El CEAM compleix 15 anys

El CEAM compleix 15 anys

El proper mes de setembre serà un aniversari especial pel Centro de Entrenamiento de Atletismo Mar Bella, el CEAM Barcelona. Una dècada i mitja de grans reptes

Tal i com han explicat al seu compte d’Instagram, un dels grups d’entrenament més importants a Barcelona, el CEAM de la Mar Bella, arriba aquest proper mes de setembre als 15 anys de vida. Fundat per José Javier Sánchez, Luís Sevillano i Elachmi Silki, el projecte es va començar a formar l’agost de 2005 i un mes després s’inaugurava en un dels inicis més engrescadors que hem viscut a casa nostra.

L’objectiu era no dependre dels clubs atlètics i poder formar amb les millors condicions els atletes que volguessin entrar-hi. Des de l’inici, el CEAM s’ha centrat en la formació d’atletes de velocitat, tanques i fons, dins de les instal·lacions de la Mar Bella, on també entrenen dos clubs, el Barcelona Atletisme i el CA Canaletes.

Tal i com van explicar a la xarxa social, en el seu desenvolupament en aquests 15 anys “el centre ha consolidat la seva estructura, el nivell atlètic, de formació i els convenis de col·laboració“. A més, expliquen que “l’objectiu principal sempre ha estat atendre les necessitats de l’atleta per a portar-lo al millor nivell possible”.

Però, com ho han viscut els protagonistes? Parlem amb Luís Sevillano, la persona que està al càrrec del centre, un dels fundadors i entrenador. “Vaig tornar de Sòria, on havia sigut el director tècnic del CAR i em venia de gust provar de crear el mateix aquí, però amb el component de ser una entitat privada, independent dels clubs, gestionar-ho a la meva manera” ens explica.

Sevillano havia sigut també director esportiu de l’AA Catalunya, amb ell el club barceloní havia arribat lluny a nivell estatal. A Sòria va coincidir amb d’altres il·lustres de l’atletisme, com Abel Antón o el seu entrenador, Enrique Pascual. Allà, amb els inputs d’altres centres similars i compartint experiència d’esports com el triatló, va poder tirar endavant la gestió econòmica i esportiva.


Luís Sevillano amb part del seu grup d’entrenament. Foto Instagram

“No volíem entrar a formar part d’un club, les entitats tenen limitacions. Volíem un centre privat on l’atleta tingués totes les facilitats però que pogués tenir una trajectòria molt gran i molts companys amb un nivell similar” ens comenta Sevillano. Amb tot, cal comentar que en el CEAM accepten tot tipus d’atletes, entrenant cadascú al seu nivell.

Amb José Javier Sánchez i Elachmi Silki van tirar endavant, a la Mar Bella, aquest nou centre. Allà entrenaven també salts, tot i que posteriorment aquest grup va quedar engolit per la velocitat i les tanques, la seva gran especialitat. “En aquells inicis la pista encara no estava reformada, però estàvem sols, doncs el Barcelona Atletisme no existia i el CA Canaletes no tenia una gran infraestructura. La Generalitat ens va donar una petita empenta però en general va ser capital privat” explica l’encarregat del CEAM.

Amb el pas d’aquests 15 anys, el CEAM s’ha professionalitzat, fins a tenir diversos grups d’entrenament, convenis universitaris, equips de fisioterapeutes i col·laboradors en altres matèries, a banda de cursos i seminaris anuals. “A més volem destacar la sucursal creada a Múrcia, seguint la mateixa estructura. Allà tenim 10 membres” comenta Sevillano.

Atletes com Estela Garcia, Marc Orozco, Carmen Sánchez, Pau Fradera, Luís Vallejo, Laura Sotomayor o Olga Ortega han passat o encara resten al CEAM, amb la relació entre ells que son tots experts en les proves del 400mll. També han passat pel centre Javi Delgado (millor marca catalana en 400t) o Patrick Chinedu, el millor velocista català i una de les millors marques espanyoles de tots els temps.

Com encaren el futur? “Després de 15 anys, només volem fer créixer l’estructura per a professionalitzar-la encara més. Alguns dels col·laboradors es passen moltes hores i voldríem que poguessin treballar com a professionals, sense haver de dependre de l’àmbit econòmic. Tenim convenis internacionals i estem en vies de millorar l’sponsorització”. admet Sevillano.

La primera setmana de setembre, i si la pandèmia ho permet, el CEAM viurà una celebració molt especial. Uns 15 anys com a un dels únics centres privats d’atletisme a Catalunya.