L’atleta de 15 anys no està vacunada i els documents de base de la World Athletics i la RFEA no permeten la participació al Campionat de Marxa a cap atleta sense el certificat amb pauta completa, tot i que tant les dues federacions com el govern del país no son clars al 100% en les excepcions.
Ahir coneixíem la notícia de que l’atleta del CA Tarragona Júlia Suárez, una de les promeses més importants de la marxa a nivell català, no podria competir al Campionat del Món de Marxa que es disputa el 4 i 5 de març a Masqat, Oman. La marxadora va fer la mínima el passat 30 de gener per ser-hi però finalment no acompanyarà a la resta d’integrants de la RFEA.
El motiu està relacionat amb l’actual situació pandèmica. Suárez, de 15 anys, no està vacunada i la WA no permet la participació de cap atleta sense el certificat COVID, segons indica el protocol d’autorització mèdica de la World Athletics. No obstant això, ni la WA ni la RFEA citen les excepcions a la vacunació i només parlen d’obligatorietat general. D’aquesta manera només es pot accedir a competir si prèviament has aconseguit la pauta completa. L’entorn de l’atleta ha mirat de revertir la situació però si ella s’hagués volgut vacunar, no hagués hagut temps material, doncs s’ha de deixar un temps de dues setmanes entre la primera i la segona dosi i també un cop posada la segona abans de poder accedir al certificat.
La RFEA, com dèiem, va explicar en el comunicat on mostrava la convocatòria dels atletes que l’entrada a Oman només es permet amb la vacunació amb pauta completa, tot i que no especifiquen la normativa pels menors. Tanmateix, el sultanat d’Oman permet l’entrada al país amb la pauta completa i amb una PCR negativa feta 72 o 96 hores abans del vol depenent la durada del mateix, malgrat que als menors de 18 anys no els hi caldria fer-se la PCR prèvia ni tenir el certificat de vacunació per entrar dins del país, tal i com s’explica en el portal web del govern local.
D’altra banda, també especifica que sense el certificat COVID no es podria ingressar a establiments públics i privats, com reafirma el comitè suprem de la COVID-19, per tant, no es podria accedir a restaurants, hotels i possiblement a instal·lacions habilitades per al Campionat del Mon de Marxa. No obstant, aquesta norma tampoc s’especifica pels menors d’edat i per tant aquesta normativa no queda clara al 100%.
Si ho comparem amb les exigències de Belgrad i la WA al Campionat del Món PC, els atletes que viatgin a la capital de Sèrbia ho tindran més fàcil, doncs es podran fer una prova PCR a l’arribada i cada 48h durant la seva estància per aquelles persones no vacunades o per aquelles que la seva última dosi s’hagués rebut fa més de 6 mesos o 14 dies abans de la competició.
L’atleta va explicar al seu club que malauradament i davant d’aquestes exigències no podria formar part de l’expedició RFEA. L’entorn familiar i d’entrenament de Júlia Suárez no han mostrat preocupació, doncs el seu gran objectiu serà participar en el mundial sub20 a l’estiu i que, degut a la seva edat, participar en un campionat del món absolut no és la gran prioritat.
La mateixa atleta va publicar al seu perfil d’Instagram una storie on deia que després d’aconseguir la plaça directa pel mundial no podria assistir i que es quedava amb ganes de poder anar per primer cop com a internacional però que la temporada no acabava aquí i quedaven molts objectius més.
Foto portada de Daniel Meumann