Comunicat: Dos no s’emboliquen si cinc no volen

Comunicat: Dos no s’emboliquen si cinc no volen

No direm com va començar tot això, ho deixarem en l’anècdota o fins i tot a l’imaginari popular, encara que el qui escriu, amb una cerveseta sense alcohol i un entrepà de llom amb formatge per a compensar, ho explica tot. Però mig de debò, mig en broma arribem al nostre primer aniversari “públic” amb una vitalitat que espanta. I en gran mesura és gràcies a vosaltres.

Érem conscients que l’atletisme a Catalunya és un esport minoritari, no ens enganyem, amb mil disciplines, dues mil categories i tres mil temporades en una (cros, pista coberta, aire lliure, internacional, promoció…) multipliquen els fronts i els focus d’atenció, i fragmenten fins i tot més l’interès mediàtic. Una cosa tan «ximple» com el nom ens va donar alguns maldecaps precisament per aquesta diversitat. Però a l’atletisme sempre l’ha acompanyat aquesta aurèola d’esport OLÍMPIC AMB MAJÚSCULES, cada 4 anys tothom parla de les carreres d’obstacles, els llançadors, els velocistes. Al món hi ha moltíssim interès, estadis plens, ofereixes a la gent atletisme en prime time i les audiències acompanyen, ho volen veure, però estem a les beceroles en aquest aspecte a casa nostra, malgrat tenir un gran potencial com a esport.

Premsa especialitzada, ni està ni de moment l’ESPEREM

És comprensible que davant d’aquest panorama la premsa especialitzada no ens dediqui molta atenció, tenint en compte que l’ombra del futbol és allargada. No cal obviar que a Espanya mantenen una proporció onze (11) a una (1) en llicències amb el futbol, és a dir, a escala federativa per 1 llicència d’atletisme hi ha 11 de futbol (quatre amb el bàsquet, fins i tot tres amb l’escalada i muntanya, etc.). És veritat que en 4 anys hem guanyat 20.000 llicències més, però encara no som negoci, més enllà d’algun cas sensacionalista i alguna medalla internacional, que sempre els hi dona joc.

TAULA DE FEDERATS A ESPANYA

DEPORTEFEDERADOS 2018
1. FÚTBOL 1.063.090
2. BALONCESTO 385.110
3. CAZA 317.065
4. GOLF 270.996
5. MONTAÑA Y
ESCALADA
233.161
6. JUDO 105.206
7. BALONMANO 99.185
8. ATLETISMO 85.401

Font: Los 10 deportes con más federados en España

Però gràcies a les xarxes socials, l’esforç dels clubs, els atletes, xarxes de contactes, etc., ens anàvem assabentant de coses, coses extraordinàries, que mereixien ser explicades. Comencen a sortir professionals que es dediquen a portar la imatge corporativa de clubs, atletes, patrocinadors, etc. Això s’ha de recollir.

Però a nosaltres ens interessa l’atletisme català

D’acord, el món atlètic a Espanya no és molt gran, i a sobre a nosaltres ens motiva l’atletisme català, aquest que comença amb una nena de 5 anys corrent el cros de Rubí i acaba en un llançador en uns Jocs Olímpics. Aquest pròxim, aquest molt nostre, i aquest més petit. Ens estem tancant portes? Rotundament NO.

Però igual que us he dit que som un esport minoritari, Catalunya és una potència en esport federat, compta amb el 16,6% de les llicències esportives a tot Espanya (dades de 2018). Ens mou la passió, i la passió es viu millor si està a tocar.

COMUNIDAT% FEDERATS 2018
1. CATALUNYA16,6
2. ANDALUCÍA13,4
3. MADRID 13,2
4. COM VALENCIANA10,4
5. GALICIA7,4

Font: Los 10 deportes con más federados en España


El nostre objectiu principal és donar a conèixer i desenvolupar l’atletisme, aportar el nostre granet de sorra, donar a conèixer els clubs, els atletes, què fan, com ho fan, i el que vulguin comunicar. Tenim la sort que, com diu en Gerard Porras en l’article «UN TFG ENS MOSTRA L’ESTAT DE LES PISTES CATALANES» en la zona centre s’aglutina el 80% i és la nostra zona d’influència. Però no és suficient. Volem arribar a Arbeca, Terres de Ponent, Montsià o Girona, i a algun campionat d’Espanya. Per posar un exemple, a La Núcia vam haver de renunciar per problemes de pressupost (és molt petit).

Esperit amateur, tracte professional

Al nostre país hi ha alguns referents periodístics quan parlem d’atletisme, però ens agrada imprimir el nostre estil, ens flueix més natural. En la redacció som 4+1, 4 personatges molt relacionats amb l’atletisme (un d’ells amb gran bagatge i essent professional en la comunicació esportiva), amb 4 enfocaments i coneixements molt específics, i un apèndix a la sala de màquines que fa el que pot. Igual que el 99% del nostre atletisme la nostra dedicació és amateur. El nostre temps és limitat, intentem arribar a tot, però o no podem desplaçar-nos, o no tenim prou pressupost o simplement no hi podem arribar. Però no per això ens n’oblidem. És veritat que comptem amb un mecenes, un petit estudi de comunicació que ens aporta aquesta empenteta que ens permet funcionar.

Any 1

Després d’un any de “pretemporada” hem anat agafant la forma, veiem els nostres punts forts i els nostres punts febles i sense oblidar qui som i quin és el nostre objectiu realista al fet que podem aspirar, sense renunciar a res.

Algunes coses que ens vau demanar van ser:

  • Potenciar proves amb menys visibilitat: Llançaments, salts o ruta
  • Ser més curosos a l’hora de parlar dels atletes, coneixent més cada cas
  • Buscar més històries sobre clubs en qüestió
  • Enregistrar curses en directe o en vídeo i fer-ne difusió a xarxes
  • Més activitat diària, amb notícies puntuals informant de casos concrets

Veiem que el que demaneu són articles d’anàlisi en profunditat, sense oblidar estar present en els grans campionats per a informar-vos minut a minut. Això és complicat, però ho intentem sempre que podem.

També estem establint contactes puntuals amb atletes i entrenadors desplaçats, que amb la seva infinita amabilitat ens aporten aquest plus que sense ells seria impossible.

També ens plantegem obrir-nos a la publicitat no invasiva en algunes seccions. És a dir, anuncis molt concrets per a esdeveniments molt concrets que us puguin ser d’utilitat, sempre sense perjudicar l’accés a la informació. El nostre objectiu és ser autosuficients i disposar de recursos per a poder atendre el que ens agrada sense haver de deixar-nos el sou i seguir creixent.

Esperem que en aquesta temporada puguem continuar creixent amb vosaltres.

TOTS SOU CARRER LLIURE