Campionat de Catalunya de Cros “El centenari”.

El passat diumenge 3 de febrer, el món del cros va viure una cita molt assenyalada, doncs es va disputar la 100ª edició del Campionat de Catalunya de Cros Individual i per Clubs dins del fantàstic marc del 40è Cros Ciutat de Vic – Trofeu Pere Casacoberta, els campions en categoria absoluta van ser Míriam Ortiz (AA Catalunya) i Mourad El Bannouri (CA La Sansi), mentre que els títols per clubs van recaure en el CA Avinent Manresa i en el CA La Sansi en categories femenina i masculina respectivament.

Assenyalar que el Campionat de Catalunya de Cros, que aquest any arribava a la seva 100ª edició (en categoria masculina), és el més antic i el que compta amb més edicions de totes les modalitats atlètiques a Catalunya. La Federació Catalana d’Atletisme es va constituir al setembre de 1915 i al gener de 1916 a Vallvidrera ja es va disputar la seva 1ª edició, sent el campió en Pere Prat del FC Barcelona. Des de llavors, s’ha disputat tots els anys, a excepció del 1919 per crisi federativa i en el període que va de 1937 a 1939 a causa de la Guerra Civil. La 1ª edició del campionat de Catalunya en pista a aire lliure també va ser al 1916, però patint alguna discontinuïtat més, aquest estiu viurem la 99ª edició. El campionat de marxa en ruta començà al 1928.

Tornant a la cursa de diumenge, aquest campionat és el de més prestigi en el sector del fons català, al coincidir atletes que habitualment competeixen en curses en ruta, amb d’altres que ho fan a la pista en proves tals com 5.000m, 10.000m o 3.000m obstacles. Al tractar-se també de campionat per clubs va comptar amb una gran participació i es van poder viure unes curses molt disputades en totes les categories.

Inici cursa absoluta i Sub23 (Foto: CA LA Sansi)

En categoria absoluta vam tenir atletes que es van estrenar al calaix més alt del podi. En categoria masculina, amb un inici marcat per en Genís Fernández (CA Granollers) imposant el ritme i després d’una cursa de 9.550m amb un grup molt compacte format per Chakir, Castillejo, Ezzaydony, Romeo i El Bannouri. Finalment va ser l’atleta marroquí del CA La Sansi, Mourad el Bannouri el que aconseguiria el títol de campió, amb una avantatge d’11” sobre el campió de l’edició de 2017, en Jonathan Romeo del Lloret la Selvab El podi el tancaria un altre especialista en obstacles, en Ibrahim Ezzaydouny del FC Barcelona.

A pocs segons en 4rt lloc entrava en Carles Castillejo (CA Adidas), l’atleta més llorejat del cros català amb 9 títols, un total de 12 podis en categoria absoluta i 22 participacions des de la categoria infantil fins a data d’avui. En 5è lloc es classificava en Ibrahim Chakir (At. Numantino), de ben segur que la seva participació en el 3.000m de la Copa de Clubs a Donostia on realitzava 8:11.98 va limitar el seu rendiment en els moments decisius del cros.

A la classificació per clubs on puntuaven els 4 primers atletes, el campió seria el CA La Sansi amb 26 punts, amb un equip format per Bannouri, Serjogins, Sumskis i Lakhouaja, amb una enorme diferència sobre la resta de participants. Segon va ser el CA Igualada amb 128 punts i tercer la JA Sabadell amb 137. Recordem que els atletes estrangers però amb llicència continuada a la FCA durant 3 temporades, ja no tenen la consideració d’estranger. Cas diferent serà per a participar en el Campionat d’Espanya de Cros per clubs, a on els equips només poden alinear un atleta estranger a les seves files.

A la cursa absoluta-Sub23 femenina, ara ja en un canvi d’època, es va disputar sense les grans dominadores del cros català de les dues darreres dècades, com poden ser Jacqueline Martin, Rosa Morató, Judit Pla o Lidia Rodríguez. El pronòstic a priori semblava decantar-se cap a Míriam Ortiz (AA Catalunya), atleta que recentment ha realitzat uns registres considerables, com els 34:14 a la Cursa del Nassos 10km o 1:14:51 a la Mitja Marató de Castelló, la atleta de l’Agrupació compta també amb un ampli historial de campionats catalans, entre els que podem citar 2 títols en 10.000m o 4 en 5.000m.

Cursa femenina absoluta i Sub23 (Foto cedida per Beatriz Caspar)

Tot i això, es va trobar amb un grup d’atletes de gran nivell que no li van posar la cursa fàcil, entre elles, teníem la gran alegria de veure competir de nou a Catalunya a Beatriz Caspar (Ria Ferrol), atleta que en els anys 2011 i 2012 sent júnior va ser internacional tant en campionats d’Europa com del Món, en Cros i en 3.000m obstacles, i va guanyar el Campionat de Catalunya absolut en el 2011 en aquesta mateixa prova. Després de bastants anys allunyada de la competició d’alt nivell, ara fa uns mesos al setembre del 2018 es va traslladar per estudis a Madrid i allà té la oportunitat de entrenar en el prestigiós grup d’Arturo Martin, que és l’entrenador entre d’altres de Fernando Carro. Aquest canvi sembla que ha esta molt positiu per ella i la veiem que està recuperant el nivell que va tenir.

