Reivindicacions

Reivindicacions

El Campionat Absolut de Catalunya PC serveix per mostrar el camí als atletes amb millor estat de forma en aquest moment. Diverses finals es van solucionar amb un últim tram igualat

I va arribar la gran cita del curs hivernal a Catalunya en Pista Coberta, amb la disputa del Campionat Absolut. Mai decep. Però en aquesta edició vam poder veure la gran majoria dels atletes catalans que estan al 100% de les seves condicions (lesionats a banda). Com sempre, el destacar noms se’ns mostra complicat, donat que molts atletes van superar les seves marques o van acabar satisfets. Amb tot, és la nostra obligació com a periodistes saber explicar el que va passar.

Carmen Sánchez en la final del 400mll on va acabar tercera. Foto de Carrer Lliure

I què va passar? Per començar diversos rècords dels campionats. Un de ben especial. El 400mll va veure com dues atletes superaven la millor marca l’una després de l’altre. L’atleta del València Atletismo, Carmen Sánchez, executava unes semifinals de luxe amb un 54.77 que es mostrava com la millor marca dels campionats. No obstant, a la final, Sara Gallego rebentava el rècord amb 54.71, deixant a Sánchez tercera, en un final de bojos, on Stephanie Saavedra aconseguia la plata per 4 centèsimes (54.90)

Els dos velocistes més destacats a nivell català del moment, Pol Retamal i Jaël Bestué tampoc van decebre a ningú. Retamal, després de la seva victòria al sub23, va aconseguir el títol absolut de coberta al 200mll amb una marca final de 21.06, rècord del campionat. L’atleta del Barça va poder córrer pel carrer 6, més ample, i allà va poder mostrar un nivell molt alt. El podi seria complet del Barça, amb la plata per Bernat Erta (que corria el 200 de cara al seu entrenament de 400) i Joan Martínez. En el cas de Bestué, va haver de treballar de valent per guanyar l’or als 60 amb 7.37 (RCAM), davant d’una atleta que està en un moment òptim, com és el cas d’Ona Rossell, que va guanyar la plata amb 7.44. En el 200m, l’ex atleta del Muntanyenc va aturar el crono amb 23.88, per davant d’Anna Obradors (plata amb 24.41) i la promesa Celia Payrato (bronze amb 24.97).

L’últim RCAM el vam viure a les tanques femenines. Xènia Benach, amb una progressió enorme aquesta temporada, va sumar tan en les semifinals com en la final 8.52, suficient per obtenir l’or. La plata va ser per Alba Manzano (8.60) i el bronze per Aitana Radsma (8.64)

Xènia Benach al pes. Al matí guanyava l’or a les tanques. Foto de Carrer Lliure

Però cal fixar-nos en molts altres detalls. Per exemple en els salts, on Xesc Tresens aconseguia l’or en alçada amb un salt de 2.17 (errant l’últim intent de 2.19), competint amb els altres dos atletes catalans amb millors registres (Marc Sánchez i Eduard Fàbregas). En la llargada, Adrià Navajón, atleta de combinades, segueix recollint els fruits del seu bon moment, amb un salt de 7.42 (guanyant l’or finalment), per davant d’atletes amb més recorregut. En el triple, en canvi, amb la victòria segura de Ramón Adalia, el duel es va veure per la plata: en un gran últim salt, Julen Sayago aconseguia el segon lloc (14.62) davant de Guillem Verdaguer (14.49).

