Quan es fan les marques?

Quan es fan les marques?

Totes les teories de l’entrenament ens diuen que no es pot treure el màxim rendiment durant tots els dies de l’any. Cal invertir un temps en la preparació per estar en el millor moment de forma i cal un temps per descansar. D’això se’n diu planificació i «periodització de l’entrenament» i en base a aquesta periodització ens trobem que les marques es fan més en uns períodes de l’any (períodes competitius) que en altres.

quan fan mmt els 10 millors atletes catalans de cada prova?

Amb la creixent proliferació de campionats importants, sobretot a partir dels anys 80, segur que la consecució de millors marques es va diversificant al llarg de la temporada i encara s’anirà diversificant més. Abans dels anys 80 es tenia molt clar que les marques s’havien de fer en un període competitiu de 4 a 8 setmanes pero actualment es tendeix a buscar diferents pics de forma en un període molt més llarg de temps i en diferents moments de l’any.

En el present article, ja començat el mes d’octubre i amb la temporada de pista pràcticament finiquitada, veurem en quins mesos de l’any han fet MMT els 10 millors atletes catalans de cada prova olímpica en pista a l’aire lliure durant l’any 2023. Estem parlant de 19 proves en dones i homes, un total de 377 atletes (en el decatló masculí només apareixen 7 catalans al rànquing RFEA al dia de fer l’estudi). La base de dades l’hem agafat d’un rànquing publicat que sabem que té alguns errors però no creiem que distorsionin de manera important els resultats.

En el cas del top 10 català, els campionats que marcaran els pics de forma i les màximes possibilitats de fer les MMT (millors marques de la temporada) son, sobretot, els campionats d’Espanya i en menor mesura els campionats de Catalunya (pels atletes menys destacats) i els europeus i d’abast mundial (pels atletes internacionals).

calendari de competicions de referència 2023

  • Campionat de Catalunya de Llançaments Llargs: 11 febrer
  • Campionat d’Espanya de Llançaments Llargs: 25 febrer
  • Campionat de Catalunya de 10.000m: 4 març
  • Copa d’Europa de Llançaments Llargs: 11 març
  • Campionat d’Espanya de 10.000m: 25 març
  • Campionat d’Espanya FFAA de Combinades: 20 maig
  • Copa d’Europa de 10.000m: 3 juny
  • Campionat de Catalunya: 8 juliol
  • Campionat d’Espanya: 28 juliol
  • Campionat del Mon: 19 agost

Veient el calendari sembla evident que el període més propici per fer MMT coincidiria amb el mes de juliol i en menor mesura al juny, amb els mesos de maig i agost amb menor impacte. Anem a veure-ho:


Juliol i juny s’emporten dues terceres parts de totes les MMT de les proves de pista i el mes de maig també té certa importància amb el mateix pes que té tot el període de gener a abril. Entre Agost i setembre només hi ha 5 atletes dels 377 que estan al top 10(menys del 1,5%).

La relevància que agafa el mes de maig es deu en bona part als 10.000m on 8 de les 10 dones i 4 dels 10 homes han aconseguit MMT en aquest mes. No és massa sorpresa si veiem els campionats específics de 10.000m que hi ha entre els mesos de març i juny. De no ser per aquest fet, segurament juny i juliol recollirien encara més MMT.

els líders catalans de cada prova

Si fem una ullada als atletes capdavanters que encapçalen aquest top-10 català, enfocarem a un grup de 38 atletes (19 dones i 19 homes) més selecte i la lògica ens porta a pensar que la distribució de les MMT s’haurien de desplaçar en dates més tardanes degut a les competicions internacionals més tardanes. Anem a veure els números:

Efectivament, juliol agafa més pes en detriment dels mesos anteriors encara que juny manté el percentatge. Agost guanya una mica de protagonisme perquè els 2 atletes que estaven entre els top-10 son precisament els líders de la seva prova. Amb setembre, però, no passa el mateix (cap dels 3 atletes que fan MMT al setembre lideren el rànquing).

La mostra de 38 atletes està molt més subjecte a l’atzar que la dels top-10 però amb una mirada ample es veu clàrament el desplaçament de MMT en dates posteriors.

conclusions

  • Les MMT en proves de pista a l’aire lliure dels atletes de més nivell catalans s’assoleixen sobretot als mesos d’estiu, sobretot al juliol i en menor mesura al juny.
  • Les MMT coincideixen en els períodes de competicions importants i és per aixó, per exemple, que molts atletes de 10.000m fan MMT abans que la resta donat que tenen competicions específiques importants des del març
  • A mida que prenem atletes de més nivell, les MMT s’aconsegueixen més tard donat que les competicions internacionals son als mesos de juliol, agost i inclús setembre. Això, es veuria molt clar si agafèssim els 10 millors atletes del mon per prova, amb MMT molt repartides a l’estiu fins al mes de setembre (però això ja seria tema d’un altre estudi).