Recentment, i gràcies a la informació publicada per l’estadístic en atletisme Carles Baronet (@Trackinsun), coneixíem que un total de vint atletes catalans competiran a la NCAA Track&Field, a la recent estrenada temporada 2020. Destaquen Aaron Las Heras, Montserrat Montañés, Antonio López i Anna Massa.
Les opcions per conciliar els estudis amb la pràctica esportiva que troben els nostres atletes a les Universitats Americanes, res té a veure amb la situació que es viu a Catalunya.
La NCAA (National Collegiate Athletic Association) engloba fins a 1.200 institucions entre les quals es troben la majoria de Universitats e Instituts dels Estats Units. Existeix com a tal des de 1910, tot i que l’esport femení no va arribar fins a la dècada dels 80, actualment organitza competicions de 24 esports.
Vint seran els atletes catalans, de la resta de l’estat competiran a la NCAA 76 atletes més, per volum destaca la Comunitat de Madrid amb 20, Comunitat Valencia amb 13 i Euskadi amb 9. D’altres països cal citar els 386 de Kènia, els 492 de Canadà i els 227 d’Alemanya. Països “veïns” d’Espanya, 11 de Portugal, 122 de França o 29 d’Itàlia. Veient la llista completa trobem països del Carib, d’Africa, de l’Est d’Europa, pràcticament es podria dir que a la NCAA estan representants, els mateixos països que a l’assemblea de la ONU.
Actualment l’Avinent Manresa és el club català que més representants té a la NCAA, la triple Campiona de Catalunya Sub20 en llançaments (pes, disc i martell) Montserrat Montañes, l’atleta de tanques i proves combinades Anna Cabrera i els fondistes Toni Baños i Najwa Chouati de gran projecció. Fa pocs dies el Director Esportiu del club, en Joan Lleonart posava en evidència que el sistema universitari espanyol no sintonitza amb l’esport, motiu per el qual molts opten per marxar. La qualitat de les instal·lacions esportives i la seva integració dins del campus universitari, fa que conciliar vida d’estudiant amb l’esportiva sigui allà possible.
En aquests moments l’atleta català de més nivell a la NCAA, és Aaron Las Heras (Playas de Castellón) que el passat estiu es proclamava Campió d’Europa Sub20 en 5.000m a Boräs (Suècia). El deixeble de Domingo López estudia a la universitat de Wake Forest (Carolina del Nord). Un altre atleta de gran nivell és Antonio López (FC Barcelona), 7è en el mateix campionat en els 1.500m, amb una marca personal de 3:46 pertany a la universitat de Virginia Tech. Anna Massa saltadora de perxa del CA Palafruguell porta vàries temporades als Estats Units, al 2019 saltava 4.02m en pista coberta i estudia a la Universitat de Birmingham (Alabama).
Els altres catalans a la NCAA són Joan Tapias (Alcampo Scorpio 71/Eastern Kentucky), Pol Belinchón (Cornellà At/Marian), Maria de Mingo (Hospitalet At/Northern Michigan), Noel del Cerro (Wagner), Julia Garcia Vergés (Hospitalet At/Nicholls State), Arlet Navarro (CA Canaletes/Highland CC), Laura Ramos (AA Catalunya/Tampa), Carlos Roguera (Ripollet UA/Texas Río Grande), Pol Teruel (FC Barcelona/Christian Brothers) i Núria Tillo (AA Xafatolls/East Carolina).
Per evidenciar les diferències entre casa nostra i la NCAA, ahir 9 de gener en Sergio Heredia a la seva columna a LA VANGUARDIA comentava que les instal·lacions esportives de la Universitat de Barcelona havien tancat per vacances de Nadal des del 22 de desembre fins el 6 de gener, d’aquesta manera quin atleta d’alt nivell pot escollir aquestes instal·lacions pels seus entrenaments. I no entrem a parlar del lamentable estat en el que es troba la seva pista d’atletisme.
Un altre bon exemple el trobem a la interessant entrevista realitzada per Emeterio Valiente publicada a la web de la RFEA, on la marxadora catalana Mariona Garcia (FC Barcelona) medalla de bronze al Campionat d’Europa Sub20 a Boräs en 10.000m marxa, parla de les grans complicacions que té per poder compaginar estudis i atletisme. Indica que perd moltes hores en els desplaçaments, 1 hora a la universitat, 1:30 al Car de Sant Cugat, a més d’haver de simultaniejar les pràctiques amb les classes teòriques.
Definitivament, els joves atletes que compaginen l’esport d’alt nivell amb els estudis al nostre territori, són tots uns campions, independentment de si aconsegueixen pujar als podis o no.
Donem l’agraïment a Carles Baronet (@Trackinsun) per facilitar-nos el llistat d’atletes catalans presents a la NCAA.