Eduard Fàbregas preparat per un dels salts d’alçada. Foto de Carrer Lliure

A nivell femení, Naiara Estanga no va poder obtenir la doble medalla d’or en salts. Malgrat la victòria en el Triple (13.13), a la llargada es va trobar amb Cora Salas (CA Igualada) que des de l’inici es va mostrar implacable. La perxa, sense Mònica Clemente, tenia escrit el nom de Laura Weyrowitz, que amb un salt de 4.10 va superar les seves rivals, que no van poder superar els 4 metres. A l’alçada, el duel Aina RabadánMaria Artero es va tancar amb la victòria de la primera amb salt d’1.75m

En la distància curta masculina vam tornar a veure un duel sub23. Sense Patrick Chinedu, els velocistes promeses tenien tot el protagonisme. De nou, Canet, Monne, Sans i Joan Martínez es disputaven les tres medalles. L’atleta del Cornellà aconseguia l’or (6.80), Monne veia la plata i el bronze es va decidir per mil·lèsimes (6.90) per l’atleta de l’atletisme Tarragona (de nou, Martínez es quedava fora del podi com en el sub23). De fet, Jan Sans liderava la prova però a l’últim moment va notar una punxada forta i va haver de frenar-se, acabant tercer.

El Pes és territori del Barça. El gran favorit masculí, Jota Ortega sumava un nou títol amb un llançament de 16.40, superant l’altre favorit, Aaron Sola (16.13). Èxit màster per a Eloi Rovira, única medalla d’aquesta categoria en l’absolut, amb marca de 15.74. En dones, Clara Remacha feia bo el seu segon llançament (11.89) per sumar l’or, davant d’Anna Ruiz i Ariadna Domínguez.


Jordi Matsuoka, medalla de bronze a la llargada. Foto de Carrer Lliure

El mig fons també ens va reservar emocions. Pel matí, Irene Bonafonte era capaç de prendre-li la medalla d’or a Marina Guerrero, campionat l’any anterior, en el 800mll. En un final ajustat, l’atleta del Rio Ferrol va guanyar amb 2:11.17, pels 2:12.50 de l’atleta del CAM. Tercera, Sonia Nasarre, sempre present en els podis. Bonafonte aconseguiria el doblet durant la tarda, amb l’or al 1500, també de manera ajustada, guanyant per 4 dècimes a Silvia Guerra (Hospitalet Atletisme). Guerrero, de nou, pujava al podi amb el bronze.

En nois, èxit per al principat d’Andorra. El seu atleta més destacat, Pol Moya, aconseguia l’or als 800mll amb temps d’1:54.22, superant a Mohamed Manan i Éric Guzman per ben poc. En el 1500mll, victòria de l’atleta del Club Atletisme Gavà Miquel Doménech, que suma un nou or en un absolut, amb temps de 3:50.67, seguit d’Aleix Serra i El Medhi Aboujanah.

Miquel Doménech darrere de El Medhi Aboujanah en el 1500. Foto de Carrer Lliure

En una nova final amb emoció, el títol del 400 masculí seria per a Javi Delgado, que guanyava a l’últim sospir a Pau Fradera (només 8 centèsimes), amb el tercer lloc per a Roberto Tello (entrenat pel mateix Fradera). En la final tots els participants van baixar de 50 segons.

Finalment cal destacar dos noms més: el d’Aleix Porras, que guanyaria l’or a les tanques superant al millor atleta català d’aquesta temporada (Marc Gale) per només una centèsima (8.15 i 8.16) i completant el podi el germà de l’Aleix, en Gerard, amb 8.22. En la perxa, primer títol de la seva vida en l’absolut català per a Igor Bychkov, després d’una carrera espectacular, guanyava amb salt de 5.25 (per davant d’Alex Gracia i Ricard Clemente).

Noms, emocions i grans moments, però sobretot una bona sensació de salut de ferro per part de l’atletisme català. En una de les proves més destacades del calendari RFEA, un bon grapat d’atletes amb grans marques a nivell estatal es van donar cita a Sabadell. Cal reivindicar el Campionat català, possiblement el millor de l’estat, possiblement on es pot veure un reguitzell de noms més important, alguns d’ells amb renom internacional.

Propera gran aturada de PC pels atletes catalans, el Campionat Sub23 estatal a Salamanca.

Els resultats del Campionat els trobareu a la FCA, en aquest mateix enllaç

Pots veure tots els videos aquí