Xavi Gallego
29 de maig de 2025
Revolució tecnològica a la Marxa
El xip electrònic a punt de ser validat per la WA
Després de gairebé vint anys d’estudis, projectes i debat tecnològic, sembla que la incorporació d’un xip electrònic a les sabatilles dels marxadors, de manera oficial, serà un fet molt aviat. Un sistema que ajudarà els jutges en la dificilíssima labor de decidir si la tècnica dels marxadors és o no correcta, ja que l’ull humà és molt imperfecte i conseqüentment es prenen decisions molt subjectives que poden determinar decisions injustes de cara a la classificació final de les proves de Marxa.
El xip RWECS
Des de l’any 2000, es comença a estudiar l’ús de la tecnologia per a poder avaluar la tècnica dels marxadors ja que es demostra, gràcies a les càmeres d’alta velocitat, que els marxadors tenen una “fase aèria”, un temps ínfim on cap dels dos peus contacta amb el terra, (normalment entre 0,002 i 0,004 segons) cosa que l’ull humà és incapaç de percebre (difícilment arriba als 0,06 segons).
Recordem que el reglament de la Marxa no permet una fase de vol, sempre hi ha d’haver un peu en contacte amb el terra, almenys a ulls dels jutges. Per altra banda, hi ha un segon requisit més fàcil de controlar: la cama quan entra en contacte amb el terra, ho ha de fer completament estesa sense flexionar el genoll.
Durant la dècada del 2000, diversos estudis presenten dispositius per mesurar aquesta fase de vol, destacant els liderats per l’Australian Institute of Sport. L’any 2011 la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF, ara World Athletics) comença a interessar-se per incorporar dispositius a les sabatilles.

El xip RWECS és un dispositiu electrònic creat per la Universitat Politècnica de Barcelona (UPC) després d’una dècada d’investigacions d’un projecte liderat per Xavier Rosell Ferrer. Primer, al 2014, amb l’ajuda financiada de la IAAF, comença el projecte RWECS amb una plantilla amb sensors però la seva aplicació no és tan senzilla i viable com acaba sent el xip actual de menys 15g de pes que es posa als cordons de la sabata per sobre l’empenya del peu i determina amb força precisió el “temps de vol”, des que la punta del peu de darrera perd contacte amb el terra fins que el taló de la cama de davant impacta al terra, donant valors que van, normalment, entre 0,002 i 0,004 segons.
El darrer projecte RWECS ha estat finançat per la UPC i per l’Agència Catalana d’Investigació.
Madrid Marcha posa a prova el xip
Encara que ja s’havia utilitzat l’1 i 2 de juliol del 2023 al Campionat d’Espanya Sub23 de 10.000 m a Tarragona, serà ara al premi internacional absolut de Madrid Marcha (prova de categoria “Gold” del “World Race Walking Tour”) en la seva 4a edició, on afrontarà una prova de foc davant els problemes que hi puguin haver de fer-ho en un entorn de gran ciutat i gran nombre de participants. L’ús del dispositiu no tindrà efectes de cara a l’aplicació del reglament en la cursa, les dades no es donaran en temps real i després seran dades anònimes per no comprometre les futures competicions que hagin de fer els atletes.
El debat està obert
Sembla que és una opinió majoritària la necessitat d’incorporar un xip que faci més justa la competició de marxa que ara depèn de la subjectivitat dels jutges. El que s’ha de veure és fins a quin punt s’implementarà aquesta tecnologia en la feina dels jutges. S’haurà de canviar el reglament? A partir de quin temps de vol es considerarà infracció? Cal considerar que el xip no és infalible encara que, com diu Xavier Rosell, és molt més precís que l’ull humà.
De moment, Diego García Carrera, doble medallista europeu en 20Km marxa ja ha expressat el seu recolzament, tant per l’ús en l’entrenament i millorar la tècnica (dades visibles en directe al canell del marxador) com en la competició per ajudar la tasca del jutges. Assumeix que, amb la implementació a les competicions, segurament els marxadors hauran d’anar una mica més lents per no cometre infraccions més detectables però ho dona per bo si així es detecta els atletes que pretenen enganyar.
Xavier Rosell explica que creu que el xip s’implementarà definitivament a la tardor d’aquest mateix any però sempre en paral·lel amb els jutges.
Fonts d’informació
Detection of Illegal Race Walking: A Tool to Assist Coaching and Judging
Biomechanical engineering Lab. Universitat Politècnica de Catalunya
Electronic system for loss of contact control in Race Walking. Antonio Amigo.