La marxa catalana assalta Azuaga

La marxa catalana assalta Azuaga

Com ja fa quasi 10 temporades a la primera setmana de desembre es celebra el primer campionat d’Espanya de la temporada (o en aquest cas i a causa de la nova normativa federativa, el darrer). El «Campeonato de España de Marcha de Invierno de Promoción» arribava a la novena edició i es va celebrar a Azuaga (Badajoz).

Aquesta és una prova atípica al calendari. Un campionat d’Espanya al desembre no quadra, va néixer ara fa 9 anys com a Critèrium Nacional pel fet que hi ha moltes autonomies que tenen un calendari de marxa molt pobre que es limita al campionat autonòmic i això els permetia tenir una altra prova de cert nivell. Al cap d’uns anys va acabar convertint-se en el Campionat d’Espanya d’hivern.

En Sergi Calatayud, del Runners Vendrell, un jove club que ja ha demostrat que li va la marxa ens explica de primera mà la seva impressió.

«L’organització molt bé i van cuidar molt els detalls.

El dia abans:
– Inauguració de la pista posant-li el nom d’Ana Pulgarin (l’atleta més destacada d’Azuaga fins avui).
– Un parell de xerrades per part de Mikel Odriozola (responsable de menors RFEA del sector de marxa) sobre el Pla de Tecnificació Esportiva i Álvaro Martín sobre els seus inicis com a atleta.
– Un aperitiu per atletes, entrenadors i delegats amb productes d’Extremadura
molt «currat».

El dia de la prova:
Tot molt bé, excepte el tema dels resultats; van trigar a treure els resultats dels SUB10, SUB12 i SUB14, gairebé dues hores, i per exemple van sortir primer els dels nois SUB16 que els de les noies SUB16, quan les proves va anar en ordre contrari. Hi havia cert neguit entre la gent pel tema de què no hi hagués alguna desqualificació de darrera hora.

Van donar els premis dels SUB18 i SUB20 sense haver penjat els resultats i, posteriorment, vam veure que la cursa de les noies no tenien marques. No sé què va passar però és una taca negra que una prova d’un campionat d’Espanya no tingui marques ni elèctriques ni manuals (és un tema més de jutges que de l’organització que aquí no pot fer gaire). Les marques a la web tampoc es van publicar fins després de la cerimònia d’entrega de premis.

Oscar Martinez Rodriguez del Pratenc AA 5è SUB18M a Azuaga 2019. (Foto Sergi Calatayud)

La cerimònia de premis del Campionat d’Espanya es va fer just acabar la SUB20-SUB18 masculina (13:00 h), amb les millors gales, música, pubilles amb el vestit típic del poble, flors, ornamentació, photocall,… semblava un mundial.


Pel meu gust, que es fes en pista li treu gràcia perquè es limita la participació, i no és tan vistós, quan es comencen a doblar, has d’estar molt pendent o conèixer els atletes per saber que està fent cadascun. L’any passat va ser a Guadix en ruta i va ser molt més espectacular.

Els atletes catalans, força bé. Van rendir al seu nivell i no hi va haver cap que desentonés, a excepció de l’abandonament de l’Ainhoa Martinez (UAT). Va haver-hi gent del UA Terrassa, GEIEG, AAPratenc, CA Gavà, Viladecans, l’Iria del Hinaco Monzon i nosaltres (Runners Vendrell).

Griselda Serret Menendez (Runners El Vendrell) i Erika Duro (CA Gavà). (Foto Sergi Calatayud)

Molt poca participació en el SUB18 i SUB20, el que va fer que s’agrupessin les proves, i sortissin junts, primer femení i després masculí. Crec que per aquestes dues categories en concret és una prova que fa nosa en la preparació de la temporada.

Ainhoa Martinez Luceño del (UA Terrassa) finalment va haver d’abandonar a la cursa SUB20F. (Foto Sergi Calatayud)

El fi de festa amb el GP Azuaga absolut masculí (5k) a les 13:30h i femení (3k) i a les 13:50, amb molt poca participació també, destacant la presència d’Alvaro Martín i Lídia Sanchez-Puebla. Fins passades les 14:30 no van donar els premis als SUB10, SUB12 i SUB14, quan havien competit a les 09:50h. Excessiu.»

A nivell català hem de destacar les medalles de plata de la SUB18F Iria Teijeiro Gámez (Hinaco Monzon) i la medalla de bronze SUB16F de Griselda Serret Menéndez (Runners El Vendrell) amb 14:28.26 i entrenada pel mateix Sergi Calatayud.

Griselda Serret Menendez (Runners El Vendrell) i el seu entrenador Sergi Calatayud. (Foto Sergi Calatayud)

Altres finalistes catalans van ser:
– 4t SUB16M Ruben Liste Hurtado (CA Viladecans) amb 23:11.64
– 5è SUB18M per Oscar Martinez Rodriguez (Pratenc AA) amb 23:24.02
– 6a SUB16F de Erika Duro Romeral (CA Gavà) amb 15:14.76
– 7è SUB20M per Ferran Campins Pitart (UA Terrassa) amb 23:58.09

Iria Teijeiro Gamezdel del Atletes catalans SUB18M a Azuaga 2019. (Foto Sergi Calatayud)

Resultats complerts a la web de la RFEA.