Tretze metalls universitaris

Tretze metalls universitaris

Els atletes catalans van viatjar a Múrcia per reivindicar un estat de forma. En el segon cop de l’any on poden representar les seves universitats, diversos d’ells i diverses d’elles van marxar a casa amb satisfacció

Múrcia es va convertir en el paradís de l’atletisme universitari de l’any 2022. A vegades, quan parlem d’aquest concepte ens ve al cap els campionats americans. Doncs bé, sense desmerèixer els que vivim aquí, hem d’oblidar-nos d’aquesta forma de pensar. No. Malgrat que tots coincidirem que el Campionat català es podria organitzar millor i amb més solera, quan ho traslladem a nivell estatal és una competició amb més presència i amb un interès més gran per part dels atletes. Els qui van ho detallen com una festa, interessant per poder representar la facultat en qüestió, i perquè no deixa de ser difícil guanyar-hi medalles. És prestigiós. Però de nou, insistim, sense voler entrar en comparacions.

Dit això, cal posar en valor els atletes catalans que hi van. I encara més els qui aconsegueixen medalla. 13 ho van fer, i d’altres van acabar 4rts, la malanomenada “medalla de xocolata”. Amb tot, és un bon termòmetre per mesurar forces a inicis de maig, just abans d’entrar en el període ple de competicions setmanals i gairebé cada tres dies.

Per començar, destacarem els quatre medallistes d’or, per un motiu diferent tots ells. El primer, Miquel Doménech, l’atleta de L’Hospitalet Atletisme (i de la UB), no és un desconegut. Tots el tenim present. Progressa a passes curtes, petites, a vegades imperceptibles. I sembla que no haguem de donar valor al fet que en tots els períodes competitius aconsegueix medalles, en pista o en ruta, a l’estiu o a l’hivern. En aquest cas, guanyant la prova on sembla que comença a fer-se un nom, el 1500m, amb una marca de 3:57.87, en un últim sprint magnífic. En la mateixa prova, Àlex Salas va acabar 5è (3:59.41).

D’altra banda, cal posar en valor l’or d’Aleix Porras. L’atleta del Barça (i de la Universitat Catòlica San Antonio) va aconseguir la victòria en els 400t amb una marca de 51.05s, líder estatal de l’any de moment i amb una superioritat important. Porras, al qui la manca de regularitat degut a les lesions els darrers anys no la permès erigir-se com un atleta dominant, sembla que de nou torna a començar amb molta força, i és bona notícia perquè ha demostrat de sobres ser algú amb aspiracions a tot. En la mateixa cursa, Àlex Valverde va obtenir el bronze amb 52.17 i la mínima pel campionat d’Espanya Absolut (amb MMP), també demostrant un estat de forma pletòric, així com Eric Esteve, 4rt amb 52.33.

Aleix Porras i Àlex Valverde al podi dels 400t. Foto Instagram

La tercera medalla d’or correspon a Adrià Alfonso. Potser, de tots, és el més desconegut. Però ja no. Després d’una fantàstica Pista Coberta, ha començat com un tro Aire Lliure (21.48 en lliga espanyola vestint la samarreta de L’Hospitalet Atletisme) i aquest cap de setmana, amb la UB, va aconseguir l’or en els 200mll amb 21.69, demostrant també que el del CA Canaletes domina amb força fora de Catalunya.


Finalment, el quart or correspon a David Fradera. No necessita moltes presentacions, porta sent un dels dominadors dels 400mll catalans els últims mesos. L’ex del Cornellà Atlètic (ara al Tenerife CajaCanarias) va aconseguir la victòria en la seva prova referència amb marca de 47.63s. Fradera té un futur magnífic i serà clar candidat a l’or absolut català i a finalista absolut estatal. El va acompanyar al podi Oriol Calsina, segon amb 47.78, sempre present, amb un paper secundari només perquè sempre coincideix amb autèntics devoradors de victòries. Amb tot, l’ex atleta de l’UCA va camí, de nou, d’una temporada per emmarcar. Fradera va guanyar representant UB i Calsina l’UPC. Nacho Flaquer, UAB i L’H Atletisme, va acabar 8è en la final (a semifinal 48.97s).

En la Javelina femenina, Aina Ramos va obtenir la plata amb una marca de 45.91m, demostrant també que està en un estat de forma molt gran. Ramos, de L’Hospitalet Atletisme (UB a Múrcia) està en clara progressió.

Els sis bronzes també són d’atletes que donaran molt de sí aquest Aire Lliure. D’entrada, Jan Sans, ex del CA Tarragona (ara a Alaior Esport), li va donar a URV una medalla amb marca de 15.06s als 110t. Dani de la Hoz va ser 7è (15.83). A més a més, Irene Rubio obtenia la tercera plaça i el bronze amb temps de 2:11.25 en els 800m (UB) i també demostrar estar en un gran estat de forma. D’altra banda, Andrea Florina Sabou guanyar el bronze en Triple Salt amb una marca de 12.40m. Nova medalla per URV, d’una atleta que també va acabar 4a en llargada. Sabou també té molt a dir aquest Aire Lliure. Julia Quevedo acabava 5a en Triple.

Andrea Florina Sabou amb la medalla de bronze. Foto Twitter Pau Cecilia

També en Triple, Julen Sayago aconseguia el bronze amb marca de 14.67 (amb UPC). L’atleta del Cornellà Atlètic torna a estar en el seu nivell, amb opcions clares també de medalla en el català absolut. Ewen Toulgoat aconseguia el bronze amb temps de 14:52.99, defensant la samarreta de la UIC, atleta que havia guanyat medalla en la darrera UniRun. Finalment, Belen Bermejo obtenia el bronze en martell amb marca de 55.42 (representant la Universitat Rey Juan Carlos) i és ara mateix una opció clara a la plata catalana (amb Laura Redondo impossible d’atrapar ara per ara).

A més a més, Mireia Urrutia finalitzava 4a en els 5000 marxa (23:14.86), Núria Caballero en Alçada (1.73m), Eloi Caparrós 4rt en Perxa (4.90m), Raúl Villalonga 4rt en 800m (1:52.53), Marc Alique 4rt en Javelina (61.08m), Aaron Sola 5è en Disc (51.37m), Meritxell Tarragó 5a en 400mll (55.12) i Sira Bo 5a en 3000 obstacles (11:13.89), com a marques destacades.

L’Universitari ha deixat una situació interessant per a molts atletes, bones marques de cara a encarar un mes de maig amb moltes competicions prèvies al Campionat de Catalunya Absolut, a inici de juny a Tarragona.