Constel·lació de joves estrelles

El Campionat Sub20 d’Espanya celebrat a Granollers ens va deixar 26 medalles catalanes. No obstant, noms com els d’Arnau Monné, Bernat Erta, Maria Vicente, Jaël Bestué, Sara Gallego, Èlia Saura o David Martín demostren que aquesta és, per a molts, la millor generació catalana del moment. 14 d’aquests atletes estan seleccionats per viatjar a Boras (Suècia) i disputar l’Europeu Sub20.

14 victòries. Es diu aviat, però si s’observa amb deteniment, es veu clar que no és la dada més destacada del Campionat Sub20. No. El més destacat, sens dubte, de Granollers van ser els noms. Sí, els noms de molts dels millors atletes catalans del moment. No son futur, son present. Però, perquè no, també futur. Si preguntaves a un equip aragonès, madrileny, canari o andalús pels noms catalans, ràpidament te’ls reconeixien. I els espectadors van poder presenciar atletisme del bo, atletisme del que es recorda per sempre.

CATEGORIA MASCULINA

En nois es van guanyar 7 medalles d’or (amb els relleus 4×100 amb Rècord de Catalunya inclós), 3 medalles de plata i 3 medalles de bronze.

La marca més destacada, sense dubte, per Bernat Erta en 400m amb 46.47, a 2 centèsimes de la seva MMP. Sembla com si el número 47 estigués oblidat i es confirma com un candidat al podi pels propers Campionats d’Europa a Boras.

Arnau Erta campió estatal Sub20 amb 46.47

En la cursa del 400m també van córrer la final Ivan Azuara (UAterrassa) 5é amb 49.04 i Mohamed Boubes (GEIEG) 8é amb 50.03.

Altres atletes destacats  que van obtenir la medalla d’or van ser en les proves del mig fons llarg: Aaron las Heras (PdC) guanyant amb facilitat els 3.000m amb 8.33.82 sobre Adam Maijo (AACatalunya) amb 8.42.42 i Antonio López Segura (FCB) en 1.500m, guanyant amb claredat amb cursa tàctica, 3.51.76. En aquesta cursa, 7é classificat Raul Villalonga (CAViladecans)

Els 3 atletes, Aaron, Antonio i Adam, estaran al Campionat d’Europa: Aaron situat ara mateix amb la 5a millor marca en 5.000m per intentar , perquè no, pujar al podi  i l’Antonio en 1.500m, en una 14a posició per intentar arribar a la final. Adam estaria en 3.000m en la 32a posició segons el rànking a dia d’avui.

Un altre atleta guanyador va ser  Arnau Monné (FCB): en 100m marca de 10.48 (+1.3) que és or per partida doble ja que representa la mínima pels campionats d’Europa. Però és que a més, Bernat Canet (Cornellà AT) també l’acompanyarà a Suècia al quedar 2n amb 10.54 (la mínima RFEA era 10.56). L’Arnau es situa el 16é del rànking i Bernat el 23é.

Arnau Monné 10.46, or i bitllet per l’Europeu Sub20

Seguint amb “atletes d’or”, clar guanyador en martell, David Martín (FCB) amb 69.17m al darrer intent. És un altre atleta “europeu” amb mínima a la butxaca, situat al 16é lloc del ranking amb 70.10m (el 8é lloc està a 74.26m). Video adjunt del seu primer llançament de la millora (67.94m)

Finalment, el darrer or en prova individual va ser per Marc Tomey (JASabadell) igualant alçada de 5.00m amb Àlex Gracia (FCB). En el desempat, nuls pels dos atletes sobre 5.10 i al baixar de nou a 5.00, Marc passaria i Àlex faria nul. Àlex ja tenia el passaport europeu amb 5.10m i està situat el 16é en una llista molt apretada (el 6é està amb 5.20m i el 3r amb 5.30m)

Altres atletes “finalistes” a la perxa serien Oriol Almirall (CANou Barris) amb 4.70m i Jorge Dávila (Playas) 6é i Abel Centelles (Playas) 7é amb 4.60m.

Comentats tots els ors (excepte el relleu 4×100 del Cornellà que deixem pel final) i les plates, queden les tres medalles de bronze:  en alçada amb Héctor Ramos (FCB) amb 2.04 passant totes les alçades al primer intent; en 400mt, pel gairebé debutant en la prova, Joan Moreno (ISSl’Hospitalet) amb 53.64 MMP venint del decatló, un exemple més d’atleta de combinades  que s’adapta molt bé en la prova. FInalment , en decatlò, Oscar Andrés (PdC) amb 6.788 punts que és MMP (tenia 6.674).

Altres atletes sense podi amb plaça de finalistes

En decatló, 4t classificat i molt a prop d’Oscar Andrés, Iker Martín (cornellà AT) amb 6.727punts, MMP (tenia 6.242 punts),  8é classificat Alex Valverde (Cornellà AT) amb 6.247punts, MMP (tenia 6.033 punts).  En aquesta disciplina, Eloi Santafé (FCB) va abandonar per problemes físics deixant les 3 darreres proves.

els decatletes saludant al públic un cop acabada la seva competició

En javelina, 4t lloc per Arnau Ribe (UA Terrassa) amb 56.04m i Pau Rodríguez (UA Terrassa) 6é amb 53.10m.

En 800m Tomás Revilla (CEUniversitàri), 7é amb 1.56.76 després de fer unes molt bones semifinals quedant 2n de la seva sèrie amb 1.54.11.

Finalment, en 10.000m Marxa, Mario Basas (CEUniversitàri), 8é amb amb 50.43.02.

