanyadora de la Sant Silvestre del Masnou, les migfondistes Zoya Naumov, Irene Bonafonte, Victòria Sauleda, Irene Bonilla, Elia Saura, Marina Martínez, Laia Casajoana, Marina Guerrero i la valenciana Rosalia Tarraga. Un autèntic campionat de la distància.

A la cursa masculina el referent és l’atleta francès Jimmy Gressier, Campió d’Europa de Cros en categoria Sub23 en 3 anys consecutius i actual plusmarquista europeu de la distància amb 13:18, aconseguits el passat mes de febrer a Mònaco. En Jimmy Gresier té la intenció de millorar el seu registre i per això s’han previst dues llebres de nivell, la 1a el Sub20 Marc Fernández que ha de completar el 1er km en 2:38, a continuació el kenià Enock Onchari ha d’arribar al km 3 en 7:58. A partir d’aquí Gressier amb els també francesos Morhad Amdouni i Djilali Bedrani hauran de treballar per arribar a meta per sota dels desitjats 13:18. Morhad Amdouni és el vigent Campió d’Europa de 10.000m i 3er en 5.000m (Berlin 2018), té un millor registre de 13:14.19 en 5.000m i de 59:40 en mitja marató, que li va representar el 8è lloc al mundial de Gdynia 2020. Mentre que Djilali Bedrani amb una marca de 8:05.23 es classificava en el 5è lloc en el Campionat del Món de Doha 2019.

Molts afeccionats a l’atletisme recorden a Jimmy Gresier per aquest moment de celebració

La llista d’atletes catalans és de la millor qualitat possible i també és factible que es rebaixi el Rècord de Catalunya d’Abdessamad Oukhelfen de 14:00. Al capdavant dels catalans, Marc Alcalá, Santiago Catrofé, Lahcen Ait Alibou, Llorenç Sales, Boubacar Sabaly, Aaron las Heras, Adam Maijó, Miquel Domenech, Alejandro Rodríguez, Albert Nogueras. També els atletes Pol Moya d’Andorra, Edgars Sumskis i Dmitris Serjogins de Letònia. A nivell estatal destacar a en Pol Oriach i a Roberto Alaiz. En Reyes Estevez que segueix gaudint de l’atletisme, també serà present en aquesta tremenda competició.


L’atleta de la UA Montsià explica els objectius per aquesta cursa de 5km.

Tenint en compte que la prova de 5km en ruta s’ha oficialitzat recentment, de ben segur que s’establiran un grapat de nous rècords nacionals, al comptar la Cursa dels Nassos amb atletes de diverses nacionalitats.

A les 16:30 canvi de distància, 2 voltes al circuit per completar els 10km i novament amb un cartell d’atletes que enlluerna, al capdavant Hellen Obiri de Kènia. La campiona del Món de 5.000m a Londres 2017 i Doha 2019, amb unes millors marques de 14:18.37 i 30:35.82 en 5.000m i 10.000m respectivament, atacarà el Rècord del Món de 10km de Joyciline Jepkosgei establert a Praga al 2017 en 29:43. A la San Silvestre Vallecana del 2018, Obiri obtenia el 2on lloc amb un registre de 29:59, a la Cursa dels Nassos comptarà amb la col·laboració d’en Carles Castillejo com a llebre de luxe. Com a rival de gran entitat Hellen Obiri tindrà al davant a la sueca Meraf Bahta, Campiona d’Europa de 5.000m al 2014 i amb una millor marca en 10.000m de 31:13.06.

Hellen Obiri
Hellen Obiri celebrant amb la bandera de Kènia

A nivell europeu cal destacar la presència de Marta Galimany en la que serà la seva darrera cursa com a blaugrana, la francesa Melody Julien, Jenny Spink i Sophie Duarte. A nivell català la llista és força més curta que en el cas dels 5km, però també important amb Gisela Carrión, Meritxell Soler, Marisa Casanueva i Naima Ait Alibou, també competirà La Riojana afincada a Barcelona Marta Castroviejo.

Per concloure aquest apassionant repàs de curses arribem als 10km internacionals masculins, amb la presència més destacada de l’actual Campió d’Espanya de Cros Carlos Mayo. L’atleta de Saragossa que recentment aconseguia una marca de 1:00:06 a la Mitja de València arriba a Barcelona amb l’objectiu de batre el Rècord d’Espanya de Toni Abadia de 27:48 (Laredo 2018), o si més no, quedar-se ben a prop. La millor marca espanyola en 10km de 2020 és de José Antonio “Chiki” Pérez en 28:09 a principis d’any a València. En aquest intent Carlos Mayo comptarà amb 2 llebres, sent una d’elles el seu company d’entrenament en Camilo Santiago. Davant tindrà diversos rivals internacionals amb marques personals per sota dels 28:20, tals com el britànic Ross Millington o el francès François Barrer, casualment tots dos amb 27:55 de marca personal en 10.000m.

Carlos Mayo en una foto promocional. Foto: @charlieatle

El que és pràcticament segur és que en aquest 2020 s’establiran nous rècords de la Cursa dels Nassos, les marques a batre són 28:29 de Carles Castillejo al 2012 i 32:06 de Rosa Morató al 2009, que va representar Rècord d’Espanya en aquell moment. Es preveu la cursa de 10km de més nivell mai realitzada a Catalunya, amb 40 atletes masculins que acrediten marques personals per sota dels 30 minuts.

La representació catalana en aquesta cursa anirà a càrrec de l’atleta de Terrassa Jaume Leiva, Abdenasser Oukhelfen, Joan Tapias, Youssef Taoussi entre d’altres. També participaran l’obstaculista andorrà Nahuel Carabaña i el català però recentment nacionalitzat per Hondures Iván Zarco, ambdós atletes intentaran establir una nova plusmarca nacional en 10km. Els ja veterans Nacho Cáceres i Rubén Palomeque també hi seran presents.

Com comentaven inicialment amb la Cursa dels Nassos 2020 de 5 i 10km organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, amb la Direcció Tècnica Esportiva del club La Sansi i amb el Patrocinador Tècnic de ADIDAS, Barcelona tornarà a estar en el mapa atlètic mundial, lloc que ha anat perden en els darrers anys a favor de València Ciutat del Running. Aquest 31 de desembre s’establirà una bonica rivalitat amb Madrid, que també ha organitzat una gran edició de la San Silvestre Vallecana.