Pol Retamal indignat

Pol Retamal indignat

La data del 3 d’agost estava assenyalada en vermell al calendari dels atletes d’elit catalans, aquesta havia estat la data triada pel seleccionador de la RFEA, Sr. José Peiró, per fer pública la selecció estatal. El velocista Pol Retamal l’esperava amb especial interès, finalment s’han confirmat els pitjors dels presagis, per 2a vegada consecutiva ha quedat fora dels seleccionats pel Campionat del Món.

Pol Retamal atleta del FC Barcelona, és el Rècordman Català dels 200m a l’aire lliure amb un registre de 20.28 (-1.1 m/s) aconseguit al Campionat d’Espanya 2022 a Nerja. A la vegada representa la 2a marca espanyola de tots els temps, només pel darrera de Bruno Hortelano (20.04, Getafe 2018). Els criteris de classificació establerts per la World Athletics pel Campionat del Món de Budapest (Hongria) en 200m, eren o bé aconseguir la mínima de 20.16 o mitjançant el World Ranking estar dins de la quota dels 48 millors atletes, considerant un màxim de 3 atletes per federació membre.

Pol Retamal campió d’Espanya 2023 dels 200m. Foto: Sportmedia/Daniel Meumann

L’atleta de Sant Martí Sarroca, tenint en compte les seves 5 millors marques ocupa el 40è lloc del Road to Budapest amb una mitja de 1210 punts, per tant amb dret a ser seleccionable segons la WA. Ara bé, la RFEA estableix el seu propi “Criterio de Competitividad”, que en el cas del 200m és de 20.30 en el període del 31-07-22 al 30-07-2023, Pol Retamal no disposa d’ella. Com a millors marques en aquest període trobem, els 20.40 (+0.6m/s) i 20.48 (-1.6m/s) aconseguides ambdues fa pocs dies al Campionat Estatal a Torrent i el 20.38 (-0.1m/s) de les semifinals del Campionat d’Europa a Munich 2022, on aconseguiria el 6è lloc a la final.

El “Criterio de Competitividad” l’estableix la RFEA amb els següents objectius:

  • Maximitzar el percentatge de participacions que progressen de ronda.
  • Aconseguir el major nombre de llocs de finalistes o bé els màxims llocs entre els 3 millors atletes europeus.

D’aquesta manera la RFEA considera que mentre més reduïda i elitista sigui la Selecció Espanyola, més possibilitats hi ha de que els indicadors anteriors siguin més favorables.

Pol Retamal ja va viure aquesta situació al Campionat del Món d’Oregon 2022, on va viatjar per formar part de l’equip de 4x100m, però on la RFEA no el va voler inscriure a la prova 200m, tot i ser seleccionable segons el World Ranking (en aquell moment no hi havia mínima RFEA).

Pol Retamal guanyant el Campionat de Catalunya 2023. Foto: Avancam

Enguany l’atleta català ha explotat i ha emès el següent comunicat, paraules dures, correctament argumentades:

“Amb profunda indignació i decepció, vull fer pública la meva protesta per l’exclusió injusta i reiterada de la meva participació al Campionat del Món d’Atletisme a l’Aire Lliure a Budapest, i per la dels meus companys a la mateixa situació. Per segon any consecutiu, em veig privat de l’oportunitat de participar en aquest prestigiós esdeveniment, tot i estar classificat pel sistema de punts World Ranking.

L’any passat també vaig ser exclòs del Campionat del Món a Eugene sota excuses similars. En aquella ocasió, no existia una marca mínima espanyola, però jo tenia el dret a participar, sent relegat injustament. L’explicació donada per la Real Federación de Atletismo -a la que es va prioritzar l’aprovació del pressupost del relleu 4×100 per sobre de la meva participació individual, al mateix temps que se’m va dir que no tenia el nivell suficient per participar en un campionat del món a nivell individual- és simplement inacceptable. La meva carrera i la meva dedicació a l’atletisme mereixen un tracte just i transparent i més després de complir amb els requisits per a participar.

Vull deixar clar que no només lamento la oportunitat perduda de representar a Espanya en el mundial, sinó que sento que s’ha qüestionat el meu nivell i capacitat com a atleta. El meu esforç, dedicació, èxits a la pista durant tota la meva carrera no deurien ser qüestionats d’aquesta manera. Aquesta repetició de decisions injustes i exclusions arbitràries erosiona la confiança i el respecte cap als organismes que regeixen el nostre esport.


Resulta alarmant que s’hagin imposat marques mínimes addicionals, catalogades com a “cerca de l’excel·lència”, les quals resulten ser un obstacle injust i desproporcionat (per si no fos prou complicat el sistema actual). És desconcertant com s’exigeix als atletes actuals una excel·lència inabastable per alguns d’aquells que prenen les decisions en el present. Aquestes marques semblen dissenyades per limitar la participació d’atletes amb potencial per a competir a nivell internacional, el que els priva a molts de donar el salt i aconseguir beques o ajudes per poder seguir dedicant-se a aquest esport.

En fi, és trist, però és la realitat que ens està tocant viure. Seguirem treballant per intentar no deixar cap dubte de cara a properes cites.

Ens veiem a les pistes, salutacions.

Pol Retamal.”

Pol Retamal durant les semifinals dels 200mll Múnich 2022. Foto Daniel Meumann /Sportmedia

En aquesta mateixa situació es troben els llançadors de pes Belén Toimil i Carlos Tobalina, i Marta Garcia en 5.000m, entre d’altres.

Mitjançant el seu compte de Twitter en Robert Díez publicava una informació molt interessant, en el que va de Segle XXI en un total de 12 campionats del Món, només a 2 d’ells Espanya ha tingut representació. Berlín 2009 amb Ángel David Rodríguez i Moscú 2013 amb Bruno Hortelano i el català Sergio Ruiz.

Considerem que la RFEA no hauria de deixar passar la oportunitat de seleccionar a un atleta jove (24) de la talla de Pol Retamal que està en progresió, que sempre ha rendit a gran nivell a les cites internacionals a les que ha participat. Sent 6è al Campionat d’Europa absolut Múnich 2022, medalla de bronze a l’Europeu Sub23 Tallinn 2021, 4at al Campionat del Món Sub20 a Tampere 2018. I a finals del mes de juny, aportava un bon grapat de punts a la selecció estatal, guanyant la seva sèrie al Campionat d’Europa de Seleccions a Chorzów (Polònia).

Com apunt anecdòtic final, l’actual president de la RFEA el Sr. Raúl Chapado amb una marca personal de 16.87 (indoor) no compliria els actuals criteris per ser seleccionat pel Campionat del Món 2023. En canvi a la seva època, va poder gaudir de dues participacions als anys 1997 i 1999, no superant la ronda de qualificació en cap de les 2 ocasions.

Des de Carrer Lliure volem fer arribar tot el nostre suport a l’atleta Pol Retamal en aquests durs i cruels moments.