Relleu 4×100 amb Rècord

Gran victòria la dels atletes del Cornellà Atlètic encapçalats per Bernat Canet (darrera posta) i els decatletes Iker Martín i Àlex Valverde (quina jornada més rodona pels dos, amb MMP en la combinada i el relleu) a més de Manel Campillos (primera posta). Temps final de 41.60, Rècord català i or, guanyant la cursa per 55 dècimes d’avantatge sobre el segon classificat, Atlètico San Sebastian. La celebració posterior va estar al nivell de l’èxit assolit…

Cornellà Atlètic campió de 4x100m amb Rècord de Catalunya Sub20

CATEGORIA FEMENINA

7 victòries catalanes en categoria femenina. No era fàcil d’aconseguir, tot i que els noms presents a Granollers justificaven l’assistència a l’estadi. Començant per la velocitat, on la gran dominadora, la Jaël Bestué, s’hi va imposar de manera clara. Primer aconseguint rècord dels campionats en el 100mll (11.56) i posteriorment guanyant amb claredat a la final (11.58). Laia Sola acabaria setena (12.35). Però aquí no es va acabar tot. En el 200mll, un altre dels noms destacats va fer acte de presència. Maria Vicente, que venia de guanyar en la jornada anterior l’or en la llargada, va dominar de principi a fi totes les curses, acabant amb 23.87 a la final. També Laia Sola correria la final del 200, acabant 5ena.

En els 400mll, la manresana Meritxell Tarragó només va poder acabar 4a, quedant-se a tocar del bronze, però sense poder guanyar dècimes en els últims metres (57.10). En el 1500mll, la millor catalana classificada va ser la campiona de Catalunya Marina Freixa, del CA Ascó, acabant 8a amb temps de 4:47.91.

Sens dubte, en el 3000mll, la distància a nivell català té nom i cognom: Èlia Saura va fer bons els pronòstics i va aconseguir la victòria, amb la classificació per a l’Europeu, amb domini des del principi fins al final: 9:47.35 i un magnífic registre que la fa arribar als moments importants de la temporada en un gran estat de forma. La seva companya al Canaletes, Carlota Rodès, va acabar 8a a la final.

En el 400mt, es va imposar la lògica. Una recuperada Sara Gallego va saber superar uns petits problemes físics durant les semifinals per treure tota la rauxa i la força i vèncer la final amb un temps de 58.68 (rècord dels campionats) i superar la seva rival Carla Garcia. Encara l’Europeu amb solvència i amb ganes de millorar. A la mateixa final, Irina Belmonte va acabar cinquena d’Espanya.

La Sara Gallego al podi del 400t, rebent la medalla d’or. Foto de Jordi Lacambra

En els 3000 obstacles femenins, la millor catalana classificada seria Andrea Bernal, 6a amb 11:28.46, amb Ia Vidal 10a, Irene Fernández, 12a i Maria Suria 13a.

A l’alçada viuríem una nova medalla: l’atleta de l’ISS L’Hospitalet, Anna Pereiras, es feia amb el bronze amb un salt d’1.70. En la Perxa, Claudia Carvajal va ser 7a (3.30), seguida de les atletes del CA Laietània, Helena Torres i Laia Tomàs. També vam tenir medalles catalanes al Triple Salt. Des de Mataró també ens va arribar la plata, amb una sensacional Rosa Maria Buscà que guanyava a Diwa Vila, el bronze, amb un últim gran salt i d’un sol centímetre (12.39m i 12.38m)

Anna Pereiras al podi de l’alçada. Foto de Carrer Lliure

Maria Vicente havia estat ja protagonista abans del seu 200. En una de les seves proves preferides, va rebentar el rècord absolut català amb un salt de 6.47m, a més del rècord dels campionats, deixant molt enrere les seves rivals. La següent catalana a la final seria Abril Pinies, 7a amb un salt de 5.53m.

La Maria Vicente a la sortida del 200m. Foto de Carrer Lliure

En el Pes, la campiona catalana Montserrat Montañés va aconseguir el bronze amb un millor llançament d’11.44m. La mateixa atleta acabaria 4a al Disc i 4rta al Martell, arrodonint un campionat magnífic. En el Pes acabaria darrere de l’atleta de l’Avinent Manresa Ariadna Domínguez, del CA Montornés, amb marca d’11.30m. En el disc, la següent classificada catalana seria Ariadna Esteve, del Club Atletisme Gavà, 8a amb marca de 33.84. En el Martell, la Irene Vega, del Cornellà Atlètic va acabar 8a. En Javelina, l’única representant catalana, Anna Cabrera, va finalitzar 8a amb un llançament de 31.16m.

Montserrat Montañés, de l’Avinent Manresa, en el llançament de Pes. Foto de Carrer Lliure

On també vam viure doblet català va ser a l’Heptatló. L’atleta del Cornellà, Xènia Benach, va guanyar l’or amb 5.171 punts, amb victòries al 200mll i al 100mt, amb una gran marca de 13.84 (+2.6). El bronze seria per l’atleta de l’Agrupació Clara Gabaldón, amb una puntuació de 4.819 punts i dues importants victòries en javelina i llargada.

Xènia Benach (or) abaix a l’ esquerra i Clara Gabaldón (bronze) al seu costat. Van acabar el 800m juntes també… Foto Miquel Merino

14 atletes catalans i catalanes viatjaran a Boras (Suècia) per disputar el Campionat U20 europeu. Una cita que ningú es pot perdre, després de veure les excel·lents prestacions de tots ells. 14 classificats i 14 medalles. Un botí que demostra, si més no, una de les generacions més prolífiques de l’atletisme català en els últims anys.