«Tarragona m’esborrona…»

«Tarragona m’esborrona…»

Per fer atletisme cal una pista, és de calaix, i és inqüestionable que per fer atletisme cal inversió… I al sud alguna cosa es cou.

Posem-nos en situació

Que l’atletisme és un esport amateur és evident, i encara que no estem malament les inversions per poder practicar-lo son bastant elevades i del que es depèn,en gran mesura, gràcies a la inversió pública. Sols hem de veure el fantàstic treball del Geògraf i atleta lleidatà Gerard Mateu Porras, de Can Porras, «Geografia i Esport El cas de l’atletisme a Catalunya», una radiografia extensa que encara que data del 2019 ja van tractar a Carrer lliure.

Ara posem l’escàner a la província de Tarragona i comencem des d’unes Terres de l’Ebre, trobem un Centre de Tecnificació Esportiva Terres de l’Ebre d’Amposta que espera una imminent remodelació i ampliació de serveis. Si pugem cap amunt podem veure les remodelades Cambrils, Valls i evidentment l’Anella Mediterrània de Tarragona. Però si arribem cap al Baix Penedès trobem… «Joaquín Seijo» de El Vendrell?

Primer, l’ou o la gallina

El Vendrell té una pista d’atletisme des dels anys 80. Una pista que no compliria els estàndards homologables d’avui dia, i això no va ser impediment perquè al 2012 veies néixer un nou club local, el Runners Vendrell, que encara que al seu nom indicava una vessant molt «runnera», res més lluny de la realitat. En poc més de nou anys han fet una pedrera d’atletes locals amb les carències d’unes instal·lacions com cal. Pedrera inacabable entre altres de llançadors i marxadors i va ser aquesta darrera especialitat amb el Campionat d’Espanya de marxa en ruta en 2019, la prova d’atletisme més important que s’ha dut a terme al municipi fins al moment i que va acabar de mostrar el potencial d’aquest jove club i la necessitat d’«acabar la pista» i treure tot el potencial. Aquell acte va engrescar a l’Ajuntament i a la Diputació de Tarragona que la necessitat d’invertir en atletisme era una bona opció.

Un club orgullós posa amb la presidenta de la Federació Mercè Rosich (foto @Sergi Calatayud)

Aquest any tenen previst novament GP de marxa del Vendrell 2024, a l’esmentat circuit de Coma-ruga, i alguna cosa més al tinter (pendent de confirmar).

Assaborim la nova «Joaquín Seijo»?

En Gerard al seu esmentat treball del 2019 en fa veure 3 punts destacats.

  • Comarca: Baix Penedès
  • Ciutat: El Vendrell
  • Nom: E. M. A.
  • Població: 36.568 h
  • Homologada: No
  • Capital de comarca: si
  • Carrers: 1
  • Paviment: Sauló
  • Cinta: 400
  • Propietari: Ajuntament del Vendrell
  • Lliure: Lliure amb quota periòdica de soci

Una pista sense carrers (6 teòrics), ni paviment sintètic ni evidentment homologació. La nova pista compta ara amb vuit carrils, es substitueix el camp de futbol central per una superfície de gespa natural, un doble carril de salt de longitud i un doble carril de salt de perxa i s’homologarà segons la categoria II de la RFEA (RFEAII).


Abans i després de la Pista del Vendrell (foto @Pau Sanchis)

Com anècdota cal dir que el projecte inicial tenia previst 6 carrers (com tenia fins ara si els pintaves, clar), però amb alguna pressió dels clubs locals i bona voluntat dels gestors del projecte van aconseguir que la nova pista tingués 8 carrers, cosa que va obligar a emplaçar el lluminat artificial a l’interior de les corbes, cosa que va fer aixecar consulta als serveis tècnics de la RFEA pel vist i blau definitiu. No es volien quedar curts, i preferien un temps d’execució més llarg per un estadi amb millors prestacions.

Dia d’estrena

Estem de sequera, però la tarda del 15 de setembre va aixecar-se amb ganes de brega. Al final va anar bé, el temps va respectar i es va poder fer la inauguració a la grada de la pista.

Autoritats als parlaments de l’acta d’inauguració de la nova pista. (foto @Sergi Calatayud)

Va haver-hi parlaments de l’alcalde, Kenneth Martínez (PSC), la vicepresidenta de la Diputació de Tarragona, Marta Ventura Torras (ERC), també veïna del Vendrell i la presidenta de la Federació Catalana d’atletisme, Mercè Rosich.

Es van destapar la placa amb el nom de la pista i es va fer un 50m llisos protocol·laris amb l’alcalde, els regidors d’instal·lacions i entitats, la vicepresidenta de la Diputació de Tarragona i el president dels runners.

Estrenem el tartan, ni la pluja va desmerèixer l’acte (foto @Sergi Calatayud)

Recordem que el projecte han tingut un cost d’1,5 milions d’euros, els quals han estat finançats amb recursos de l’Ajuntament i amb una dotació de 697.000 euros del Pla d’Acció Municipal (PAM) de la Diputació de Tarragona.

Nova seu, més atletisme

Estem segurs que aquesta pista donarà molt joc, i ja estan demanant alguna competició de pista. Les noves instal·lacions segur que faran que El Vendrell sigui lloc de pelegrinatge atlètic. Nosaltres ja anem reservant pàrquing. Estem segurs que ara, com porten fent tots aquest anys, no pararan de créixer, tant en categories de promoció fins a màster continuant sent un club molt dinàmic