Atletes que no s’aturen

Atletes que no s’aturen

En aquestes tres setmanes de confinament hem pogut veure les xarxes socials plenes de vídeos i fotografies d’atletes catalans entrenant a casa. Però els mitjans de comunicació també s’han fet ressò de diversos casos d’alguns i algunes amb objectius importants

Una de les atletes catalanes que més ha sortit pels mitjans de comunicació des de que va començar el confinament ha sigut Marta Galimany. La de Valls va ser l’última en aconseguir un gran objectiu, la mínima olímpica en marató, però precisament per culpa de la pandèmia de la Covid-19 no en podrà gaudir, doncs els Jocs Olímpics de Tòquio s’han ajornat fins al 2021. Galimany, no obstant, s’ho va prendre amb filosofia i ha seguit entrenant.

Hem pogut veure reportatges a l’atleta a Esport 3, on explicava (encara amb els JJOO sense ajornar-se) que es preparava per a la gran cita amb els entrenaments planificats d’en Jordi Toda, el seu tècnic, i amb la cinta com a gran aliada, a banda dels entrenaments de força al garatge o utilitzant les escales. Més recent és el reportatge que li ha fet l’agència EFE, on explica, entre d’altres coses, que la decisió de suspendre els Jocs ha sigut bona, doncs “a tots ens agradaria competir en condicions normals”. A més, Galimany admet que, malgrat entrenar cada dia, alguna cosa “es perdrà pel camí” pel fet de no poder entrenar fora.

També va ser protagonista dels seus entrenaments en confinament l’atleta de Sant Cugat Jaël Bestué, que la podíem veure en el rotatiu local TOT Sant Cugat. Bestué explica que la suspensió dels Jocs pot beneficiar als atletes que no tenien mínima fins ara i per tant, ella es proposa com a possible candidata. A més, explicava la dificultat per a una atleta de les seves característiques entrenar a casa: “com a velocista és difícil. Estic acostumada a fer sortides amb tacs i exercicis de velocitat. Ara, en el meu pis faig sessions de força i musculatura, és molt difícil de reproduir els entrenaments que feia, ja que no puc fer velocitat” explicava Bestué en el mitjà de comunicació local.

Marta Galimany a casa seva en un dels entrenaments diaris. Foto Instagram

En el mateix rotatiu hem pogut veure l’entrenament d’un altra atleta català destacat. El sub23 saltador de Triple, Ramon Adalia, segueix preparant-se a casa com s’explica en aquest article. Adalia (campió d’Espanya Promesa a Salamanca aquest mateix any) explicava que entrenar a casa “és difícil per l’espai que tinc, tot i això, intento fer una mica dia als matins. Faig un dia exercicis de tronc superior i el següent dia, exercicis de tronc inferior. També exercicis amb pes corporal i altres coses com esquats o flexions”, senyalava l’atleta de l’Agrupa.


Un altre format periodístic per descobrir com els hi va als esportistes el confinament va ser el que va crear l’ex atleta i comentarista de Teledeporte Juan Carlos Higuero, que a través del seu canal de Youtube xerra amb atletes d’elit i fa que els espectadors puguin participar amb diverses preguntes. De moment, dues de catalanes, Cristina Lara i Esther Guerrero han participat en aquesta iniciativa.

La primera va ser l’atleta del Barça. Lara va explicar les sensacions en el seu procés de recuperació (ho vam explicar a Carrer Lliure ara fa dues setmanes) i el moment que està vivint actualment la societat. A més a més explica quan els hi van dir als esportistes del CAR que havien de marxar a casa degut a un cas de coronavirus.

L’atleta banyolina del New Balance també va respondre les preguntes d’Higuero i dels espectadors. Guerrero explica que segueix les rutines marcades pel tècnic però que com tots els qui estan en la mateixa situació l’entrenament no és ni de bon tros l’adequat. No obstant, el més important, comenta, és “que tots els del meu entorn estan bé i amb això ens hem de quedar”.

A nivell de clubs, son moltes les iniciatives sortides d’atletes i entrenadors. Recordem que a l’inici del confinament ja ho explicàvem amb un article sobre les activitats d’emergència. Entitats com la JA Arbeca, l’AA Xafatolls, el CA Figueres o el CA Vic ensenyen els vídeos d’aquells dels seus que els hi fan arribar, des d’entrenaments fins a diversos exercicis més generals. Destaquem, d’aquesta setmana, la iniciativa de l’UA Rubí i el seu atleta (en aquest cas, entrenador) Ferran Merino, que a les 18h de la tarda i a través del seu canal de Youtube elaboren vídeos amb exercicis orientats per a tota la família, de dilluns a divendres i amb la participació d’altres entrenadors.

El confinament segueix i la família de l’atletisme català intenta de diverses maneres seguir amb l’entrenament, malgrat que per a tots ells, el dubte de saber quan tornaran a competir és molt gran. De moment, la cara amable de tots ells vers les xarxes i els mitjans ajuden a passar amb més comoditat aquests dies de tancament total.