Altres rivals de Míriam Ortiz, eren Meritxell Soler (CA Manresa) atleta sub 35’ en 10km, Laia Andreu (CA Granollers) campiona al 2017 i Bàrbara Ramón (AA Catalunya).

Sobre la mateixa distància que els homes de 9.550m, no va haver sorpresa i Míriam Ortiz (AA Catalunya) a l’edat de 34 anys va aconseguir l’apreciat Campionat de Catalunya de Cros, el podi absolut el van completar Beatriz Caspar (Ría Ferrol) segona i Bàrbara Ramón (AA Catalunya) tercera. Es va donar la curiosa circumstància que l’atleta Sub23 Laia Casajona (JA Sabadell), tot i quedar tercera de la cursa no va pujar al podi absolut.

Podi absolut femení. (Foto cedida per Beatriz Caspar)

A la classificació per clubs el potent equip del CA Avinent Manresa format per Meritxell Soler, Marina Guerrero, Mireia Guarner i Mercè Guerra va aconseguir el títol amb 26 punts, en segon lloc CA Igualada 128 punts i terceres JA Sabadell 137 punts.

Una altra tornada a la competició molt important per l’atletisme català va ser el de Victòria Sauleda, la barcelonina que va arribar a córrer els 800m en 2:02.41 i va ser internacional absoluta al Campionat d’Europa de PC de Praga en 2015, portava unes temporades allunyada de la competició per una sèrie de lesions. En aquesta nova etapa, Victòria entrena sota les ordres d’en Juan Carlos Galán, amb el principal objectiu d’agafar novament constància en els entrenaments, per tal de poder tornar a competir en pista aquest proper estiu.

Victòria Sauleda durant el cros (Foto: Alex Rodríguez)

Beatriz Caspar, tot i l’alegria per la tornada a la competició i aconseguir el subcampionat, ens va deixar unes declaracions interessants al afirmar: “darrera el podi no tot és un camí de roses”. Des d’aquest mitjà desitgem, que el camí d’ara en endavant sigui molt més propici.

En categories inferiors els llocs d’honor van ser per:

Sub23 masculí, 1er Genís Fernández (CA Granollers), 2on Nahuel Carabaña (AA Catalunya) i 3er Miguel Corbera (CA Montornés), la classificació amb només 2 clubs, campió Unió Colomenca i subcampió un club molt jove, el AA Xafatolls.

Sub23 femení, 1ª Laia Casajoana (JA Sabadell) que com hem comentat anteriorment, va ser 3ª absoluta, 2ª Naima Ait Alibou CA Igualada, i 3ª Marina Garcia (AA Catalunya), el títol per clubs va queda desert al no haver cap equip.

Sub20 masculí, el podi va estar format i en aquest ordre per Adam Majó (AA Catalunya) entrenat per en Carles Castillejo, Arnau Sala (Lleida UA) i Redouan Sahel (Lleida UA), per equips Campió CE Universitari, subcampió Lleida UA i tercers Cornellà Atlètic.

En el Sub20 femení, la campiona va ser Elia Saura (CA Canaletes) entrenada per en Juan Carlos Galán, que està fent un temporada hivernal excepcional, aconseguint èxits tant en competicions de cros nacionals com internacionals i bones marques en 1.500m pista coberta a on va establir un nou rècord de Catalunya Sub20. El subcampionat va ser per Marina Freixa (CA Ascó) i Núria Bota (Muntanyenc Sant Cugat). La classificació per clubs, en 1er lloc CA Canaletes, a continuació CA Mollet i CA Granollers van completar el podi.

En categoria sub20, els campions van ser Riduan Boulbayen (CA Igualada) i Bethlehem Manzano (CA Manresa), mentre que els títols de clubs eren per CA Mollet en nois i per la JA Arbeca en noies.

Bethlehem Manzano i Joan LLeonart (Foto: CA Manresa)

Per finalitzar, volem explicar el comentat inicialment respecte a que era el Campionat del Centenari només en categoria masculina, en categoria femenina Míriam Ortiz va guanyar l’edició 63ª. Si bé indicàvem que el campionat masculí va tenir la seva 1ª edició a l’any 1916, en categoria femenina no va arribar fins l’any 1933, però en el període de 1933 a 1965 va tenir moltes discontinuïtats, celebrant-se només 8 edicions en aquests 32 anys, no va ser fins el 1966 que ja va agafar continuïtat i s’ha celebrat cada any fins el dia d’avui.

En el marc del Centenari del Campionat es va aprofitar per homenatjar els i les atletes històrics del cros català i que més edicions han aconseguit com Rosa Morató i Judit Pla, Carles Castillejo, Vicente Ejido, Tomás Barris, Josep Molins i Pere Casacuberta entre d’altres.